Atnaujintas 2007 sausio 17 d.
Nr.5
(1502)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Įveikiantis fotomeno aukštumas

Bronius VERTELKA

Fotomenininkas Evaldas Ivanauskas –
Metų panevėžietis kultūros srityje

Metų panevėžiečiu kultūros srityje nominuotas fotomenininkas Evaldas Ivanauskas. Pernai jis tapo net dviejų tarptautinių fotokonkursų nugalėtoju.

Skatino skverbtis į fotomeno paslaptis

Dizaineriu vienoje reklamos ir leidybos agentūroje dirbęs E.Ivanauskas su fotografija turėjo bendrų sąlyčio taškų netiesiogiai – per savo darbą. Realizuodamas įvairius reklaminius ir leidybinius projektus, jis akis į akį susidurdavo su fotomedžiaga, todėl atsirasdavo puiki proga sužinoti, kaip ji yra tvarkoma, rengiama spaudai. Be to, buvo atliekami įvairūs fotomontažai, nuotraukų pertvarkymai, retušavimai. Evaldas žinių apie fotografiją papildomai įgijo bendraudamas su tokiais Panevėžio fotomeistrais, kaip Marija Čičirkiene, Algimantu Aleksandravičiumi, Stasiu Povilaičiu, Sauliumi Saldūnu. Pastarąjį, kaip itin išsilavinusį, daug išmanantį, jis šiandien tebelaiko fotografijos akademiku. Tokios pažintys užkrėtė dizainerį gilintis į fotografijos meno paslaptis.

Susidomėjo skaitmenine, nors žavėjosi tradicine fotografija

Pirmą kartą fotoaparatą Evaldas į rankas paėmė 2000-aisiais. Įmonė, kurioje jis dirbo, įsigijo skaitmeninių fotoaparatų. Jie buvo patogūs kuriant reklaminius ir leidybinius projektus. E.Ivanauskui naujovė suteikė sąlygas pakankamai greit išmokti fotografuoti, nors šiaip jis žavėjosi tradicine fotografija, kuri būna visai kitokia.

Dirbdamas dizaineriu, kompoziciją ir kitus estetinius dalykus panevėžietis jau buvo perpratęs, todėl jis daug laiko atiduodavo literatūrai apie fotografijos meną studijuoti, bendravimui su fotomenininkais. Įsigijo pakankamai gerą fotoaparatą, be jo retai išeidavo į gatvę. Evaldui patiko įamžinti Panevėžio gyvenimo fragmentus, vykstančius pokyčius mieste. Sėdęs prie kompiuterio stebėdavo, kas iš to išeina. Kai ką tekdavo padėti į archyvą, kad toks darbas sulauktų savo momento.

Dvi laimę atnešusios parodos

Pernai E.Ivanauskas nugalėjo tarptautinio konkurso „Fujifilm Euro Press Professional Awards 2006“ skaitmeninio komponavimo kategorijoje. Panevėžietis jam pateikė tris darbus: „Sapną apie vienišą karvę“, „Apie dvi karves, virvę ir žirkles“ bei „Žvirblio šermenis“. Aukštus komisijos reikalavimus turėjo atitikti visi trys. Šis vienas prestižiškiausių konkursų Europoje vyksta daugiau nei dešimt metų. Tokiame renginyje buvo keturios konkursinės temos: laukinė gamta, skaitmeninis komponavimas, sportas ir naktinis gyvenimas. Laukinės gamtos tematika geriausiai pasirodė latvis. Skaitmeninių fotografijų komponavime pagrindinio prizo savininku tapo E.Ivanauskas. Prieš tai šio garbingo konkurso nugalėtojais buvo tapę Mindaugas Kulbis ir A.Aleksandravičius. Taigi du konkurso nugalėtojai – A. Aleksandravičius ir E. Ivanauskas – panevėžiečiai.

Praėjusiais metais panevėžietis tapo ir Auksinio prizo savininku tarptautinėje fotografijų parodoje „Gamta – visų namai“, kuri vyko Kaune. Du stambūs laimėjimai per vienerius metus – ne pirmieji Evaldo pasiekimai dar trumpoje fotomenininko kūrybinėje biografijoje. 2004 metais Lenkijoje vykusiame tarptautiniame konkurse „Siberfoto“ jis laimėjo pirmąją vietą. Tais pačiais metais E.Ivanauskas buvo priimtas į Lietuvos fotomenininkų sąjungos narius.

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija