Atnaujintas 2006 gruodžio 22 d.
Nr.96
(1496)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Gerumas išlieka

Benjaminas ŽULYS

Kazio Griniaus slaugos
ir palaikomojo gydymo ligoninėje:
antras iš dešinės – Panemunės
parapijos klebonas kan. Deimantas
Brogys, antroje eilėje iš dešinės –
ligoninės vyr. gydytojas Česlovas
Zvicevičius, Kauno miesto tarybos
komiteto pirmininkė Loreta Kudarienė

Fleita ligoniams groja Lidija
Gomolickaitė-Grudzinskaitė

Kan. Deimantas Brogys
su Panemunės katalikėmis
ligoninės koplytėlėje

Kaune, Panemunėje, žaliuojančiame, o rudenį ir žiemą šiek tiek priblėsusiame nuo žalumos, bet vis tiek jaukiame gamtos kampelyje gyvuoja Kazio Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninė. Čia į gyvenimą kabinasi daugiau nei šimtas žmonių. Vieni vaikščioja, bendrauja tarpusavyje, kitiems kiek sunkiau. Tai – gyvenimas, kurį, nori nenori, reikia pripažinti ir priimti.

Šioje gydymo įstaigoje buvo surengta kalėdinė šventė. Joje buvo prisiminta, kad daug nesavanaudiškų pastangų dedama globojant šiuos žmones. Ne vienas gyventojų nelabai suvokia kur esąs, ką darąs... Jais reikia rūpintis kiekvieną dieną, kiekvieną valandą.

Šią žmonių fizinę ir dvasinę būseną labai suvokia Panemunės katalikių moterų draugija. Jos pirmininkė verslininkė Alė Jurgaitienė atkreipė dėmesį, kad vieni svarbiausių šios bendruomenės tikslų yra puoselėti krikščioniškos šeimos tradicijas ir tarpusavio supratimą, tai ugdyti vaikams ir jaunimui, ypač propaguoti artimo meilę, krikščionišką užuojautą nelaimės ištiktiesiems, teikiant jiems paramą, nesavanaudišką pagalbą. Šioji organizacija Panemunėje vienija katalikes moteris, perėmusias prieškario Lietuvos ir tęsianti išeivijos katalikių moterų draugijų veiklą. „Kam gi mes gyvename, jei ne tam, kad vienas kitam palengvintume gyvenimą?“ – sakė A.Jurgaitienė.

Žinoma, tai tarsi formalus apibendrinimas, o iš tikrųjų rodo, kad moterys skatina tikėjimą, dorą, gėrį ir dvasinį grožį.

A.Jurgaitienė yra ir Lietuvos krikščionių demokratų partijos Kauno skyriaus Moterų sekcijos pirmininkė. Vėl – platūs veiklos horizontai, kuriuose šviečia geri darbai.

Į kalėdinį susitikimą su K.Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninės gyventojais atėjo ir Panemunės parapijos klebonas kan. Deimantas Brogys, Kauno miesto tarybos Socialinių reikalų komiteto pirmininkė dr. Loreta Kudarienė, kiti garbūs žmonės. A.Jurgaitienė čia yra nuolatinė viešnia, aukojanti savų lėšų šios sveikatos stiprinimo įstaigos gyventojams. O L.Kudarienę vienas žmogus atpažino ir pabučiavo...

Kan. D.Brogys, ligoninės vyr. gydytojas Česlovas Zvicevičius, A.Jurgaitienė, L.Kudarienė lankė palatų gyventojus, teikė jiems kalėdaičių, šokolado plytelių, linkėdami jiems stiprybės ir tikėjimo. Pranas, Mečislovas, Tamara, Emilija džiaugėsi, kad prieš šv. Kalėdas juos aplankė geri žmonės, išgirdo iš jų paguodžiantį žodį.

Deja, kaip sakė viena gydytoja, ypač skaudu, kai motiną čion atvežusieji vaikai (aišku, sutvarkę dokumentus) nuo pat pirmos valandos, net minutės ją palieka, kone bėgte išskuba iš šių namų ir neaplanko jos visus keturis mėnesius, per kuriuos leidžiama nemokamai čia žmogų laikyti. Vien tai, kad šioje gydymo įstaigoje labai stinga vietų (užimta net susirinkimų salė) byloja, jog ne vienam jos gyventojui vietos savo namuose nėra...

Šv. Mato vidurinės mokyklos tikybos mokytoja Kristina Česnavičiūtė papasakojo, kad prieš keletą dienų mokiniai aplankė šios gydymo įstaigos žmones. Jiems padovanojo atvirukų, pavaišino pačių iškeptais pyragaičiais. Tai buvusi miela gerumo akcija.

Susitikimo metu koncertavo garsi fleitininkė, su savo koncertinėmis programomis pabuvojusi ne vienoje užsienio šalių, doc. Lidija Gomolickaitė-Grudzinskaitė, jos auklėtinis Algirdas Tamulaitis. Kai buvo atliekama Sen Sanso melodija, ne vienas nubraukė ašarą... Tai irgi buvo džiugu.

Susitikimo dalyviai pasimeldė ligoninės koplytėlėje, prašydami Aukščiausiąjį Palaimos šių namų gyventojams, visiems žmonėms.

Gedimino JURGAIČIO nuotraukos

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija