Atnaujintas 2007 vasario 14 d.
Nr.12
(1509)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Rinkimų griovykla

To Lietuvoje dar nebuvo. Tokios baimės – o tik prieš savivaldybių rinkimus!

Atmintyje iškyla 1992 metų ruduo. Tada rinkimai į Seimą daug kam atrodė lemtingi, ir į apyvartą buvo paleistos dar nebūtos Lietuvoje technologijos. Dar ėjo Sąjūdžio koalicija, ir antisąjūdinėj spaudoj galėjau pasiskaityti, kad esu pavogęs ne vien Kovo 11-osios valstybės atkūrimo aktą, bet ir Estijos padovanotą Lietuvai auksinį kardą su deimantine rankena. (Iš tikrųjų buvau gavęs estų liaudies fronto „Rahvarinne“ man padovanotą kalvio darbo simbolinį geležinį kalaviją su gyvomis rožėmis. Dabar – muziejuje.) Tačiau nemažiau įsiminė gąsdinimai, kokie siaubai lauktų Lietuvos, jeigu vėl laimėtų Sąjūdis. Ir ne mažesni siaubai – kraujo praliejimai, jeigu tas kraugerys Sąjūdis pralaimėtų. Taip darbavosi kadaise Sąjūdžio įsteigtas laikraštis.

O dabar skaitau „Bernardinuose“, atrodo, pseudonimo-anonimo išvedžiojimus, kaip negera būtų, jei savivaldybių rinkimuose sėkmė lydėtų Tėvynės sąjungą. Prasidėtų baisus valstybės darbo – jau ne tik VSD – „griovimas“... Ačiū krikščioniškiems broliams, tegu jiems Dievas atleidžia.

Daugybė blaškymosi visur, įtikinėjimo, kad žmonės nusivylę, niekas neis balsuoti – ir kokia baimė, kad eis! Nejau nepadeda amžinoji pesimizmo ir nepilietiškumo propaganda, neva toj Lietuvoj „visi blogi“ (po kurio laiko išskraidinant erelį)?

Gerai, jeigu nebepadeda, bet kažkam juk negerai. Tad vėl gimsta „judėjimai“ prieš visas partijas, nors štai vieną tų judėjimų visai tiktų vadinti ADDP arba Atstovaujamosios Demokratijos Duobkasių partija. Ji „juda“ kviesdama braukti visus ir dar biuletenyje užrašyti „prieš visus“. Kad savivaldos nė nebūtų. Ir adresas tokio judėjimo, berods, ne Vasaros gatvėje, tačiau į kovas įsitraukęs VSD nebepatikrins. Iš tikrųjų bent sąskaitas vertėtų patikrinti, kaip ir nemokamai dalijamų šmeižto laikraščių finansavimą. Arba uodeguotų „L.a.“ dublerių atsiradimą, kai prireikia. Gal kas dar prisimena, kaip vienos prezidentinės rungties lemiamose išvakarėse mėginta sukelti „Vilniaus banko“ griūtį? O likus trim dienom iki kitos baigiamosios rungties – kaip nepolitinė STT siaubė „ne tų“ partijų būstines?

Pasipylė nūnai iniciatyvų torpeduoti pačią rinkimų kampaniją, bent jau jos grėsmingąją (kam?) datą... per teismus. Iš paprastų į Konstitucinį. Gal tikrai tam besiformuojančiam keturių nomenklatūrų blokui stinga šiek tiek laiko susigrobti daugiau pajūrių ir senamiesčių? Gal pavyks atiduoti Visaginą užsienio piliečiams? Štai ir būtų beveik Abchazija, prieš keletą metų suprogramuota LDDP-LSDP veikėjų pastangomis. Ko tie politiniai žmonės nepridaro savo šaliai vardan saujos balsų centrinei valdžiai garantuočiau sumūryti!

Daugybę šlykštokų nesąmonių sukelia valdžios netekties baimė. Ir tuomet išsigandusieji dėl verslo interesų mėgina kelti visuotinę baimę. Užtat ragina nekreipti dėmesio, visai nebijoti nei Hanibalo, nei Raudonojo riterio, kurie realiai stovi už vartų.

Vytautas Landsbergis

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija