Atnaujintas 2007 kovo 9 d.
Nr.19
(1516)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Gydanti sielas žodžiu, raštu ir asmeniniu gyvenimu

Bronius VERTELKA

Birutė Žemaitytė ir Panevėžio
vyskupas Jonas Kauneckas

Rašytoja Birutė Žemaityte
su dovanų gauta
pražydusia medžio šakele

Į susitikimą su knygos „Ateinu, Tėve“ autore Birute Žemaityte Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos galerijoje „Antrasis aukštas“ atėjo nemažas būrys miestelėnų. Tai buvo pirmasis šio kūrinio pristatymas visuomenei. Renginyje, kuris vyko pirmosios pavasario dienos popietę, dalyvavo Panevėžio vyskupas Jonas Kauneckas ir Upytės klebonas mons. Juozapas Antanavičius. Pristatyme buvo akcentuota, kad B.Žemaitytė savo kūryba sugeba suteikti stiprybės, gydo sielas žodžiu, raštu ir savo asmeniniu gyvenimu.

B.Žemaitytės knyga „Ateinu, Tėve“ – tai tarsi anksčiau išėjusio jos kūrinio „Palydėsiu į Tėvo namus“ tęsinys. Joje autorė pasakoja apie savo išgyvenimus. Veiksmas knygoje trunka šešerius metus – nuo 1993 iki 1999-ųjų. Norinčiųjų įsigyti knygą Panevėžyje atsirado nemažai. Autorė mielai visiems įrašė savo autografą.

Rašytoja šykštokai pasakojo apie naująją savo knygą. Ji sakė: nebus įdomu skaityti, jei iš anksto žinosite jos turinį. Užtat B.Žemaitytė įtaigiai perteikė įspūdžius, patirtus kelionėje į Šventąją Žemę. Nuoširdžiai pasakodama, ji tiesiog užbūrė visus, buvusius galerijoje. Rašytoja sugebėjo įveikti pėsčiomis 4300 kilometrų – ir tai po jai atliktos širdies operacijos. Šalyse, kurių teritorijas teko pereiti, vis aptikdavo lietuviškų pėdsakų. Baltarusijoje, manė, sutiks akmenimis, tačiau pasirodė, kad ten gyvena labai nuoširdūs žmonės. Kryžiaus žygio dalyvius šiltai priėmė ukrainiečiai, tačiau širdingiausi buvo vengrai. Užsienyje, kaip ir Lietuvoje, trūksta kunigų. Sovietų valdžios metais Ukrainoje bažnyčios buvo sprogdinamos, ten iš tūkstančio kunigų liko vos aštuoni. Atgimsta tikėjimas Baltarusijoje – ten įsteigtos dvi kunigų seminarijos. Šioje šalyje šalia paminklų su raudonomis žvaigždėmis galima pamatyti katalikų ir stačiatikių kryžius. Kryžiaus kelias, pradėtas Lietuvoje, baigėsi Šventojoje Žemėje. Vysk. J.Kauneckas piligrimus pasitiko Jeruzalės vartuose.

Kryžiaus kelio įspūdžius B.Žemaitytė fiksavo dienoraštyje, įdomesnius jo momentus įamžino fotojuostelėje. Turi padariusi apie 2500 nuotraukų. Sukauptą medžiagą tikisi sutalpinti į keturias knygas. Pirmoji, į kurią sudėti įspūdžiai, patirti Lietuvoje, Baltarusijoje ir Ukrainoje, jau atiduota redaguoti.

Viešnia džiaugėsi, kad Panevėžyje sekėsi parduoti knygą „Ateinu, Tėve“. „Iškračiau jūsų kišenes be jokios prievartos ir išvažiuoju“, – juokavo B.Žemaitytė. Tačiau, anot jos, naujų knygų leidimas kainuos ne dešimtį ir ne šimtą litų. Ir juos teks kažkaip surinkti, kad knygos pasiektų skaitytoją.

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija