Atnaujintas 2007 sausio 17 d.
Nr.5
(1502)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Palanga viduržiemį – dienomis, kai jūra nebejuokauja

Gediminas GRIŠKEVIČIUS

Palangos „Bočių“ ansamblio
šokėjai, kuriems išradingai
vadovauja Janina Serapinienė,
koncerto Vilniuje metu

Dienomis, kai jūra nebejuokauja, kai tik vaikiškose pasakėlėse ir eilėraščiuose prisimenamos baltabokštės, vasarotojų vaikų statytosios smėliapilės, kai vėjai savosiomis „ledrankėmis“ bando atgrasinti nuo geismo eiti krantu, kad jūra savo „septynmyliais plaučiais“ irgi galėtų išsivalyti, taip pat peržiem pailsėti nuo visų „teršinčių“, Palanga ir palangiškiai gyvena tikrą, savą gyvenimą. Ogi kiek čia tos mūsų Palangos – nuo Saulėtekio tako iki autobusų stoties – 12 minučių, dar tiek – iki Jūros tilto...


Dramaturgo dovana

Dažnas tradicinių Svėdasų krašte organizuojamų „Vaižganto skaitymų“ dalyvis kraštietis aktorius Ferdinandas Jakšys prieš keletą metų viename renginyje Svėdasų krašto muziejui dovanojo brangią asmeninę relikviją. Tai Vilniaus jaunimo teatre pastatyto Kosto Ostrausko monospektaklio „Vaižgantas“ afiša. Šio spektaklio premjera įvyko Vilniuje 1995 m. sausio 21 d. (režisierė Irena Bučienė, dailininkė Gražutė Visockienė, kompozitorius kun. Gediminas Šukys). Vienintelį monospektaklyje rašytojo kunigo Vaižganto vaidmenį atlikti buvo patikėta iš Vaižganto gimtųjų Svėdasų krašto kilusiam aktoriui F.Jakšiui. Šį spektaklį jau yra matę daugelis šalies žiūrovų, nes aktorius jį vaidino ne viename mieste ir miestelyje. Ir dabar dar kai kada parodo. Tarp 1995 metų „Geriausio lietuvių dramaturgijos pastatymo“ konkurso laureatų buvo ir aktorius F.Jakšys, pripažinimo sulaukęs būtent už Vaižganto vaidmenį šiame spektaklyje.


Įveikiantis fotomeno aukštumas

Bronius VERTELKA

Fotomenininkas Evaldas Ivanauskas –
Metų panevėžietis kultūros srityje

Metų panevėžiečiu kultūros srityje nominuotas fotomenininkas Evaldas Ivanauskas. Pernai jis tapo net dviejų tarptautinių fotokonkursų nugalėtoju.

Skatino skverbtis į fotomeno paslaptis

Dizaineriu vienoje reklamos ir leidybos agentūroje dirbęs E.Ivanauskas su fotografija turėjo bendrų sąlyčio taškų netiesiogiai – per savo darbą. Realizuodamas įvairius reklaminius ir leidybinius projektus, jis akis į akį susidurdavo su fotomedžiaga, todėl atsirasdavo puiki proga sužinoti, kaip ji yra tvarkoma, rengiama spaudai. Be to, buvo atliekami įvairūs fotomontažai, nuotraukų pertvarkymai, retušavimai. Evaldas žinių apie fotografiją papildomai įgijo bendraudamas su tokiais Panevėžio fotomeistrais, kaip Marija Čičirkiene, Algimantu Aleksandravičiumi, Stasiu Povilaičiu, Sauliumi Saldūnu. Pastarąjį, kaip itin išsilavinusį, daug išmanantį, jis šiandien tebelaiko fotografijos akademiku. Tokios pažintys užkrėtė dizainerį gilintis į fotografijos meno paslaptis.


Nauja biblioteka Šakiuose

Kunigai Sigitas Matusevičius
ir Virginijus Kelertas apžiūri
naujosios bibliotekos knygas

Jau seniai šakiečiams reikėjo naujos bibliotekos. Naujosios bibliotekos, kuri iškilo kaip senosios priestatas, statyba pradėta prieš metus. Ir štai gruodžio 8 dieną modernus Šakių viešosios bibliotekos pastatas buvo iškilmingai atidarytas. Iškilmėse dalyvavo ne tik Šakių rajono valdžios vadovai, bet buvo sulaukta ir garbių svečių iš Vilniaus, Marijampolės bei iš aplinkinių miestų.


Senosios bažnyčių knygos, išleistos „Krinčino Savilaidos“

Ligija PARVALKAITĖ

Kalba Panevėžio vyskupas
Jonas Kauneckas. Kairėje –
knygų autorius istorikas
Algimantas Krinčius

Unikalus atvejis Pasvalio krašto istorijoje – Senosios Krinčino ir Pasvalio bažnyčių knygos, išleistos „Krinčino Savilaidos“. Dvylika paprastais ir ištaigingais viršeliais aprengtų knygų šiandien gulasi ant mūsų kultūros stalo. Tik reikia rimto skaitytojo, nes „įkąsti“ knygų turinį – nelengva. O kad jos būtų žinomos, Mariaus Katiliškio biblioteka kartu su autoriumi istoriku Algimantu Krinčiumi, Panevėžio vyskupu Jonu Kaunecku, ambasadoriumi Vidmantu Povilioniu, Pasvalio dekanu kunigu Algiu Neverausku jas pristatė Pasvalio krašto bendruomenei.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija