Atnaujintas 2006 gruodžio 29 d.
Nr.97
(1497)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Telšių vyskupijoje

Šilalės dekanate

Sakralinių giesmių šventė

Pats jauniausias solistas Jonukas
Linkevičius iš Šilalės,
nustebinęs gražiu giedojimu

Apdovanojimus visiems sakralinių
giesmių kolektyvams įteikia
klebonas kun. Julius Meškauskas
ir Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus
vidurinės mokyklos
direktorius Stasys Norbutas

Scenoje – Kvėdarnos Prano Liatuko
pradinės mokyklos trečių-ketvirtų
klasių vaikų choras. Vadovė –
Regina Jančiauskienė

Kvėdarna. Telšių vyskupijoje vis labiau populiarėja sakralinės giesmės. Tai rodo, jog grįžtama prie mūsų tautos dvasinės kultūros. Sakralinių giesmių giedotojai buriasi ne tik prie bažnyčių, bet ir prie mokyklų, kultūros namų. Šilalės kultūros centre veikia populiarus sakralinis ansamblis „Ex cordis“, kuriam vadovauja Šilalės meno mokyklos dėstytoja Nijolė Mačiukaitienė ir Šilalės kultūros centro direktorius Antanas Kazlauskas. „Ex cordis“ net vyksta koncertuoti ir į užsienį.

Nuo 1999 metų Kvėdarnoje Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo titulinių atlaidų metu vyksta sakralinių giesmių šventės. Į jas suvažiuoja sakralinių giesmių kolektyvai iš visos Telšių vyskupijos. Tą gražią tradiciją prieš keletą metų įdiegė Kvėdarnos parapijai vadovavęs klebonas kun. Kazimieras Žąsytis (dabar Šilutės dekanato Vainuto parapijos klebonas), o jo pradėtą darbą tęsia dabartinis Kvėdarnos parapijos klebonas kun. Julius Meškauskas ir Kvėdarnos Kazimiero Jauniaus vidurinė mokykla, vadovaujama Stasio Norbuto. Jie ir buvo pagrindiniai šių metų šventės organizatoriai, padedant rajono verslininkams.

Gruodžio 10-osios sekmadienį į Kvėdarnos bažnyčioje vykusius Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo prasidėjimo titulinius atlaidus gausiai susirinko tikintieji ne tik iš Kvėdarnos, bet ir iš aplinkinių parapijų. Prie jų prisijungė ir sakaralinių giesmių chorai, ansambliai, suvažiavę iš atokiausių Žemaitijos kampelių. Į šias iškilmes atvyko Telšių vyskupijos vyskupas dr. Jonas Boruta, SJ, Telšių vyskupijos licėjaus direktorius, religijos mokslų magistras kun. Saulius Tamošaitis su grupe šio licėjaus auklėtinių.

Pirmąsias šv.Mišias aukojo svečias kunigas S.Tamošaitis, kuris pasakė turiningą pamokslą, skirtą Adventui ir dvasiniam tikinčiųjų, ypač jaunimo, tobulėjimui.

Iškilmingas Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo prasidėjimo atlaidų šv. Mišias aukojo vyskupas dr. J.Boruta, kurio pasakytas pamokslas skatino kiekvieną tikintįjį susimąstyti apie Advento prasmę, dvasinius žmogaus turtus, meilę Dievui, maldai, savo artimui.

Po atlaidų visi pasuko į Kvėdarnos K.Jauniaus vidurinės mokyklos aktų salę, kur vyko kasmetinė tradicinė sakralinių giesmių šventė. Joje dalyvavo net trylika sakralinių giesmių kolektyvų. Nepabūgę smarkaus lietaus, atvyko Šilutės dekanato Vainuto bažnyčios jaunimo choras (vadovė Marytė Juškevičienė), Telšių Vincento Borisevičiaus katalikiškosios gimnazijos ir Kelmės rajono Pakražančio vidurinės mokyklos merginų sakraliniai ansambliai (vadovės Elena Martinkienė ir Beata Pralgauskienė). Gausus būrys sakralinių giesmių kolektyvų dalyvavo ir iš Šilalės rajono. Vien iš Kvėdarnos dalyvavo net keturi sakraliniai kolektyvai: Prano Liatuko pradinės mokyklos vaikų chorai, vadovaujami Angelės Grikšienės ir Reginos Jančiauskienės, K.Jauniaus vidurinės mokyklos ir Šilalės meno mokyklos Kvėdarnos filialo vokaliniai ansambliai, vadovaujami Reginos Stasytienės ir Dalios Krasauskienės, Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo prasidėjimo bažnyčios vaikų ansamblis, vadovaujamas Orintos Auškalnytės. Jau ne pirmus metus šioje šventėje dalyvauja Laukuvos Norberto Vėliaus gimnazijos mokinių ansamblis, Šilalės meno mokyklos Kaltinėnų filialo jaunių ansamblis, Žadeikių pagrindinės mokyklos mokinių choras, vadovaujami Aivaro Šimkaus, Dianos Skvaričinskaitės ir Gražinos Pameditienės.

Sakralinių giesmių šventė prasidėjo kvėdarniškės solistės Š.Papreckytės sugiedota giesme „Pakilk ir švieski“, o baigėsi kvėdarniškių moksleivių Lauros Krasauskaitės ir Lijanos Būdvytytės fortepijoninio dueto sugrotu A.Mychum „Kalėdiniu maršu“. Šioje šventėje nebuvo jokių teisėjų, todėl visi kolektyvai jautėsi laisvai ir nuoširdžiai atliko sakralines giesmes. Visus sužavėjo viena netikėta staigmena – jauniausio solisto Jonuko Linkevičiaus iš Šilalės sugiedotos giesmės lietuvių ir anglų kalbomis. Tad visiems sakralinių giesmių kolektyvams teko prizai, kuriuos įteikė šios šventės organizatoriai klebonas kun. J.Meškauskas ir K.Jauniaus vidurinės mokyklos direktorius S.Norbutas.

Šios sakralinių giesmių šventės dalyviai nuoširdžiai dėkoja jos sumanytojui kun. K.Žąsyčiui. Tai rodo, jog jo geri darbai, prieš keletą metų padaryti Kvėdarnoje buriant jaunimą sakraliniam giedojimui, tapo gražia kasmetine tradicija.

Pranciškus ŽUKAUSKAS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija