Atnaujintas 2007 gegužės 18 d.
Nr.38
(1535)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Kauno arkivyskupijoje

Kauno ) dekanate

Per Motinos dieną giedojo „Lyra“

„Lyros“ ansambliui dėkoja
sesuo Julita (viduryje).
Dešinėje – Alė Jurgaitienė
ir Kęstutis Ignatavičius

PAŽAISLIS. Pakiliai ir dvasingai Motinos diena buvo pažymėta Pažaislio Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo pas Elžbietą bažnyčioje. Buvo aukotos šv. Mišios už mirusiąsias ir gyvąsias motinas. Mons. Vytautas Kazlauskas savo pamoksle kvietė kreipti savo žvilgsnį ir meilę į visų motinų Motiną – Švč. Mergelę Mariją, kuri yra visų mūsų globėja ir užtarėja. Drauge pastebėjo, kad mes visi esame skolingi savo žemiškosioms motinoms. Tai jos savo vaikų širdyse įskiepijo Tikėjimą, nešė sunkią naštą per įvairius negandų laikus, mokė ir tebemoko savo atžalas doros ir gėrio. Motinos rankos užglosto vaikų kančias, tai tarsi žvakė ant altoriaus, kuri tirpdama aplinkui skleidžia šviesą ir šilumą. Motinystė – tai amžinasis pašaukimas, pasaulio kūrybos vainikas. Tiesa, tenka apgailestauti, kad kai kur motinystė patiria krizę, bet reikia turėti vilties ateinančiai dienai, jos giedrai.

Bažnyčioje susirinkusios įvairaus amžiaus motinos, senolės, jų vaikai, vaikaičiai pagiedojo Motinos dienai skirtų giesmių. Šią dieną lydėjo Kauno rajono Žiegždrių psichoneurologijos ligoninės medikių vokalinio ansamblio „Lyra“ atliekamos religinės giesmės, kiti kūriniai, susirinkusiesiems surengtas įspūdingas koncertas. Taip pat padainavo solistė Violeta Stankevičienė, smuiku griežė Giedrė Meškauskaitė, koncertmeisterės pareigas atliko Raimonda Pauzienė. Ansambliui vadovauja Laimutė Dzedaravičienė.

Iškilmių sumanytoja ir organizatorė šv. Kazimiero ordino Kauno krašto komtūrė Alė Jurgaitienė (ji – ir Kauno miesto Panemunės moterų krikščionių bendruomenės vadovė) pastebėjo, kad šis ordinas glaudžiai siejasi su Pažaislio vienuolynu, nes jame gyvena, savo maldomis mūsų gyvenimą skaidrina vienuolės kazimierietės. Buvo prisiminta, kad šv. Kazimiero seserų kongregaciją čia 1920 metais įsteigė iš Amerikos su keturiomis vienuolėmis seserimis atvykusi vienuolė motina Marija Kaupaitė. Ir dabar vienuolyne puoselėjamos gražios tikėjimo, bendravimo su įvairiais žmonėmis tradicijos. Motinos dienos paminėjimas yra vienas tokių pavyzdžių.

Sesuo Julita, kitos vienuolės, vietos senbuviai papasakojo, kad sovietiniais laikais, 1948 metais, vienuolynas buvo uždarytas. Čia veikė Nacionalinis archyvas, turizmo bazė, galiausiai – psichiatrijos ligoninė. Žiemos metu turistai bažnyčios viduryje užsikurdavo laužą ir prie jo vaškuodavo slides…

Tad seseris kazimierietes ir Žiegždrių ligoninės darbuotojas sieja istoriniai ryšiai, o „Lyros“ ansamblio koncertas Motinos dienos proga pabrėžė dabartinį ir būsimą bendradarbiavimą, nes, be abejo, įvairių renginių vienuolyne, kaip ir anksčiau, bus ne vienas.

Beje, neseniai „Lyros“ ansamblis grįžo iš koncertinės kelionės Šveicarijoje, kur jį pakvietė šios šalies lietuvių bendruomenė. Įdomu, kad ten lietuvius, ir ne tik juos, sužavėjo ne vien gerai žinomi klasikiniai kūriniai, bet ypač – lietuviškos dainos. Jos skambėjo ir Pažaislyje minint Motinos dieną. A.Jurgaitienės nuomone, „Lyros“ dainos galėtų dar plačiau skambėti Lietuvoje.

Meno vadovė L.Dzedaravičienė pastebėjo, kad pirmosios šio ansamblio, žinoma, dar kitos sudėties, repeticijos, koncertai vyko kaip tik šioje bažnyčioje, kai vienuolynas buvo paverstas ligonine.

Šv. Kazimiero ordino riteris, Kauno miesto Metrikacijos biuro vedėjas Kęstutis Ignatavičius taip pat pasidžiaugė gražia tradicija pagerbti motinas jų šventės proga. Drauge pastebėjo, kad pagarba jas turėtų lydėti ne vien per šventes, bet nuolat namuose, šeimoje.

Benjaminas ŽULYS

Vytauto VALENTOS nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija