Atnaujintas 2007 gegužės 23 d.
Nr.39
(1536)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Ąžuolų giraitė Baltijos kelyje

Pranas Majauskas

Prisiminimais dalijasi LTOK Kauno
apskrities tarybos generalinis
sekretorius Pranas Majauskas.
Jo iniciatyvos ir pastangų dėka
pastatytas koplytstulpis nuo
rudojo ir raudonojo terorų
nukentėjusiems Lietuvos sportininkams

Lietuvos tautinio olimpinio komiteto Kauno apskrities tarybos iniciatyva 2007 m. balandžio 28 d. ,,Baltijos kelio“ 105 kilometre, ties Šilų gyvenviete (Panevėžio r.) prie ten 1989 m. rugpjūčio 23 d. LTOK Kauno rėmimo grupės iniciatyva pastatyto paminklo žuvusiems sportininkams nuo raudonojo ir rudojo genocidų buvo pasodinta Ąžuolų giraitė.

Jos sodinimo akcijoje dalyvavo Šilų pagrindinės mokyklos moksleiviai, gyventojai, Raguvos seniūnijos, Panevėžio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus, ,,Žalgirio“ parko atstovai, LTOK Kauno apskrities tarybos, Kauno sporto veteranų klubo ,,Ąžuolynas“ nariai, olimpiečiai. Šią gražią akciją pagerbė ir joje dalyvavo Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio vienas iš lyderių bei buvęs pirmosios Nepriklausomos Lietuvos ministrės pirmininkės pavaduotojas Romualdas Ozolas, Lietuvos bėgimo klubų asociacijos prezidentas Romas Bernotas, Raguvos seniūnas Antanas Mitkus, buvęs Šilų kolūkio pirmininkas Vytautas Fadiejevas, mokyklos direktorė Rita Danilevičiūtė, pasaulio ietės metimo rekordininkė ir Romos olimpinių žaidynių prizininkė Birutė Kalėdienė ir daug kitų garbių sporto veteranų ir sportininkų.

Malonu, kad šią gražią akciją parėmė Panevėžio rajono ir Kauno miesto savivaldybės, Lietuvos tautinis olimpinis komitetas, Dubravos miškų urėdija neatlygintinai skyrė ąžuoliukus, Kauno energetikos įmonė – transportą jiems atvežti. Taip bendromis pastangomis pavyko įgyvendinti bendrą tikslą – prisidėti prie gražios tradicijos susirinkti toje vietoje, kur dar 1989 m. rugpjūčio 23 d., susikibę rankomis, stovėjo Kauno krašto ir kitų miestų bei rajonų atstovai. 1999 metais čia jie gausiai dalyvavo minint Baltijos kelio dešimtmetį, o 2004-aisiais – 15-os metų jubiliejus. Čia kasmet vyksta bėgimas Vilnius-Ryga-Talinas ir kiti renginiai. Dar 1989 metais LTOK Kauno rėmimo grupė buvo pasodinusi 50 Kanados raudonųjų ąžuolų giraitę, tačiau išliko tik penki. Todėl norėjome, kad tų mūsų dienų sumanymas ir triūsas nenueitų veltui, o čia augtų ir žaliuotų graži ąžuolų giraitė. Manome, kad ši vieta, tapusi ,,Baltijos kelio“ epicentru Lietuvos teritorijoje, sulauks dar daug įvairių sportinių, kultūrinių, politinių renginių. Be to, mūsų rankomis bus pastatytas gyvas paminklas ateinančioms kartoms, menantis lietuvių tautos kovą dėl Lietuvos nepriklausomybės.

Kiekvienas šioje akcijoje dalyvavęs asmuo gavo trimis antspaudais ir parašais patvirtintą Ąžuolų giraitės Baltijos kelyje metriką, kuri byloja: „Baltijos kelio atminimui pasodinkime po ąžuoliuką, turėkime, auginkime, prižiūrėkime savo antrininką – kaip tiltą iš praeities į ateitį. Tegul auga, žaliuoja ąžuolų giraitė prie Baltijos kelio. Tebūnie šioje giraitėje Jūsų sodintas ir Jūsų palikuonių puoselėjamas ąžuolas Nr...“ Metrikoje pavaizduotas bendras giraitės planas ir ąžuoliukų, kurie čia buvo pasodinti, numeriai. Todėl kiekvienas, o kartu ir visi, žinos, kuris yra sodintas ir bus prižiūrimas tavo rankomis.

Panevėžio rajonas

Ričardo ŠAKNIO nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija