Atnaujintas 2007 birželio 6 d.
Nr.43
(1540)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Nemuno sala – medinių pilių miestas

Ar Kauno Nemuno saloje nebuvo kartais pirmoji Kauno, o gal net Lietuvos ar baltų pilis? Sala archeologiškai netyrinėta. Gal reikėtų ją ištyrinėti? O gal reiktų palaukti, kol bus išrastas kompiuterinis tomografas, leidžiantis padaryti erdvines šios salos gelmių, net ir esančių po vandeniu, nuotraukas? Technika dabar kuriama labai greitai. Ilgai laukti, ko gero, nereikės. Gal tada, atlikus archeologinius salos kasinėjimus, joje rasta archeologinė medžiaga parodytų, kad turėtume švęsti ne Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmetį, bet kelių ar dar daugiau tūkstančių metų Lietuvos jubiliejų? Gal tokioje vietoje dar nereikėtų skubėti statyti sporto arenos ir taip negrįžtamai sunaikinti galbūt ten esantį kultūrinį sluoksnį – galbūt toje vietoje užsikonservavusią kultūrinę atmintį? Sala yra netoli Lietuvos didžiausių upių Nemuno ir Neries santakos. Aš, būdamas savo protėvių vietoje, būčiau tik ten statęs pilį.

Turbūt tai jaučia ir krepšinio gerbėjai, per krepšinį mylintys Lietuvą. Norėdami ten matyti šiuolaikinę jiems priimtiną pilį – sporto areną, tik dėl informacijos trūkumo jie sunaikintų ten gal dar esantį kultūrinį sluoksnį. Gal tyrimai parodytų, kad reikia atstatyti ten buvusius senuosius statinius, kaip vienus iš sudedamųjų dalių Kauno senamiesčio panoramos, matomos važiuojant Karaliaus Mindaugo prospektu. O jei ten nepavyktų atstatyti galbūt ten buvusių senovinių statinių, tai gal ten reikėtų pastatyti medinių pilių šalį – istorikų ir menininkų fantazijos kūrinį, tarsi Disneilendo ar Legolendo konkurentą ir pavadinti Pilių lendu arba dar lietuviškiau – Pilių miestu. Pastatytas prekybinis kompleksas priešais Nemuno salą jau sugadino dalį senamiesčio panoramos. Gal reikėtų sustoti ir rimtai pagalvoti? Gal geresnė vieta sporto arenai ir kitiems pramogų kompleksams būtų šalia „Megos“ prekybos centro ar kitoje Kauno apylankos žiedo vietoje?

Menko kultūrinio lygio žmonės, įsivaizduodami, kad jie yra pasaulio bamba, labai mėgsta įsiamžinti dažnai lankomose vietose, pavyzdžiui, ant parko suoliuko užrašo: „Čia buvo Joniukas 2007-ais iš Bambiškių“. Ar ne to paties lygio žmonės stengiasi įkišti į senamiesčio panoramą (taip pat ir prie Kauno gynybinės sienos bokšto) savo statinius ir tapti bambiškėnais?

Lietuvių kalba tikriausiai yra pati seniausia Europoje. Didžiausiuose ir garbingiausiuose pasaulio universitetuose dėstoma lietuvių kalba, kaip viena seniausių viso pasaulio kalbų. Nejaugi lietuviai mokėjo tik kalbėti ir liežuviu atsigynė nuo priešų? Lietuvoje jau yra surasta apie tūkstantį piliakalnių. Tikriausiai daugumoje jų buvo medinės pilys. Vien piliakalnio pavadinimas sako, kad tai yra pilies kalnas.

Kiek Lietuvoje jau yra atstatyta medinių pilių? Aš kol kas nežinau nė vienos. Beje, visgi yra atstatyta jotvingių-prūsų pilis. Įspėkite, kur. Manau, dauguma neatspėsite. Ji yra pastatyta Seinų ir Suvalkų krašte, netoli lietuviško Punsko miestelio. Ne valstybės, bet žmogaus privačia iniciatyva.

Būdami viena iš seniausių pasaulio tautų, privalome išsaugoti ne tik savo kalbą, bet ir tą kultūrinį sluoksnį, esantį žemėje, o ištyrinėję galbūt net atstatyti ten buvusius senuosius statinius – pilis ir miestus. Juk jau matome, kaip kaimo turizmo sodybos tampa savotiškais Rumšiškėse esančio liaudies buities muziejaus filialais – jose taip pat kaupiami senoviški daiktai. Ir kaip gera užeiti į tokią sodybą. Lietuvoje nėra atstatytos medinės pilies, todėl malonu būtų pamatyti Nemuno saloje senovinių medinių pilių šalį. Tai gal ir mes neatsilikime. Kaunas galbūt tokiu būdu taptų vienu iš turistų lankomiausių miestų, išgarsėtų pasaulyje, o Pilių miestas uždirbtų daugiau pinigų nei sporto arena.

Albinas VAŠKEVIČIUS

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija