Atnaujintas 2006 gruodžio 29 d.
Nr.97
(1497)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Paroda „Kalėdų belaukiant“

Advento edukacinius užsiėmimus
vedė Eucharistinio Jėzaus seserų
kongregacijos vienuolė Edita-Regina
Teresiūtė, SJE (dešinėje)

Varniuose, Žemaičių vyskupystės muziejuje, gruodžio mėnesį vyko edukacinė programa „Kalėdų belaukiant“. Šią Advento edukacinę programą sudarė trys simbolinės dalys: „Advento vainikas“, „Kalėdaičio gimimas“ ir „Kalėdų misterija“. Užsiėmimuose dalyvavo Telšių rajono Eigirdžių, Kaunatavo pagrindinių, Žarėnų „Minijos“, Varnių M. Valančiaus vidurinių mokyklų, taip pat Rietavo „Aušros“ katalikiškos, Klaipėdos r. Agluonėnų pagrindinės mokyklų moksleiviai ir šių miestelių bendruomenių atstovai. Muziejuje jie pynė Advento vainikus, diskutavo apie Advento, Kūčių ir Kalėdų prasmes, darė žaisliukus ir jais papuošė eglutę, stebėjo, kaip kepamas, ir patys kepė pagrindinį Kūčių stalo simbolį – kalėdaitį.

Trečią Advento sekmadienį, Varniu Katedros klebonas kanauninkas Jonas Petrauskis, dalyvaujant užsiemimų dalyviams ir Varnių bendruomenei, iškilmingai pašventino vaikų iškeptus kalėdaičius. Po šv. Mišiu vaikai, ju teveliai ir seneliai rinkosi muziejuje, kur buvo suvaidinta „Užgimimo misterija“, išsidalyti pačių iškepti kalėdaičiai – kartu su jais į savo šeimas išsineštas pačių sukurtas gėris. Kūčių vakarienės metu laužydami kalėdaitį, vaikai dalydamiesi tuo gėriu, skiepijo ir stiprino savo šeimų vienybę ir meilę. Kiekvienas dalyvis kartu su išsikeptu kalėdaičiu gavo ir eilėraštį – prieškario Lietuvoje publikuotus Advento ir Kalėdų posmus, parinktus iš Muziejaus bibliotekos retųjų spaudinių fondo.

Edukaciniams renginiams ir Kalėdų misterijai buvo pasirinkta didžiausia Muziejaus patalpa – buvusios Žemaičių kunigų seminarijos aula, nepaisant to, jog jai dar reikalingas remontas. Čia muziejus eksponuoja kalėdinių atvirukų bei paveikslėlių rinkinį, įvairių laikotarpių kalėdaičių kepimo formas ir jų karpymo įrankius. Lankytojai gali šiuos įrankius liesti ir net išbandyti. Taip pat eksponuojami tautodailininko Prano Dužinsko medžio drožiniai – Betliejaus prakartėlė ir įvairių šventųjų skulptūros.

Žemaičių vyskupystės muziejaus informacija

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija