Atnaujintas 2007 vasario 7 d.
Nr.10
(1507)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Tautodailininkių darbuose - meilę gamtai teigiantys kūriniai

Rūta Averkienė

Tautodailininkės Saulė
Lazaravičienė ir Irena Žukauskienė

Varėnos kultūros centro parodų salėje veikia Varėnos krašto tautodailininkių Saulės Lazaravičienės ir Irenos Žukauskienės darbų paroda. Sušildyti moteriškų širdžių ir rankų šiluma, šie subtilūs, teigiantys meilę gamtai, Irenos tapyti paveikslai, Saulės rišti šiaudiniai „sodai“, austos juostos, rištos verbos skleidžia gerumo šviesą ir džiugina kiekvieną, prisilietusį prie šių nuostabių darbų.

Tądien į parodos atidarymą gausiai susirinkę valdžios atstovai, draugai, tautodailininkių kūrybos gerbėjai negailėjo gražių žodžių ne tik parodos autorėms, bet ir jų didžiausiems pagalbininkams vyrams, kurie didele dalimi prisideda prie žmonų kūrybinės sėkmės.

Tautodailininkes sveikinęs Varėnos rajono savivaldybės meras Vidas Mikalauskas jas pavadino kultūrinio Varėnos krašto gyvenimo karalienėmis. Rajono vadovas joms palinkėjo kūrybinės sėkmės, kad kita paroda sužibėtų dar ryškesnėmis spalvomis.

Pačios kūrėjos buvo kuklios ir sakė, kad parodoje eksponuojamų kūrybinių darbų apibūdinti nereikia – juose tarsi užrakintos kūrėjų mintys, todėl jie kalba patys už save.

S.Lazaravičienė, gimusi ir visą gyvenimą nugyvenusi Dzūkijoje, dirbo mokytoja. Ypatingą meilę rankdarbiams ji sakė pajutusi jau vaikystėje – nuo tada mezgė, siuvinėjo, nėrė. Vėliau išmoko austi. Unikalūs jos šiaudiniai „sodai“, verbos, sausų gėlių kompozicijos. Na, ir, žinoma, margaspalvės kaišytinės juostos, kuriomis džiaugiasi jau ne vienas žymus Lietuvos žmogus. Saulės kūrybiniais darbais džiaugėsi jos autorinių parodų lankytojai Punske, Vilniuje, Alytuje ir Varėnoje. Ji dalyvavo ir tautodailės parodose JAV, Vokietijoje, Prancūzijoje, Švedijoje, Olandijoje ir kt.

Tautodailininkė gali pasidžiaugti, kad yra apdovanota Gedimino ordino medaliu, LRS medaliu, JAV ambasados Lietuvoje padėka, LR nuolatinės atstovybės prie ET, LR Seimo pirmininko, Alytaus apskrities viršininko, Varėnos rajono savivaldybės mero padėkomis. Saulė yra apdovanota ir Varėnos rajono savivaldybės įsteigtu „Sidabrinės bitės“ ženkleliu ir premija, jai suteiktas Respublikos meno kūrėjo statusas.

Visai neseniai Saulė buvo pagerbta ir konkurse „Lietuvos kaimo spindulys“, kuriame pelnė nominaciją „Kaimo amatų meistras“.

Tautodailininkė I.Žukauskienė tapyti pradėjo jau išėjusi į pensiją. Tačiau per paskutiniuosius penketą metų jau spėjo nutapyti darbų šešioms autorinėms parodoms, dalyvauti respublikinėse parodose.

Varėnos krašto tautodailės karalienes pasveikino Seimo narys Gediminas Jakavonis, Kaniavos seniūnijos seniūnė Janina Pavilionienė, draugai, artimieji.

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Dzūkijos skyriaus pirmininkė Audronė Lampickienė sakė likusi sužavėta šių moterų kūrybingumu.

Varėnos turizmo ir verslo informacijos centro direktorius Algirdas Juškevičius džiaugėsi, kad Varėnos kraštas dažną vakarietį traukia ne tik nuostabia gamta, bet ir tebepuoselėjamais senoviniais dzūkiškais amatais, tautodaile.

Varėna

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija