Atnaujintas 2006 gruodžio 22 d.
Nr.96
(1496)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Gelbėtojas ar diktatorius?

Buvęs Čilės vadovas Augustas
Pinočetas paskutiniaisiais
gyvenimo metais
Reuters nuotrauka

Čilė atsisveikino su generolu Augustu Pinočetu, valdžiusiu šalį 1973-1990 metais. Buvusio valstybės vadovo valdymas ir jo mirtis išryškino vieną dalyką: Čilė iki šiol faktiškai susiskaldžiusi į dvi stovyklas – bekompromisinių velionio A.Pinočeto gerbėjų bei jo nuopelnų vertintojų ir priešininkų. Priešininkai, ypač iš kairiosios stovyklos, negali atleisti generolui ne tiek už marksistinio prezidento Salvadoro Aljendės nuvertimą 1973 metų rugsėjį, kiek už jo valdymo pradžioje neva vykdytas masines represijas prieš komunistus ir kitas marksistines partijas bei Sovietų Sąjungoje vadintus „pažangiuosius“ veikėjus. Tie „pažangieji“, kaip įprasta, buvo beveik visi slapti ar atviri SSRS saugumo agentai ir šnipai. Kaip teigia A.Pinočeto priešai, iki šiol vadinantys jį tironu, jis kaltas dėl trijų tūkstančių nužudytų ar dingusių žmonių bei dėl to, kad po 1973 metų rugsėjį įvykusio prezidento S.Aljendės nuvertimo Čilę paliko apie 200 tūkst. žmonių. Daugiau A.Pinočeto nuodėmių neokomunistai nepriskaičiuoja.


Galingųjų praregėjimai

Imperatorius Aleksandras I

Žymus senovės graikų išminčius Solonas ne kartą kalbėjo, kad spręsti apie žmogų, jo nuveiktus darbus galima tik po to, kai žmogus užbaigia savo žemišką kelionę. Nes, pasak Solono, teisingai vertinti žmogaus nueitą gyvenimo kelią svarbu ne tik pagal tai, kaip jis gyveno, bet kaip mirė.

Pastaruoju metu pasaulio žiniasklaidoje pasirodė nemažai pranešimų, atskleidžiančių didžiojo imperatoriaus Napoleono Bonaparto šešerius paskutiniuosius gyvenimo metus, praleistus tremtyje Šv. Elenos saloje. Atrodo, jog apie imperatorių Napoleoną prirašyta tokia daugybė knygų, kaip apie retą kitą pasaulio galingąjį. Iš tų knygų galima susidaryti išsamią panoramą, ką imperatorius veikė ir kalbėjo ne tik kiekvieną dieną, bet ir kiekvieną valandą.


Pilietinio karo grėsmė

Pasaulio žiniasklaida skelbia, jog dėl neramumų ir ginkluotų susirėmimų Palestinos autonomijoje Izraelis gali lengviau atsidusti. Neramumai Palestinoje prasidėjo praėjusią savaitę, kai Rafacho pasienio poste įvyko įnirtingas susišaudymas tarp prezidentą Mahmudą Abasą remiančio judėjimo „Fatah“ pajėgų ir „Hamas“ radikaliojo sparno, remiančio premjerą I.Haniją, kovotojų. „Fatah“ užpuolė premjero automobilių kortežą, kai jis grįžo iš Egipto, kur buvo palikęs kai kuriose arabų šalyse surinktus 35 mln. dolerių grynaisiais pinigais.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija