Atnaujintas 2007 gegužės 23 d.
Nr.39
(1536)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Laureatė aprašo nepadailintą gyvenimą

Bronius VERTELKA

Vilnietė rašytoja Renata
Šerelytė su savo dukra, sūnumi
bei vyru prie Smilgių
Šv. Jurgio bažnyčios

Renatos Šerelytės kūrybą
skaito Juozo Miltinio
dramos teatro aktorė
Ligita Kondrotaitė
Autoriaus nuotraukos

Dvidešimtąja G.Petkevičaitės-Bitės literatūrinės premijos laureate tapo rašytoja, poetė, publicistė Renata Šerelytė. Tokio įvertinimo vilnietė sulaukė už savo kūrinius „Laukiniai mėnesiai“ ir „Balzamuotojas“ – eseistikos ir novelių knygas. Prieš tai iš Šimonių kilusi kūrėja yra gavusi Žemaitės ir A.Vaičiulaičio literatūrines premijas. G.Petkevičaitės-Bitės premijos teikimas vyko Smilgių (Panevėžio r.) seniūnijos salėje gegužės 18-ąją.

Rašytojų sąjungos pirmininko pavaduotoja Birutė Jonuškaitė, pernai tapusi tokios pat premijos laureate, džiaugėsi R.Šerelytės veikla. Prozininkė teigė, jog Renata – tai kaip suspindusi nauja žvaigždė lietuvių literatūroje, pasižyminti ypatingu stropumu, darbštumu, originalumu. Jos kūriniuose rasi daug skausmo, nemeluoto pastabumo, tačiau tai tik traukia skaitytoją. Ką rašytoja sudėjusi į savo knygas, tai yra tikroji, nepadailinta, negrimuota Lietuva. Ji sugebėjo išgarsėti kaip novelės meistrė. Tokie trumpi Renatos kūriniai – lyg varpas skambūs.

Panevėžio rajono vicemeras Vytautas Rapolas Gritėnas, kuris buvo vertinimo komisijos premijai gauti pirmininkas, kalbėjo, kad Lietuva gali didžiuotis rašytoja, kuri moka skaitytoją papirkti nuoširdumu, sugeba perteikti tikrus kaimo vaizdus. Jis R.Šerelytei įteikė premiją.

Į Smilgius R.Šerelytė atvyko kartu su savo dukra Ieva Marija, sūnumi Povilu ir vyru Petru Mendeika – aktoriumi, teatrologu. Pakvietus į sceną, atsisėsti su mama išdrįso dukra, sūnus ir vyras liko salėje. R.Šerelytė prisipažino ne iš vieno girdėjusi, kad jos kūryboje nėra lyrikos, poezijos. Netgi Turine sutikta Ilinojaus universiteto profesorė Violeta Kelertienė nustebo, kodėl ji taip „baisiai“ rašanti. „Man brangūs ne limuzinais važinėjantys ar galintys turtais švaistytis, bet tie, kurie liko užguiti, gyvenimo nuskriausti, po konteinerius besiknaisiojantys žmonės. Juk jie kadaise irgi buvo vaikai, tik jų likimai susiklostė ne taip, kaip turėjo būti“,- kalbėjo dvidešimtoji G.Petkevičaitės-Bitės literatūrinės premijos laureatė.

R.Šerelytės kūrybos ištraukas skaitė J.Miltinio dramos teatro aktorė Ligita Kondrotaitė.

Gražiai apie savo žmoną R.Šerelytę kalbėjo jos vyras P.Mendeika. Tuo metu sūnus Povilas norėjo likti nepastebėtas ir slėpėsi už tėvelio nugaros. Naująją premijos laureatę sveikino rajono Savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Edita Grucienė, Smilgių bendruomenės pirmininkas Antanas Dabužinskas, Smilgių seniūnė Zita Dabužinskienė bei kiti. Smilgiečių žemdirbių vardu kalbėjo Vladas Navikas. Jis laureatei įteikė gėlių ir kepalą kaimiškos duonos. Smilgių bibliotekininkas Edvardas Vaičius, kuris yra G.Petkevičaitės-Bitės premijos fondo tarybos pirmininkas, rašytoją R.Šerelytę, nors truputį pavėluotai, pasveikino su gimtadieniu.

Buvo įvardyta ir mažosios G.Petkevičaitės-Bitės premijos laureatė. Ja tapo Smilgių vidurinės mokyklos šeštokė Toma Švelnaitė.

Smilgiai, Panevėžio rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija