Atnaujintas 2007 vasario 21 d.
Nr.14
(1511)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Profesoriaus dovana

Benjaminas ŽULYS

Kauno paveikslų galerijoje įvyko nepaprastos iškilmės: čia buvo atidaryta Lietuvos dailės kūrinių ekspozicija, suformuota iš profesoriaus Algimanto Miškinio Kaunui dovanotų žymių, mažiau žinomų ir jau klasika tapusių meno kūrinių. Naujojoje parodoje eksponuojami 228 darbai, reprezentuoją šio mecenato miestui dovanotą kolekciją. Tai aliejinės tapybos kūriniai, akvarelės, grafikos darbai. Šia paroda Kauno paveikslų galerijoje pradedama formuoti dovanotos dailės ir ikonografijos kolekcijos nuolatinė ekspozicija.

Dabartinėje prof. A.Miškinio dovanotų kūrinių ekspozicijoje yra žinomų lietuvių dailės klasikų, taip pat ir paprastam lankytojui, ne meno žinovui, mažiau girdėtų autorių darbų. Čia Justino Vienožinskio tapyba – Roberto Antinio portretas, „Peizažas“, Leonardo Kazoko – „Bitininkas“, „Pietų Prancūzijos peizažas“, Antano Samuolio – „Mergaitės portretas“, Adomo Varno, Jono Šileikos, Antano Žmuidzinavičiaus, Kazio Šimonio, Boleslovo Buikos darbai. Yra ir Petro Cvirkos „Moters aktas“, tapytas 1929 metais.

Šioje kolekcijoje vyrauja garsiosios Kauno meno mokyklos auklėtinių kūriniai, yra Vilniaus meno mokyklos atstovų darbų, senųjų lietuvių dailės kūrėjų paveikslų. Štai Vilniaus meno mokyklos auklėtinio Jehudos Epšteino „Moters portretas“, Kauno nacionalinio M.K.Čiurlionio muziejaus direktoriaus Osvaldo Daugelio žiniomis, yra bene vienintelis šio autoriaus darbas Lietuvos ir Lenkijos muziejuose. Įspūdingi Ivano Rybakovo, Ferdinando Ruščico, Konstantino Gorskio, Hanso Juliaus Bernhardo Kalmejerio, Volfermano – Lindenaičio, Nikolajaus Zelinskio, Teno Ervino darbai. Stanislovas Aleksiūnas gilinosi į Lietuvos istorinę praeitį, kuri jo kūriniuose sudaro visą ciklą. Tai „Apie Lietuvą dainuoja vaidilos“, „Žemaičiai pas Mindaugą“„Lietuviai paima į nelaisvę kryžiuotį prie Durbės“, „Vytautas pas kryžiuočius“, „Vytautą kalėjime aplanko žmona su vaikais“. O štai nežinomo dailininko tapytas šv. Antanas.

Prof. A.Miškinis šiuos ir kitus meno kūrinius kolekcionuoja apie 50 metų. Tai daryti jį paskatino lietuvių kultūros istorikas ir kolekcininkas Edmundas Laucevičius. Vėliau kolekcionavimas tapo ne vien įpročiu, pomėgiu, bet ir gyvenimo būdu. Jis pažinojo ir tebepažįsta ne vieną dailininką, meno žinovą, su jais bendravo, iš jų įsigijo įvairių meno kūrinių, lankėsi pas kitus meno mylėtojus, kolekcininkus. Tik aktyvus vienos ar kitos srities kolekcininkas žino, ką reiškia sirgti kolekcionavimo „liga“. Tai ir išleisti pinigai, ir gaištamas laikas, kantrybė, atkaklumas, kitos savybės. Bet prof. A.Miškinis vien džiaugiasi sukaupęs daug meno vertybių. O ypač reikšminga, kad nemažą šio turto dalį profesorius padovanojo gimtajam Kauno miestui.

Parodos atidarymo metu buvo prisiminta, kad garbusis mecenatas apie dešimt metų mynė įvairių miesto savivaldybės kabinetų slenksčius, kovojo su pareigūnais, kad... ši jo dovana būtų priimta. Kaip tik maždaug prieš dešimtmetį jam buvo pasiūlyta kolekciją parduoti Lietuvos nacionaliniam muziejui, bet Kauno patriotas buvo nusistatęs ją geranoriškai padovanoti gimtajam miestui ir jos niekur neišvežti, net ir už didelius pinigus. Vienu metu buvo numatyta kolekciją įkurdinti prieškariu buvusioje Italijos ambasadoje Kaune, Vydūno alėjoje. Tie ketinimai truko ne vienerius metus, keitėsi merai, kiti valdininkai, bet iš tų gerų norų nieko neišėjo. A.Miškinis ir artimi jo kolegos toliau derėjosi su miesto pareigūnais. Jis pasijuto tarsi jėga brukąs miestui savo per dešimtmečius kauptą vertingą kolekciją. Buvo skaudu ir apmaudu.

Žinia apie nesėkmingas mecenato pastangas padovanoti Kaunui meno kolekciją pasiekė Vilniaus savivaldybę. Prieš porą metų meras A.Zuokas pasiūlė profesoriui per vieną mėnesį įkurdinti kolekciją Vilniuje ir galeriją pavadinti mecenato vardu. Bet A.Miškinis siūlymo atsisakė ir toliau derėjosi su Kauno valdininkais. Pagaliau po didelių pastangų buvo pasirašyta Kauno savivaldybės, Kultūros ministerijos ir A.Miškinio bendradarbiavimo sutartis. Miesto taryba skyrė lėšų Kauno paveikslų galerijos stogui suremontuoti, Kultūros ministerija – įrengti modernią saugos sistemą. Ir štai vertingoji kolekcija jau po galerijos stogu.

Parodos atidarymo metu pasirašytas meno kolekcijos dovanojimo aktas. Kauno miestui, Paveikslų galerijai padovanota 370 meno kūrinių. O kai kurie – Rytų, Vakarų meno rinkiniai, ikonografija – bus eksponuojami vėliau.

Prof. A.Miškinis prisiminė, kad dažnas ekspozicijos kūrinys turi įdomią atėjimo į jo rinkinius istoriją. Apie tai profesorius ketina papasakoti savo prisiminimų knygoje.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija