Atnaujintas 2007 balandžio 11 d.
Nr.28
(1525)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Pagerbta Suvalkijos poetė

Gintarė Martinaitienė

Rima Rauktienė (kairėje) Birutę
Danielienę vadino antrąja mama

Sūnus Arūnas mamai dėkojo
ne tik už gerą auklėjimą,
bet ir už sukurtas eiles

Kai tolsta spindintys dienų šešėliai,

Kai vėjas užveria jaunų dienų vartus,

Kai traukiasi rūku padangių mėlis,

Ar tikit, kad gyvenimas gražus?

Pasaulinę poezijos dieną – kovo 21-ąją Zanavykų krašto muziejus nušvito kitomis gyvenimo spalvomis: čia skambėjo literatės Birutės Danielienės poezija, peno sielai galėjo pasisemti kiekvienas, to norintis.

Net neišvardysi visų, kurie susirinko į B.Danielienės kūrybos vakarą „Už tai, kad visada šalia“. Ne vienas Šakių „Žiburio“ gimnazijos moksleivių perskaitytas poetės sukurtas posmas susirinkusiuosius žavėjo paprastumu, skambumu. „Apie šį žmogų ekspromtu kalbėti negaliu, nes mintys liptų viena ant kitos, logiškai nesisietų. Be to, tai didelė atsakomybė“, – apie kolegę kalbėjo Onutė Jasinskienė. Pasak jos, skaitant Birutės poeziją prieš akis išnyra ji pati – besišypsanti, visus mylinti, nuolat mąstanti apie gyvenimo vertybes. Šiuos lietuvių kalbos mokytojos žodžius patvirtino ne vienas, sveikinęs literatę ir skambaus žodžio mylėtoją B.Danielienę.

Pati poetė kukli. „Save vadinau vietinės reikšmės poete, nesireklamavau, kūrybos per daug nesureikšminau. Ateidavo žmogus, paprašydavo, kad ką nors sukurčiau, ir tuo viskas baigdavosi“, – sako B.Danielienė. Tačiau jau išleisti du eilėraščių rinkiniai, sukurtas ne vienas posmas kalba patys už save. „Man labai gera ir šilta šiandien su jumis“, – pripažino moteris.

Mamą šventės proga sveikinęs sūnus Arūnas Danielius padovanojo pagal jos žodžius sukurtą dainą apie vaikystę bei dėkojo už teisingą auklėjimą ir priežiūrą. „Mama teisingai auklėjo ir mane, ir seserį, visada rasdavo išeitį iš kebliausios padėties“, – kalbėjo sūnus. Jis juokavo, kad kartais netgi jam pačiam sukūrus ketureilį daugelis sako, kad tai ne jo, bet mamos kūryba. Tą vakarą skambėjo ne viena pagal Birutės parašytą tekstą sukurta daina. Jas dovanojo ir Girėnų kaimo kapela, poetę vadinę Girėnų lakštingala. „Ačiū, kad iš kasdienybės mus nukeliate į nepaprastą kūrybos salą“, – nuoširdžią padėką išsakė Rita Mockeliūnienė.

Šiltus, prasmingus ir nuoširdžius linkėjimus B.Danielienei dovanojo kolegos, draugai, pažįstami, artimieji. Savivaldybės tarybos sekretorė Rima Rauktienė pripažino, kad į Birutę žiūri kaip į antrąją savo mamą. „Visuomet galiu paskambinti, pakalbėti, o jei reikia – sulaukti pagalbos“, – kalbėjo valdininkė R.Rauktienė. Pati poetė prie ištartų žodžių tik pridūrė: „Tau, dukrele, visuomet padėsiu“. Rajono meras Juozas Bertašius teigė, kad nei dainų, nei eilių, nei atliekamų kūrinių iš jo susirinkusieji neišgirs, nes jis to daryti nemoka. „Lai visuomet tavo kely žydi gražiausios gėlės“, – linkėjo rajono vadovas, prisiminęs, kaip prieš daugelį metų, priverstas aplinkybių, Birutę pavadino trupinėliu, o ši pravardė nepamiršta ir šiandien. Šakių viešosios bibliotekos direktorė Regina Ūsienė sveikino ne tik kūrybos vakarą surengusią Birutę, bet ir kitus renginyje dalyvavusius kūrėjus, padovanojo jiems po žvakelę. „Tegul kūrybinė ugnelė liepsnoja kuo stipriau ir niekuomet neužgęsta“, – linkėjo direktorė.

Šakiai

Autorės nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija