Atnaujintas 2007 sausio 4 d.
Nr.1
(1498)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai

Neramios šventės

Dr. Povilas JAKUČIONIS,

Seimo narys

Jau nuo Advento pradžios visi krikščionys linkėjo vieni kitiems ramių ir linksmų Kalėdų švenčių. Seimo nariai net lenktyniavo, kas sugalvos gražesnį sveikinimą savo kolegoms, neišskiriant oponentų. Dauguma nevengė dalyvauti labdaringose akcijose, ypač jei akciją filmavo televizija...


Mažumos galia ir daugumos negalia

Velnių – daug, o Dievas – vienas, tačiau ne velniai pasaulį kūrė, ne velniai pasaulio ateitį lemia. Lietuvių liaudies pasakose kipšas – gudročius, tačiau naivus, neįgalus: su jo klastomis ir žabangomis nesunkiai susidoroja paprastas žmogelis (kipšiukas neatsilaiko prieš kryžiaus ženklą ir net prieš gaidžio giedojimą).


Išryškintas – dar neišpyškintas

Ar pasiutote, seimūnai? Taigi, išlukštenę A.Pocių iš Saugumo departamento, stumiate jį į tikrą pražūtį! Ar užmiršote, kad iš KGB niekas neišėjo? O jei išėjo – tai tik pirmyn kojomis! O A.Pocius – KGB rezervininkas, sėkmingai užėmęs Saugumo departamento vado postą – neįtikėtinai aukštą! Tik Kisindžeris buvo pakilęs aukščiau. Taigi Rusijos didvyrio žvaigždė jau buvo garantuota! O dabar – išryškintas ir iš posto išpyškintas! Taigi nudaigos jį kaip Litvinenką ar Politkovskąją...


Žalingas perteklius

Įstrigo atmintyje per susovietintą Lietuvos radiją girdėtas pasakymas: „Į kolūkiečių gryčias atėjo perteklius“. Iš tikrųjų ideologinis perteklius anuomet kaip iš gausybės rago pylėsi per kraštus, nes sovietinei propagandai tarnavo kinas, radijas, spauda, socrealistinis menas ir tokia pati grožinė literatūra. Materialųjį „perteklių“ už metinius darbadienius dažnas kolūkietis įstengdavo parsinešti ant kupros. Liaudis buvo penima viltimi, kad artėja komunistinis rytojus, kai bus „iš kiekvieno – pagal galimybę, kiekvienam – pagal poreikius“. Iš už horizonto komunizmas nepasirodė, pats horizontas nutolo, galiausiai komunizmo fikcija sužlugo, tačiau pertekliaus siekis, poreikiai į daugelio sąmonę taip įstrigo, kad atkūrus nepriklausomybę atsirado nepageidautino ir net žalingo pertekliaus perteklius bei toks pat poreikių perteklius.


Daugiasėdynė valdžia

Tik pastaraisiais šių metų mėnesiais, kai nebuvo nei ruduo – kaip ruduo, nei politika – kaip politika, pavyko pagaliau suvokti, kodėl, stebint Seimo posėdžių salę posėdžių metu, atrodė „kažkas ne taip“. Ogi tas „kažkas ne taip“ buvo, manytume, akis badantis faktas: įstatymo leidžiamosios valdžios posėdžiuose sėdi ir balsuoja įstatymų vykdomosios valdžios dalies, tai yra Vyriausybės, nariai – ministrai.


Kalėdinis merginų išpardavimas LNK eteryje

Skaitytojai, 2006 m. gruodžio 21 d. buvę LNK laidos „Myli-nemyli“ žiūrovais, jau suprato, apie ką čia bus rašoma. Pasirodo, belaukiant Kalėdų stebuklų, komercinio kanalo meniu galima netyčia aptikti ir užvalgyti ir „antistebuklo“, veikiančio lyg radioktyvusis polonis, kuris pykina ir naikina žmogiškumo likučius.


Narplionė

Nelengva buvo Seimo komitetui tirti VSD veiklą, nes įvairios valstybinės institucijos, tarp jų ir Prezidentas, žiniasklaida visokiais būdais trikdė komiteto veiklą. Apie VSD vadovą netenka ir kalbėti, nes jis, jausdamas galingą užnugarį, jautėsi esąs padėties šeimininkas. Tačiau komitetas įveikė visus trikdžius, pateikė išvadas, o Seimas išvadoms pritarė.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija