Atnaujintas 2007 sausio 4 d.
Nr.1
(1498)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Bibliotekos nori gyvuoti

Benjaminas ŽULYS

Susitiko miesto bibliotekininkės

Kaune veikia daugiau nei 30 bibliotekų. Tai tarsi dvasios šviesuliai, skleidžią žmonėms lietuvišką žodį, diegią visuomenėje kultūros pažangą. Tačiau neseniai pasigirdo balsų, kad kai kurias bibliotekas reikėtų uždaryti, o palikti didesnes, jas suremontuoti, labiau modernizuoti, tada esą būtų geriau ir skaitytojams, ir darbuotojams. Bet atrodo, kad tokios pažiūros gali laikytis tik kabinetiniai valdininkai. Realiame gyvenime daug kas yra kitaip.


„Archyvo“ grupės jubiliejinė paroda

Liudviko Ivaškevičiaus išdrožtas
ąžuolinis angelas „Laiminantis“

Kauno keramikos muziejuje prieš pat Kalėdas dailininkų grupė „Archyvas“ surengė savo jubiliejinę parodą. Prieš dešimt metų tuometinis Kauno valstybinio archyvo direktorius Juozas Rimkus su keliais entuziastais administracinių patalpų fojė surengė pirmąją parodą. Dabar ji išaugo ir dalyvių skaičiumi, ir kūrybinių darbų kokybe. Šios dailininkų grupės iniciatorius J. Rimkus, parodoje pateikęs instaliaciją „Atminties marškiniai“, pasakojo, kaip jis, tremtinio sūnus, gimęs Sibire, būdamas trejų metų, buvo taip nusilpęs, kad niekas negalėjo pasakyti, ar iš viso išgyvens. Su didžiuliu sielvartu jo mama pasiūdino vilties marškinėlius savo sūneliui. Ir įvyko, visų nuostabai, stebuklas. Mažasis Juozukas liko gyvas, pasveiko. Prisiminęs šią kraupią savo gyvenimo istoriją, kūrybinę instaliaciją pavadino „Atminties marškiniai“.


Apie Sibirą

Vienas iš ekspedicijos
dalyvių Antanas Sadeckas

Praėjusią vasarą mūsų tėvų ir senelių keliais į Sibirą patraukė ekspedicijos į trėmimo ir žūties vietas dalyviai. Dabar „Misija – Sibiras“ grįžta namo pasidalyti tuo, ką pamatė ir patyrė, su jumis!

Kauno Vinco Kudirkos viešojoje bibliotekoje atidaryta fotografijų paroda „Misija – Sibiras“, kurią parengė ir pristatė Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT), šią vasarą surengusi tris išskirtines ekspedicijas į lietuvių trėmimų, masinių žudynių, koncentracijos stovyklų ir įkalinimo vietas. Ekspedicijų metu aplankytos lietuvių trėmimo vietos Komijos, Krasnojarsko, Irkutsko, Tomsko, Permės ir Tiumenės srityse. Kiekvienoje ekspedicijoje dalyvavo 6-8 jauni žmonės – Lietuvos jaunimo organizacijų atstovai ir užsienyje gyvenantys jauni lietuviai. Jaunimas tvarkė lietuvių kapines, susitiko su ten gyvenančiomis lietuvių bendruomenėmis, pasakojo jiems apie dabartinę Lietuvą. Jaunimo atstovai parvežė išskirtinės medžiagos, su kuria dabar siekiama supažindinti visuomenę.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija