Atnaujintas 2007 sausio 17 d.
Nr.5
(1502)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Reikia išsaugoti kopas

Koks keistas pasakymas: „Jūrą pamaitinti smėliu...“ Žinoma, galima pamaitinti žuvis, paukščius ir t.t., bet dar niekada nebuvo tokių „aukštų“ protų maitinti pajūrį smėliu, kaip dabar daroma. Mieli Palangos valdininkai, kodėl pilate gyvus pinigus į jūrą, kodėl tyčiojatės iš pajūrio?

60 metų gyvenu Palangoje ir prisimenu gražų pajūrį, kopas, geltoną natūralų smėlį bei platų paplūdimį... O dabar?! Mėtosi vien virbai ir šakaliai. O kas beliko iš pajūrio?..

Ar tai ne atpildas už akmenų išvežimą iš po jūros tilto, kurie buvo išvežti ir paskandinti daugiau kaip už kilometro nuo kranto? Tada šaukiau, rankas iškėlus: „Vyrai, ką darote! Pilkite tuos akmenis aplink tuos tris polius, kur jūroje vieniši stovėjo, kaip simbolis senojo tilto bei jo likutis“. O tie akmenys po tiltu buvo lyg bangolaužis, kuris apsaugojo kopas. Ant tų trijų polių buvo galima pastatyti galingą kryžių nuo amžių žuvusiems jūroje. Tada tie vyrai man šaukė nuo baržos: „Duok leidimą, mums dar geriau supilti tuos akmenis aplink tris polius nei mylią plukdyti į jūrą!“ Ir bėgau tada su skaudančia širdimi pas tuometį merą P.Žeimį į posėdžių salę prašyti leidimo, kad neišvežtų akmenų iš po tilto, juos supiltų aplink tris polius. Bet likau nesuprasta... O rezultatas dabar aiškus – po šių akmenų išvežimo iš pajūrio jau dešimtis kartų audros „nunešė“ kopas! Žagarų tvoromis užterštas pajūris – gėda bei skaudu žiūrėti! Greitai ir tas pačias kopas sulygins su jūsų „maitinamu“ smėliu. Aišku, kryžiaus gal nebepastatysi, bet imtis veiksmingų priemonių šiam reikalui – bangolaužiui spręsti – niekada ne per vėlu.

Vyrai, ne pinigus pilkite į jūrą, laikas bangolaužį statyti, o ne laikinomis tvoromis smėlį užtverti. Kaip yra Taline, Klaipėdoje.

Karolina RIMŠIENĖ

Palangos gyventoja

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija