Atnaujintas 2007 vasario 15 d.
Nr.13
(1510)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

LAIKAS KEISTIS: tarnauti Kauno garbei ir kauniečių gerovei!

Interviu su Tėvynės sąjungos Kauno sąrašo lyderiu

Andriumi KUPČINSKU

Andrius Kupčinskas

Sąrašo lyderio prisistatymas: keliais sakiniais apibūdinkite šeimyninę padėtį, išsilavinimą, interesus.

Esu vedęs. Su žmona Jurgita auginame ketverių metų Jokūbą ir metukų Gertrūdą. Į politinį gyvenimą „nenukritau“ iš oro: buvau aktyvus Jaunųjų konservatorių lygos narys (pirmininkas – 1998-2000), Vytauto Didžiojo universitete studijavau istoriją, politologiją, baigiau informacijos ir komunikacijos magistro studijas. Po jų kauniečių pasitikėjimo dėka buvau išrinktas į Kauno miesto tarybą, kurioje dirbu jau antrą kadenciją.

Laisvu nuo politikos laiku žaidžiu krepšinį, minu dviratį, su šeima ir draugais rengiame išvykas, grybaujame.

Kokias pagrindines problemas matote mieste?

Pagrindines miesto problemas įvardyčiau paprastų žmonių lūpomis – trūksta tvarkos ir tikro, kultūringo šeimininko mieste, įsigalėjęs biurokratizmas savivaldybėje, valdininkai nesistengia padėti žmogui. Todėl galiu drąsiai teigti, kad Kauno piliečiai laukia padoresnės ir žmoniškesnės valdžios, kuri tarnautų jiems, o ne tik saviems „draugams“.

Kitos problemos yra išvestinės. Kauniečiai pasigenda švaros, dėmesio kultūrai, mokykloms-darželiams ir jaunoms šeimoms. Atrodo, ir miesto paveldo objektai be valdžios palaikymo lieka pralaimėtojo pusėje prieš didžiąsias statybas, dėl kurių, beje, su visuomene vengiama diskutuoti. Tuo tarpu pagrindinė miesto gatvė – Laisvės alėja palikta likimo valiai, jos apšvietimas penkis kartus mažesnis nei rekomenduotinas tokiai centrinei gatvei, todėl miestiečiai vakarais jau privengia joje rodytis, nes jaučiasi nesaugūs.

Kokios pagrindinės problemos iškyla miesto taryboje?

Miesto taryboje nėra stiprios daugumos, kuri turėtų tvirtą politinę valią ir spręstų aktualias miestui problemas. Taryba dažnai priversta šokti pagal savivaldybės administracijos dūdą, į kurią pučią per 926 darbuotojai. Tuo tarpu dauguma iš 41 miesto tarybos nario nesuspėja sekti visų vykstančių procesų savivaldybėje ir juos kontroliuoti. Kartais matome, kaip miesto tarybos pirmininkas-meras net nesistengia ieškoti kompromiso su tarybos nariais, o tiesiog stumia nepagrįstus ir nepamatuotus sprendimų projektus. Kadangi sprendimų projektus dažniausiai rengia administracija, susidaro įspūdis, kad meras yra išvien su administracija.

Kokius sprendimus siūlytumėte problemoms išspręsti?

Pirmiausia meras, kaip miesto tarybos pirmininkas, turėtų ieškoti kompromiso ar bent jau dialogo su frakcijomis, užtikrinti sklandų darbą posėdžiuose. Taip pat nematome pozityvesnio bendradarbiavimo su bendruomenėmis kuriant bendruomeninį miestą, kuriame kiekvienas pilietis jaustųsi svarbus savo miestui. Dabar, kol bendruomenės dėl savo gyvenamosios aplinkos rūpesčių nesurenka 100 ar daugiau parašų, į jų balsą net nebandoma atsižvelgti. Todėl pirmiausia reikia keisti požiūrį, nes piliečiai patiki valdžią politikams, kad šie tarnautų, o ne valdytų juos. Tai ypač svarbu mažojoje politikoje vietos savivaldoje.

Kokius sprendimų projektus jūsų iniciatyva pavyko pakeisti miesto bendruomenės labui?

Kartu su kolegomis šios kadencijos pradžioje įsteigėme Antikorupcijos komisiją ir patvirtinome jos veiklos programą. 2003-iaisiais ėmiausi iniciatyvos, kad būtų pasirašyta Kauno bendruomenių centrų asociacijos ir Savivaldybės bendradarbiavimo sutartis, kurios dėka atsirado Bendruomenių rėmimo fondas. Jau treti metai mieste bus remiamos seniūnijų bendruomenių organizacijų iniciatyvos ir projektai. Tarnybinio transporto naudojimo tvarka taip pat iš esmės patobulinta. Vasarą kreipiausi į „Akropolio“ savininkus, kad šie pasirūpintų jų kaimynystėje esančios Šv.Kryžiaus (Karmelitų) bažnyčios aplinkos atnaujinimu. Panemunės paplūdimio išsaugojimas bendruomenės reikmėms taip pat svarbus. Užsimezgė kontaktai su Taragonos miesto valdžios atstovais, kurie norėtų atstatyti fontaną Čečėnijos aikštėje Eiguliuose. Taip pat ir kiti projektai.

Kokiems sprendimams miesto taryboje nepritarėte ir nepritariate?

Mūsų ir kitų frakcijų iniciatyva buvo sustabdyta nepagrįstai „išpūsta“ švietimo įstaigų ūkio koncesija, kuria siekta perleisti mokyklas ir darželius valdyti bei disponuoti privačiai bendrovei įklampinant miesto biudžetą į milijoninius įsipareigojimus. Nepritariau ir nepritarsiu, jog vietoj stadionų atsirastų prekybos centrai, kaip atsitiko su PC „Molas“. Taip pat susilaikiau dėl abejotinos Aleksoto prietilčio koncesijos.

Ar susitikimuose su miesto bendruomene Tėvynės sąjunga jaučia palaikymą?

Palaikymo tikrai sulaukiame. Ypač kai rudenį surengėme dviračių žygį „Savivaldos stiprybė bendruomenėse“ aplankydami miesto seniūnijose įsikūrusias bendruomenes ir jų centrus. Žmonės atvirai sako: mūsų galite neįtikinėti, mes ir taip balsuosime už jus, bet pažadėkite, kad neišpuiksite ir būsite „prieinami“, neatitrūksite nuo žmonių. Atrodo, pirmas laukiantis darbas po rinkimų – atsisakyti dabartinio mero limuzino!

Dažniausiai minimos problemos akcijos „Kalbėkimės“ metu.

Žmonėms atsibodo šešėlinė ir korupcinė politika savivaldybėje, kuri nieko gero miestui neduoda, atvirkščiai, tik atima. Net ir verslininkai nebesuinteresuoti ateiti su savo projektais, nes patenka į biurokratinius labirintus. Nesiskaitoma su piliečiais. Nesaugu ir jaučiama netvarka ne tik „miegamuosiuose“ rajonuose, bet ir miesto centre.

Pagaliau tikimasi, jog Kaunas taps patrauklesnis ir verslas bei jaunimas grįš.

Kita informacija, kuri, jūsų manymu, reikalinga.

Kadangi programos dažniausiai prisimenamos tik prieš rinkimus, Tėvynės sąjungos Kauno rinktinė parengė sau ir Kaunui Darbotvarkę. Pagal ją ketiname gyventi ir dirbti artimiausius ketverius metus. Siūlome ją visiems miesto piliečiams ir bendruomenėms. Vardan Kauno garbės ir kauniečių gerovės!

Kalbėjosi Ugnė NAUJOKAITYTĖ

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija