Atnaujintas 2007 sausio 10 d.
Nr.3
(1500)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Naujasis Varšuvos arkivyskupas atsistatydino iš kanoninės tarnystės

Varšuvos arkivyskupas
Stanislavas Vielgusas atsistatydino
iš kanoninės tarnystės

Būrys arkivyskupo S.Vielguso
rėmėjų prieštaravo jo atsistatydinimui
AP ir Reuters nuotraukos

Popiežius Benediktas XVI sausio 7 dieną priėmė neseniai paskirto 67 metų Varšuvos arkivyskupo Stanislavo Vielguso atsistatydinimą, kuris prisipažino bendradarbiavęs su Lenkijos komunistinėmis saugumo struktūromis.

Tą pačią dieną paskelbtoje Šventojo Sosto notoje nurodoma, jog apaštalinė nunciatūra Lenkijoje pranešė, kad Varšuvos arkivyskupas pateikė Popiežiui pareiškimą dėl atsistatydinimo iš kanoninės tarnystės. Savo ganytojišką veiklą arkivyskupas S.Vielgusas turėjo pradėti po praėjusį sekmadienį numatytų jo ingreso iškilmių Varšuvos katedroje.

„Šventasis Tėvas priėmė arkivyskupo S.Vielguso atsistatydinimą ir paskyrė kardinolą Juzefą Glempą, Lenkijos primą, Varšuvos arkivyskupijos administratoriumi iki tolesnių nurodymų“, – paaiškino apaštalinis nuncijus Lenkijoje arkivyskupas Juzefas Kovalčiukas.

Penktadienį, sausio 5 dieną, arkivyskupas S.Vielgusas viešai pripažino savo „klaidą“. „Tokiais savo veiksmais aš padariau žalos Bažnyčiai, - pareiškė dvasininkas. - Praėjusiomis dienomis aš pakenkiau Bažnyčiai dar kartą, kai žiniasklaidai apie tai prabilus neigiau šio bendradarbiavimo faktą“.

Tuomet arkivyskupas S.Vielgusas pareiškė sutiksiąs su bet kokiu Popiežiaus sprendimu dėl jo.

Šis Lenkijos Bažnyčią sukrėtęs skandalas - didžiausias nuo Sovietų Sąjungos žlugimo. Arkivyskupas S.Vielgusas bendradarbiavo su slaptąja tarnyba, kad galėtų važinėti į užsienį. Tačiau jis teigia nieko neįskundęs ir savo kontaktais niekam nepakenkęs. Žiniasklaida tuo tarpu skelbia, kad arkivyskupas slaptajai tarnybai 20 metų teikė informaciją apie kitus dvasininkus.

Vatikanas prieš kelias dienas oficialiai pareiškė, kad, prieš priimant sprendimą dėl arkivyskupo paskyrimo, „buvo išsiaiškintos visos jo gyvenimo aplinkybės, be kita ko, ir tos, kurios susijusios su jo praeitimi“. Vatikanas pabrėžė: „Tai reiškia, kad Šventasis Tėvas visiškai pasitiki Stanislavu Vielgusu“.

XXI

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija