Atnaujintas 2007 gegužės 18 d.
Nr.38
(1535)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Kauno arkivyskupijoje

Kauno ) dekanate

Per Motinos dieną giedojo „Lyra“

„Lyros“ ansambliui dėkoja
sesuo Julita (viduryje).
Dešinėje – Alė Jurgaitienė
ir Kęstutis Ignatavičius

PAŽAISLIS. Pakiliai ir dvasingai Motinos diena buvo pažymėta Pažaislio Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo pas Elžbietą bažnyčioje. Buvo aukotos šv. Mišios už mirusiąsias ir gyvąsias motinas. Mons. Vytautas Kazlauskas savo pamoksle kvietė kreipti savo žvilgsnį ir meilę į visų motinų Motiną – Švč. Mergelę Mariją, kuri yra visų mūsų globėja ir užtarėja. Drauge pastebėjo, kad mes visi esame skolingi savo žemiškosioms motinoms. Tai jos savo vaikų širdyse įskiepijo Tikėjimą, nešė sunkią naštą per įvairius negandų laikus, mokė ir tebemoko savo atžalas doros ir gėrio. Motinos rankos užglosto vaikų kančias, tai tarsi žvakė ant altoriaus, kuri tirpdama aplinkui skleidžia šviesą ir šilumą. Motinystė – tai amžinasis pašaukimas, pasaulio kūrybos vainikas. Tiesa, tenka apgailestauti, kad kai kur motinystė patiria krizę, bet reikia turėti vilties ateinančiai dienai, jos giedrai.


Vilkaviškio vyskupijoje

Aleksoto dekanate

Parapijos 50-metis rojaus kampelyje

Einami pirmieji Kryžiaus
keliai prie naujųjų šventinamų
stočių. Centre – kan. Vytautas Vaičiūnas

Šlienava. Gegužės 13-oji buvo didelė šventė parapijai. Prisimenant prieš 50 metų įvykusį šios parapijos įkūrimą, kai 1957 metais iš būsimų Kauno marių dugno, iš Kampiškių kaimo, buvo iškeldinta ir į Šlienavą perkelta parapija, ir šią sukaktį pasitinkant, šiemet jau iš anksto buvo suprojektuotos, pastatytos Kryžiaus kelio stotys. Tiesą sakant, parapija kūrėsi jau nuo vokiečių okupacijos metų, kai Šlienavos ir aplinkinių kaimų žmonės, priklausę jiems tolimai A.Panemunės parapijai, pasiryžo pasistatyti savo bažnytėlę. Didelių pastangų vedini žmonės tą savo troškimą nesunkiai įvykdė: prie jau seniai, dar Maro metais, pastatytos koplyčios pristatė patalpą, ir joje meldėsi jau kaip bažnyčioje – taip jiems nereikėdavo vykti į tolimos A.Panemunės parapijos Kauno miesto teritorijoje bažnyčią. Tada, dar iki parapijos įsikūrimo, bažnyčia buvo gavusi teisę švęsti Šv. Morkaus ir Šv. Mato atlaidus.


Kauno arkivyskupijoje

Jurbarko dekanate

Šiluvos Švč. Mergelės Marijos paveikslo kelionė

Seredžiaus parapijiečiai sutinka
iš Veliuonos atvežtą Švč.M.Marijos
su Kūdikiu paveikslą

SEREDŽIUS. Keli mėnesiai parapijoje laukėme šios didžios šventės – stebuklingosios Šiluvos Marijos su Kūdikiu paveikslo apsilankymo. Ne vienas jau turėjome nedidelius šio paveikslo atvaizdus savo namuose. Gražią šeštadienio, gegužės 5 dienos, popietę, Motinos dienos išvakarėse, 18 valandą iš automobilių Seredžiaus miestelio pradžioje išlipo organizatorės A.Mickevičienė, B.Mačiulaitienė, B.Stanišauskienė ir Klausučių Stasio Santvaro pagrindinės mokyklos mokiniai, pagarbiai nešdami brangųjį paveikslą, atvežtą iš Veliuonos. Skambant bažnyčios varpams, su bažnytinėmis vėliavomis, giedodami „Marija, Marija“, paveikslą sutiko parapijos jaunimo choras, vadovaujamas Loretos Šimkevičienės, pastoracinės tarybos nariai, „Caritas“, Sinodo, Marijos, Maldos grupės, seniūnas J.Pikoraitis, Seredžiaus pagrindinės mokyklos direktorius P.Baršauskas su mokiniais bei didelis būrys kitų Seredžiaus parapijos žmonių su klebonu kun. Virginijumi Lenktaičiu.


Kauno ) dekanate

Eucharistijos šventė

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius
pašventino Švč. M.Marijos paveikslą,
skirtą parapijos tikintiesiems

CENTRAS. Balandžio 28 dieną Eucharistijos šventė Šv. Kryžiaus (karmelitų) parapijoje prasidėjo šv. Mišiomis. Jose dalyvavo parapijos bendruomenė, organizacijų nariai, parapijos mokyklų mokiniai, miesto tikintieji. Klebonas kun. Emilis Jotkus kalbėjo apie Dievo Motinos Marijos apsireiškimo Šiluvoje 400 metų jubiliejų ir kvietimą garbinti Jos sūnų Jėzų Kristų, šiandien kalbantį mums per įvykius, kurie žmogų sukrečia, kalbantį per kultūrą, kuri žmogui kelia naujus klausimus, kalbantį mums per Bažnyčią, iš naujo kuriančią Dievo tautą – mus.


Tas rankų švelnumas...

Pianistė Audronė Eitmanavičiūtė ir
Liudas Mikalauskas Vadžgirio
Šv. Juozapo bažnyčioje

Vadžgirys. Šv. Juozapo parapiją aptarnauja iš Eržvilko atvykstantis klebonas kun. Virgilijus Rutkūnas. Parapijoje netrūksta aktyvių tikinčiųjų, o klebonas kiek galėdamas padeda jiems pasireikšti.

Jau daug metų bažnyčioje Motinos dienos proga vyksta įvairūs koncertai. Šiais metais pats šauniausias parapijietis Raimondas Stirbys, kuris šiuo metu gyvena ir dirba Kaune, bet vis tiek kiekvieną sekmadienį ir per šventes visada dalyvauja šv. Mišiose Vadžgiryje, pažadėjo į koncertą pakviesti svečių – Kauno muzikinio teatro solistę, Lietuvos kultūros ministerijos premijos laureatę Sabiną Martinaitytę ir pianistę Audronę Eitmanavičiūtę.


Telšių vyskupijoje

Klaipėdos dekanate

Gegužinės pamaldos prie Šiluvos paveikslo

Paveikslo ir vyskupo Jono Borutos
sutikimas Gargždų miesto aikštėje

VĖŽAIČIAI-GARGŽDAI. Telšių vyskupijoje pradėta ruoštis Žemaičių krikšto 600 metų jubiliejui. 2008 metais Lietuvos Bažnyčia minės Švč. M. Marijos apsireiškimų Šiluvoje 400-ąsias metines. Telšių vyskupas Jonas Boruta, SJ, norėdamas žmones kuo plačiau supažindinti su Bažnyčiai svarbiomis datomis ir įvykiais, gegužės mėnesio vakarais organizavo pamaldas dekanatuose, kurių metu buvo atvežama, iškilmingai sutinkama ir pristatoma Šiluvos stebuklingojo Dievo Motinos paveikslo kopija.


Palangos dekanate

Šiluvos Švč. Mergelė Marija prie Baltijos

Gegužės 1-ąją stebuklingasis
Šiluvos paveikslas
pasiekė Palangos Lurdą

PALANGA. Keli šimtai palangiškių ir jų šviesiaminčių svečių, dalyvaujant mažne visų Žemaitijos parapijų kunigams, taip pat Vilkaviškio vyskupui Rimantui Norvilai, nepaisant vėsoko oro, gegužės 1-ąją pirmajai tauriai Švč. Mergelei Marijai skirto šviesiojo gegužės mėnesio maldai susivienijo prie 110-ąsias sukaktuves 2008 metais minėsiančio akmeninio Lurdo Birutės kalno papėdėje.


Panevėžio vyskupijoje

Biržų dekanate

Pašventinta iš pelenų prikelta bažnyčia

Puošni atstatytoji Suosto
Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčia

Suostas. Prie kelio tarp Biržų ir Germaniškio iškilusi raudonplytė Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčia džiugina pravažiuojančius keliautojus. Ji pastatyta vietoje medinės, prieš penkerius metus sudegusios šventovės. Naujieji maldos namai pašventinti gegužės 13-ąją.

Tiek svečių senokai matė

Žmonės, atvykę iš įvairių vietovių, gausiai rinkosi prie bažnyčios. Tarp svečių buvo Seimo narys Viktoras Rinkevičius, dėjęs nemažai pastangų, kad būtų atstatyta gaisro suniokota bažnyčia, rajono savivaldybės atstovai. Iki Biržų važiavo autobusu, o Suostą pasiekė pakeleivinga mašina Šilagalio (Panevėžio r.) gyventojas Vilius Kuodis. Stropiam „XXI amžiaus“ prenumeratoriui bei skaitytojui prieš 40 metų teko tvarkyti senosios bažnyčios elektros sistemą.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija