Atnaujintas 2007 gegužės 30 d.
Nr.41
(1538)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Kontrabandinės prekės: iššūkis vartotojams, verslui, valstybei

Spėjama, kad šešėlinė ekonomika mūsų šalyje sudaro 9-10 milijardų litų, iš jų kontrabanda – apie 500 milijonų litų. 1990-2006 metais vidutiniškai per metus užregistruoti 106 kontrabandos nusikaltimai. Kontrabanda neigiamai veikia valstybės ir verslo veiklą. Kontrabandinės prekės konkuruoja su teisėtai rinkoje esančiomis prekėmis, mažina teisėtai veikiančių ir mokesčius mokančių įmonių pelną. Kontrabandinės prekės išvengia apmokestinimo, todėl valstybės biudžetas praranda daug pajamų. Didelę žalą valstybei daro ir tranzitu gabenamų prekių neišvežimas iš Lietuvos Respublikos.

Dalis kontrabandos yra gabenama nusikalstamų organizuotų grupių, kurios naudoja gautas pajamas kitoms nusikalstamoms veikloms finansuoti. Taip pat ji skatina muitininkų, valstybės sienos apsaugos tarnybos, kitų pareigūnų, valdininkų ir politikų korupciją. Kontrabanda sudaro galimybes įsigyti nelegalioje rinkoje tabako ir alkoholio gaminių nepilnamečiams. Ji buvo įvardyta kaip viena opiausių Lietuvos problemų stojant į NATO ir ES. Po įstojimo minėtų organizacijų vadovai ir toliau stengiasi spręsti kontrabandos kontrolės ir prevencijos problemoms Lietuvoje. Daugiau dėmesio skirti pasienio saugumui skatina ir pasaulio įvykiai, susiję su terorizmu.

Tačiau blogiausia yra tai, jog, kaip rodo Teisės instituto ir Lietuvos laisvosios rinkos instituto atlikti tyrimai, net pusė Lietuvos gyventojų yra pakantūs kontrabandai bei kontrabandinėms prekėms. Apklausos rodo, kad kontrabandinius alkoholinius produktus bent retkarčiais pirko beveik penktadalis apklaustųjų (18 proc.), kontrabandinį cukrų, kontrabandinius degalus ir kurą pirko kas dešimtas apklausos dalyvis. Toleruojant šį neigiamą reiškinį, dažniausiai nurodomos ekonominės priežastys: brangios prekės, sunkus pragyvenimas, legalaus darbo stoka ir pan.

Nemaža dalis visuomenės kontrabandą laiko nesunkiu nusižengimu, padedančiu visiems išgyventi nelengvomis ekonominėmis sąlygomis: tiek gabentojams, pardavėjams (nemokami mokesčiai valstybei, teisėtai užsiimti verslu sunku), tiek pirkėjams (kontrabandinių gaminių kaina paprastai būna gerokai mažesnė nei legalių, tai leidžia žmonėms taupyti). Tačiau realiai, nors daugeliu atvejų kontrabandiniai gaminiai pigesni, jų kokybė labai abejotina, nes jie įvežami slapta, neteisėtai, kartu išvengiant ir kokybės kontrolės. Pirkdamas kontrabandinį gaminį žmogus visada iš esmės rizikuoja sveikata ir tuo, kad pinigai dėl prastos gaminio kokybės bus išleisti veltui. Be to, pirkdamas abejotinos vertės kontrabandinį gaminį, žmogus visai nesutaupo, nes, išvengiant mokesčių valstybei, jie nepasiekia biudžeto ir kartu to paties žmogaus, jo šeimos, vaikų darželio, mokyklos, ligoninės ir t. t.

Atsižvelgdami į tai, VšĮ Socialinių mokslų kolegijos Vilniaus filialas kartu su Lietuvos nacionaline vartotojų federacija neseniai suorganizavo teorinį praktinį seminarą-konkursą „Nepirk kontrabandinės prekės! Pranešk!“. Organizuoto konkurso tikslas – padėti suvokti kontrabandos ir kontrabandinių prekių žalą valstybei, verslui bei kiekvienam jos piliečiui asmeniškai, skatinti studentus ir visuomenę susimąstyti apie šį nelegalų verslą bei siekti, kad kuo mažiau žmonių pakliūtų į kontrabandos pinkles.

Į šį renginį atvykęs teisingumo ministras Petras Baguška pasidžiaugė, kad jaunimas domisi tokiomis temomis. „Sveikinu, kad ėmėtės šios iniciatyvos ir raginate nepirkti kontrabandinių prekių“, – sakė ministras.

Studentų žinių apie kontrabandos kontrolę ir prevenciją bei vartotojų teisių apsaugą konkurse varžėsi Alytaus, Utenos, Marijampolės, Vilniaus dizaino kolegijų komandos ir dvi Socialinių mokslų kolegijos komandos. Prizus nugalėtojams įsteigė ir studentus apdovanojo Valstybės sienos apsaugos tarnyba prie Vidaus reikalų ministerijos, Muitinės departamentas prie Finansų ministerijos, Muitinės kriminalinė tarnyba, Policijos departamentas prie Finansų ministerijos, Nusikalstamumo prevencijos Lietuvoje centras, dizaino studija „Daba“, UAB „Ogmina“, UAB „Avon“ ir generalinis šio renginio rėmėjas Lietuvos ir Švedijos UAB „Interscalit“. Renginio organizatoriai, kolegijų studentai ir renginio rėmėjai bei partneriai kviečia visus palaikyti idėją – nepirkti kontrabandinių prekių.

Jolita MALINAUSKAITĖ,
Teisės instituto Kriminologinių tyrimų skyriaus jaunesnioji mokslo darbuotoja, projekto „Nepirk kontrabandinės prekės! Pranešk!“ autorė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija