Atnaujintas 2006 gruodžio 22 d.
Nr.96
(1496)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Žingsnis prie Kristaus

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius
(viduryje) teikia Sutvirtinimo
sakramentą. Dešinėje –
klebonas kun. Emilis Jotkus

Bažnyčioje iškilmių metu
giedojo jaunimo ansamblis
Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

CENTRAS. Šv. Kryžiaus (Karmelitų) bažnyčioje gruodžio 16 dieną 68-iems vaikams ir jaunuoliams buvo suteiktas Sutvirtinimo sakramentas. Tai buvo jau antra tokia iškili šventė per Advento laikotarpį. Gruodžio pradžioje Sutvirtinimo sakramentas buvo suteiktas 72 vaikinams ir merginoms. Sutvirtinimą suteikė vyskupas Jonas Ivanauskas. Tad per Adventą šventaisiais aliejais buvo patepti, priėmė šv. Dvasios dovaną 140 jaunuolių.

Šv. Mišias aukojo Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius, arkivyskupijos kurijos kancleris mons. Adolfas Grušas, Kauno I dekanato dekanas kun. Vytautas Grigaravičius, Šv.Kryžiaus bažnyčios klebonas kun. Emilis Jotkus, altaristas kun. Jonas Račaitis.

Šv. Mišių pamoksle arkiv. S.Tamkevičius pabrėžė, kad Sutvirtinimas – tai jauno žmogaus sąmoningas žingsnis prie Kristaus, pasirengimas ir pasiryžimas eiti su Juo visą gyvenimą, liudyti Jį visur – mokykloje, darbe, visuomenėje. Arkivyskupas atkreipė dėmesį į Advento reikšmę bei prasmę. Tai rimties ir susikaupimo metas pasitinkant šv. Kalėdas, apmąstant savo gyvenimo kelią, bendravimą su Dievu, savo šeima, aplinkiniais žmonėmis. Bet iš tikrųjų taip yra ne visur. Prieš šią didžią šventę daug kam labiausiai rūpi kam, kur kokią dovaną nupirkti, per Adventą šen ir ten linksminamasi, puotaujama. Daug požymių rodo, kad mūsų visuomenė serga, sakė arkiv. S.Tamkevičius. Lietuvoje stinga teisingumo ir meilės. Keroja girtavimas, depresija, savižudybės, paleistuvystės, jaunimas bėga į užsienio šalis, nesuvokdamas, kad ir tėvynėje galima daug nuveikti sau ir kitiems. Plačiai reklamuojamos kai kurios trumpalaikės ir ilgesnio tarpsnio labdaros akcijos. Štai „Caritas“ narės Kaune kasdien pamaitina 500-600 vargingų žmonių. Tą kilnų darbą jos atlieka ramiai, dėmesingai, tuo nesigirdamos ir nesireklamuodamos. Tuo dar labiau pasireiškia meilė, gerumas.

Beje, daug žmonių dėl savo nesėkmių kaltina vien kitus, bet savyje nenori pamatyti nuodėmės, nesiekia jos pašalinti, daryti gera kitiems, dalytis su jais tuo, ką turi.

Sutvirtinimo sakramento metu sutvirtinamieji, jų Sutvirtinimo tėvai ir motinos, prigimtiniai tėvai, visi dalyvavusieji šv. Mišiose atsižadėjo piktosios dvasios, jos gundymų, pripažino savo tikėjimą į Dievą Tėvą, Jo Sūnų, Šventąją Dvasią, Visuotinę Bažnyčią. Sutvirtinamieji ėjo prie arkivyskupo S.Tamkevičiaus, kuris suteikė Sutvirtinimo sakramentą.

Sutvirtintoji Simona Kazlauskaitė sakė pasirinkusi Valerijos Sutvirtinimo vardą. Ją čia atlydėjo ne vien Sutvirtinimo motina, bet ir senelė, atvykusi iš Jonavos. Greta Lebedevaitė gyvena Garliavoje, o mokosi Kaune, netolimoje Vinco Kudirkos vidurinėje mokykloje, todėl Sutvirtinimo sakramentą panoro priimti šioje bažnyčioje su savo bendramoksliais, kurių čia buvo ne vienas. Erika Tamašauskaitė, pasirinkusi Uršulės vardą, sakė bažnyčią lankanti kiekvieną sekmadienį, o tą dieną, nors tai nebuvo sekmadienis, ji čia atėjusi ypač susitelkusi ir gerai nusiteikusi. Šalia buvo jos Sutvirtinimo motina Birutė. Sutvirtinimą priėmusieji Vytautas Rukuiža, Austė Aleksandravičiūtė, kiti jaunuoliai irgi susikaupę dalyvavo šv. Mišiose, po iškilmių vieni kitus sveikino su švente ir gautuoju Sutvirtinimu.

Šventės proga parapijos klebonas kun. E.Jotkus pasidžiaugė greta bažnyčios įkurtu Parapijos centru. Kažkada buvusi viena didelė salė dabar pertvarkyta į kelias erdvias patalpas. Šviesios sienos, parketas, nauji baldai maloniai nuteikia tikinčiuosius. O svarbiausia, atsirado sąlygos dirbti įvairioms katalikiškoms bendruomenėms. Centre yra jaunimo kambarys, parapijinė katechezės, tikybos mokytojų bei tėvų susirinkimų, Marijos legiono, „Caritas“, bibliotekos patalpos. Čia repetuoja Sumos ir lenkų chorai (bažnyčioje vyksta šv. Mišios ir lenkų kalba). Yra bendra posėdžių salė, talpinanti 50-60 žmonių. Parapijos klebonas kun. E.Jotkus neabejoja, kad šis Centras dar labiau suburs parapijiečius didesniam tikėjimui, dorai. Tai ypač svarbu katalikybės dvasia auklėjant jaunimą.

Įvykusi Sutvirtinimo sakramento šventė byloja, kad einama teisingu keliu.

Benjaminas ŽULYS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija