Atnaujintas 2007 kovo 2 d.
Nr.17
(1514)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Kauno arkivyskupijoje

Kauno )) dekanate

Keliaujantis Šiluvos Švč. M.Marijos paveikslas

Karmėlavos Šv. Onos bažnyčioje
gausiai susirinkę maldininkai
pagarbino Šiluvos Dievo
Motinos su Kūdikiu paveikslą

Karmėlavos parapijos klebonas
kun. Egidijus Periokas
ir parapijiečiai išlydi
paveikslą į Domeikavą

Šiluvos Švč. M.Marijos paveikslas
iškilmingai išlydimas
iš Karmėlavos Šv. Onos bažnyčios

Domeikavoje paveikslą
iškilmingai pasitiko parapijiečiai,
klebonas kun. Robertas Gedvydas
Skrinskas ir kun. Oskaras
Petras Volskis

Rumšiškių klebonas
kun. Virginijus Birjotas
su patarnautojais prie paveikslo

Rumšiškės. Vasario 11 dieną, sekmadienį, buvo iškilmingai sutiktas iš Raudondvario į Rumšiškes atkeliavęs Šiluvos Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslas.

Prie Šv. arkangelo Mykolo bažnyčios, sovietmečiu iškeltos iš marių dugno ir perstatytos Rumšiškėse, šventoriaus vidudienį paveikslą sutiko klebonas kun. Virginijus Birjotas bei gausiai susirinkę parapijos tikintieji. Skambant giesmei „Marija, Marija“ paveikslas buvo atneštas į papuoštą bažnyčią. Vėliau buvo aukojamos šv. Mišios. Homiliją pasakė kun. V. Birjotas, pasveikinęs visus pamaldų dalyvius ir nuoširdžiai pasidžiaugęs neeiliniu Rumšiškių parapijos dvasinio gyvenimo įvykiu. Klebonas papasakojo apie stebuklingu laikomą Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslą, jo istoriją. Giedojo bažnyčios choras, vadovaujamas vargonininkės Snieguolės Urbonienės. Spaudžiant šaltukui, nešildomoje bažnyčioje visas savaitės dienas popiet nuo 16 valandos buvo išstatomas ir adoruojamas Švč. Sakramentas, giedama Švč. M. Marijos litanija, kalbamas rožinis, skaitomas Šventasis Raštas, prieš šv. Mišias giedamos giesmės. Kasdien bažnyčioje lankėsi beveik septynis kartus gausesnis būrys parapijiečių, negu paprastais šiokiadieniais. Penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį bažnyčia buvo pilnutėlė.

Pirmadienį, vasario 12 d., adoravo ir giedojo Rumšiškių parapijos maldos grupė, vadovaujama Genovaitės Meilutienės, šv. Mišias aukojo Raudondvario parapijos vikaras kun. Vitas Kaknevičius. Antradienį giesmes Marijai giedojo Rumšiškių vyskupo Antano Baranausko vidurinės mokyklos folklorinio ansamblio mokiniai (vadovė Vita Braziulienė). Šv. Mišių liturgijai vadovavo „Marijos radijo“ direktorius kun. Oskaras Petras Volskis, per homiliją papasakojęs Marijos vaizdavimo mene ypatybes, didžiausią dėmesį atkreipęs į Šiluvos Švč. M.Marijos paveikslo detales. Trečiadienį šv. Mišias aukojo Karmėlavos klebonas kun. Egidijus Periokas, giedojo Kaišiadorių meno mokyklos Rumšiškių skyriaus mokiniai, vadovaujami Astos Veverskytės. Ketvirtadienį bažnyčioje rinkosi Rumšiškių vaikų dienos centro vaikai ir darbuotojos; čia visi meldėsi ir giedojo (vadovė A.Veverskytė). Šv. Mišioms vadovavo Kauno Arkikatedros Bazilikos administratorius kun. Evaldas Vitulskis. Penktadienį, švenčiant Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, kaip padėką už tautos laisvę giesmes Marijai ir himną giedojo Rumšiškių bažnyčios choras. Šios dienos minėjimo svarbą pažymėjo ir tądien parapijoje viešėjęs ir šv. Mišias aukojęs Kauno Vytauto Didžiojo bažnyčios rektorius kun. Kęstutis Rugevičius. Šeštadienį malda ir giesme pagerbti Šv. M.Marijos ir dalyvauti Eucharistijos liturgijoje į Rumšiškių bažnyčią atvyko Dovainonių kaimo parapijiečiai, turintys savo koplyčią. Šv. Mišių liturgijai vadovavo Dotnuvos ir Šlapaberžės parapijų klebonas kun. Gražvydas Geresionis, pamoksle priminęs kardinolo Vincento Sladkevičiaus žodžius apie Šviesą, Šilumą ir Meilę, juos susiejęs su Dievo Motinos gyvenimu ir vaidmeniu Dievo Tėvo plane. Vasario 18 dieną, sekmadienį, po 10 val. šv. Mišių paveikslas, skambant giesmei „Marija, Marija“, išlydėtas ir perduotas Karmėlavos parapijos atstovams.

Per keturis tūkst. narių turinti Rumšiškių parapija atsisveikino su Šiluvos Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslu, tikėdama, kad Ji – Ligonių sveikata, Nuliūdusiųjų paguoda ir Šeimų karalienė – pasiliko širdyse.

Karmėlava. Vasario 18 dieną, sekmadienį, 11.30 val. po arkivyskupijos dekanato parapijas keliaujantis Šiluvos Dievo Motinos su Kūdikiu paveikslas prie Karmėlavos Šv. Onos bažnyčios iškilmingai pasitiktas jos klebono kun. Egidijaus Perioko bei parapijiečių. Vėliau buvo aukojamos šv. Mišios: jose melstasi už Karmėlavos parapiją. Klebonas kun. E. Periokas šv. Mišių pradžioje priminė apie dvejus metus arkivyskupijoje truksiantį pasirengimą Šiluvos Jubiliejui ir malonėmis garsėjančio Švč. M.Marijos paveikslo piligriminį lankymąsi parapijose, kviesdamas priimti Mariją kaip Motiną, kuri atveda mus prie savo Sūnaus. Pamoksle klebonas minėjo, jog jam daug kartų teko lankytis Šiluvoje. „Vykdami į tokias vietas tarsi trokštame pakilti į dangų, o šį sykį pati Marija mus aplankė, tarsi pats dangus apsilankė pas mus. Gražiausias Marijos paveikslo pasitikimas – malda, nes Marija mus atveda prie Kristaus“, – kalbėjo kun. E.Periokas, ragindamas parapijiečius maldai visą paveikslo lankymosi savaitę. Po šv. Mišių buvo išstatytas ir pagarbintas Švč. Sakramentas, vėliau visi norintys pasiliko jo adoracijai. Kasdien Karmėlavos bažnyčioje nuo 16 val. buvo išstatomas Švč. Sakramentas, kalbamas rožinis ir Švč. M.Marijos litanija. 17 val. aukojamos šv. Mišios įvairiomis intencijomis: pirmadienį melstasi už ligonius, antradienį – Popiežiaus intencija, trečiadienį – už kunigus ir pašaukimus, ketvirtadienį – už sužadėtinius. Penktadienį buvo einamas Kryžiaus kelias, melstasi už skaistykloje kenčiančias sielas. Šeštadienį ir sekmadienį melstasi už jaunimą bei šeimas. Tą savaitę Karmėlavos bažnyčioje svečiavosi kunigai dekanas A.Paulauskas, V.Birjotas bei kiti. Sekmadienį, vasario 25 d., po 10 val. šv. Mišių paveikslas išlydėtas į Domeikavą.

Domeikava. Sekmadienį paveikslo atgabenimo delegacija, vadovaujama Irenejaus Šmidto, iš Karmėlavos bažnyčios parsivežė jį į Domeikavą. 11.30 val. patarnautojai, adorantės, choristai ir tikintieji, vadovaujami Domeikavos klebono kun. Roberto Gedvydo Skrinsko, dalyvaujant „Marijos radijo“ direktoriui kun. O.P.Volskiui, su procesija pasitiko Šiluvos Dievo Motiną ir su giesmėmis palydėjo į bažnyčią. 12 val. prasidėjo šv. Mišios, kurias klebonas aukojo už parapiją. Pamoksle kun. O.P.Volskis kalbėjo apie Šiluvos Marijos su Kūdikiu paveikslo simboliką ir prasmę. Po šv. Mišių buvo išstatytas Švč. Sakramentas. Klebonas kun. R.G.Skrinskas paaukojo Domeikavos parapiją Švč. Jėzaus Širdžiai. Po to visa bendruomenė sukalbėjo pirmąją dalį rožinio ir Švč. M.Marijos litaniją. Pirmadienį, 14 val., prasidėjo Švč. Sakramento adoracija. Buvo giedamos giesmės. Klebonas perskaitė mąstymą ir vadovavo rožinio maldai. Buvo kalbama Švč.M.Marijos litanija, Marijos legiono ir kitos maldos. Šv. Mišių aukai vadovavo dekanas kun. A.Paulauskas. Į šv. Mišias buvo atvykusi nemaža Raudondvario gimnazijos jaunuolių grupė, kuri po šv. Mišių, pritariant gitaros stygoms, išreiškė savo meilę Marijai. Šv. Mišiose dalyvavo apie 70 žmonių. Tai beveik septynis kartus daugiau, nei įprastais šiokiadieniais. Vėliau parapijos salėje vyko agapė, kurios metu dekanas papasakojo apie Jubiliejaus tikslus ir siekius. Antradienį rožinį kalbėjo Gyvojo rožinio nariai. Šv. Mišioms vadovavo Kauno Šv. Antano bažnyčios klebonas egzorcistas kun. Vytenis Vaškelis, pamoksle minėjęs Marijos vaidmenį krikščionio gyvenime. Tradicija tapo pabaigoje prie Marijos paveikslo sugiedoti „Marija, Marija“. Vėliau vyko pokalbis ir agapė, kuri užsitęsė net po 19 val. Šv. Mišiose dalyvavo beveik dvigubai daugiau žmonių, nei pirmadienį – apie 150. Buvo atvykusiųjų iš Kauno ir Lapių. Trečiadienį rožiniui vadovavo karitietės. Šv. Mišias drauge su klebonu celebravo ir pamokslą sakė Šilainių klebonas mons. Lionginas Vaičiulionis. Meninę programą atliko Domeikavos gimnazistai. Ketvirtadienį, paskutinę dieną, iškilmėms buvo pakviestas ir šv. Mišias aukojo, pamokslą sakė kun. V.Kaknevičius. Vėliau paveikslas iškilmingai buvo perduotas Lapių Šv. Jono Krikštytojo parapijos delegacijai. Kiekvieną dieną nuo 14 val. iki šv. Mišių pabaigos prie paveikslo adoravo Domeikavos mokyklos gimnazistės.

Pagal katalikai.lt ir „XXI amžiaus“ korespondentų informaciją

Ričardo ŠAKNIO nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija