Atnaujintas 2007 vasario 21 d.
Nr.14
(1511)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Savivaldybių rinkimams artėjant

Andrius TEIŠERSKIS

Vasario 25-ąją – nauji Savivaldybių rinkimai. Kokių permainų jie atneš, ar papūs nauji vėjai Lietuvos politiniame gyvenime? Skeptikai tikriausiai pasakys, kad niekas nepasikeis ir viskas liks, kaip buvę. O kiti, nors ne kartą buvo nuvilti, eis, balsuos, pareikš savo, kaip piliečių, valią ir tikėsis, kad šį sykį viskas bus kitaip.

Neraginu piliečius vasario 25-ąją balsuoti už vieną ar kitą partiją, o tiesiog žvelgiu į savitą savivaldos rinkimų diskriminacinę problemą. Be to, noriu supažindinti skaitytoją su vizualiomis naujovėmis savivaldos rinkimuose bei apie sunkų įvyksiančių rinkimų prognozavimą.

Trūksta naujovių

Politinės partijos, išsukusios į savivaldos rinkimų tiesiąją ir jau pradėjusios keliones po provinciją su raginimais balsuoti už vieną ar kitą kandidatą, nieko nauja nežada. Paklausite, kas gali būti nauja? Naujumą turiu omenyje ta prasme, kad nebus leista piliečiams savivaldos rinkimuose dalyvauti patiems, kas yra įprasta kai kuriose kitose Europos Sąjungos šalyse. Tarkime, Austrijoje, taip pat ir mūsų kaimyninėje Estijoje. Modernizuoti politinį ritualą ragina žymus Lietuvos politologas Alvydas Lukošaitis. Jis, remdamasis kitų šalių (tarp jų ir minėtų Austrijos bei Estijos) pavyzdžiais, siūlo leisti šalies gyventojams burtis į koalicinius rinkimų susivienijimus. Taigi piliečiams, kaip ir politinėms partijoms, būtų suteikiamos lygios teisės dalyvauti rinkimuose. Piliečiai, susibūrę į rinkimų koalicijas, galėtų drąsiai eiti į savivaldos rinkimus, atstovauti savo kaimo ar bendruomenės interesams. Norisi pridurti, kad šis A.Lukošaičio sumanymas gali būti labai patrauklus lietuviams, kurie vis aktyviau buriasi į piliečių bendruomenes.

Nepastebimos bendruomenės

Lietuvoje savivaldos problemos rimtai nevertinamos, politikai tarytum iš aukšto žiūri į šiuos negatyvius dalykus. Mažai politikų pripažįsta, kad savivaldos paskirtį paprasti Lietuvos piliečiai suvokia labiau nei patys politikai. Įdomus faktas: pagal Pilietinės visuomenės instituto surengtą apklausą net 94 proc. Lietuvos gyventojų pasisakė už centrinės Vilniaus valdžios apribojimą ir galių perdavimą miesto savivaldai, regionams ir apskritims.

Didelė problema yra ta, kad Lietuvoje tarp politikų yra populiarus požiūris, jog visuomenė nėra pribrendusi plačiai savivaldai. Tiesą sakant, šis požiūris mūsų šalyje vyrauja dar nuo nepriklausomybės laikų, ir tai nieko gera nežada. Anot Politinės visuomenės instituto vadovo Dariaus Kuolio, politinis elitas įsitikinęs, jog šalies visuomenę privalu valdyti centralizuotai, bet nesuvokiama, kad lietuviai jau senokai subrendo tikrajai savivaldai. D.Kuolys taip pat pabrėžia, kad Lietuvos politikai savivaldą puikiai suvokia kaip tam tikros teritorijos administravimą, bet nekreipia dėmesio į piliečius ir bendruomenes. Galima sakyti, kad vyksta tam tikra politikų diskriminacija paprastų piliečių atžvilgiu, todėl politikai neturėtų stebėtis, jog pastaraisiais metais piliečiai atsainiai žiūri į rinkimus, nes nelabai pasitiki politikais. Bet juk ir politikai nelabai pasitiki mumis. Apie šį nepasitikėjimą savo nuomonę turi ir D.Kuolys. Jis teigia: „Mūsų šalyje politikai nepasitiki žmonėmis, nes mano, kad jie nesugebės savo gyvenamos teritorijos valdyti patys“. Taigi vyksta tam tikras abipusis nepasitikėjimo procesas, kuris vargu ar bus naudingas vienai ar kitai pusei.

Sunku išsirinkti

Tikriausiai visi sutiksite, jog, laikui bėgant, Lietuvoje daugėja ir partijų. Tai normalus reiškinys, bet bėda, kad partijos prieš rinkimus tik švaistosi pažadais, leidžia pajamas priešrinkiminei agitacijai, tačiau, atėjusios į valdžią, nieko gera nedaro. Tikriausiai žmonės bus labiau linkę rinktis mažiau žinomas partijas, nes jų atstovų pažadai yra realesni ir tikrai įgyvendinami. Tuo tarpu tradicinėmis save laikančios partijos, kurios labai dažnai abejingai žiūri į savivaldos problemas ir neįsiklauso į piliečių lūkesčius, gali smarkiai nukentėti – žmonės gali jų neberinkti. „Gali atsitikti taip, kad piliečiai pasirinks ne tradicines jėgas, bet tuos, kurie įsiklauso į jų lūkesčius“, – ateinančių rinkimų perspektyvas bando įžvelgti D.Kuolys.

Nepaisant visko, nėra lengva išsirinkti tinkamą partiją, kuri sugebės pateisinti rinkėjų lūkesčius. Kita vertus, kaip jau įprasta, gali laimėti viena iš žinomesnių partijų, politologų vadinamų tradicine partija. Taip mano dauguma politologų. Pavyzdžiui, A.Lukošaitis teigia, kad greitai įvyksiančiuose savivaldos rinkimuose realiausius šansus nugalėti turi dvi populiarios partijos, kitų, truputį menkesnių, politinių jėgų galimybės šiuo metu vienodos, todėl galima tikėtis arba jų iškilimo, arba nunykimo, gal net išnykimo.

Susidaro įspūdis, kad šiais metais, kaip niekada anksčiau, turime daug jaunų, ambicingų partijų, tačiau problema ta, jog jų rinkimų perspektyvos yra neaiškios. Tai neturėtų patikti žmonėms, nes akivaizdu, kad vertos dėmesio tik realios ir konkrečios idėjos, galinčios sudominti pilietį, kuris labai menkai domisi Lietuvos politiniu gyvenimu. Jau nekalbant apie tuos, kuriems politika – darbas arba tiesiog aktuali ir įdomi tema.

Savivaldos rinkimus prognozuoti daug sunkiau nei Seimo ar šalies vadovo. Visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys mano, kad savivaldai visada svarbios asmenybės, žmonių ryšiai ir santykiai, simpatijos ir antipatijos, o partinis priklausymas nėra toks svarbus. Galima sutikti su V.Gaidžio mintimi, nes tokia tendencija vyrauja jau daugelį metų. Sunkoka patikėti, kad šį kartą viskas bus kitaip, nors viltis visada išlieka.

Artėjant savivaldos rinkimams, Lietuvos politikai darosi vis aktyvesni: daugėja politinių siūlymų, oponentų kritikos, ryškesnis rūpestis rinkėjais, gausiau rodomasi žiniasklaidos renginiuose, dažniau susitinkama su žmonėmis, rengiamos akcijos. Atrodo, viso to reikia. Bet ar visada tai tikra ir nuoširdu? Gal tai tik bandymas pelnyti greitą dėmesį, o vėliau ir papildomus rinkėjų balsus? Jeigu ir taip, nieko negalime pakeisti. Viską, ką galime, gerai pamąstyti ir išsirinkti tinkamą partiją, kuri, reikia tikėtis, nenuvils mūsų.

Ką gi, belieka jums, gerbiamieji skaitytojai, palinkėti kiek įmanoma teisingesnio sprendimo savivaldos rinkimų metu.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija