Atnaujintas 2007 birželio 20 d.
Nr.47
(1544)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Žino, ką ir kaip daryti

Bronius VERTELKA

Skulptorius Juozas Lebednykas,
jo motina Janina ir žmona Jolanta
parodos atidarymo metu

Pirmosios vasaros dienos pavakare populiarus pučiamųjų instrumentų orkestras „Panevėžio garsas“ kvietė užsukti į Dailės galeriją, į joje atidaromą skulptoriaus Juozo Lebednyko jubiliejinę kūrybos parodą. Autorius pateikė 95 darbus, sukurtus per pastaruosius dvejus metus. Taip pat buvo pristatytas leidinys „Juozas Lebednykas“. Jubiliejinė dailininko paroda veikė iki birželio 17 dienos.

Pabūti kartu su garsiu skulptoriumi, įvertinti jo darbų susirinko didelis menininko gerbėjų būrys. Iškilmėse dalyvavo Juozo mama Janina Lebednykienė, atvykusi iš Onuškio. Renginį vedė skulptoriaus žmona Jolanta, Dailės galerijos direktorė. Abiem moterims buvo išsakyta daug gerų, teisingų žodžių, padėkota už tai, kad Panevėžys šiandien turi tokį iškilų kūrėją. Skulptorių, kuris, baigiantis rugpjūčiui, švęs savo gyvenimo 60 metų sukaktį, sveikino ir kūrybinės kloties linkėjo miesto vicemeras Kastytis Vainauskas, savivaldybės Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė, miesto Tarybos nariai Tomas Josas ir Vladas Kensgaila, Juozo kolegos, giminės, draugai, pažįstami.

J.Lebednykas kilęs iš Trakų rajono, Vilniaus dailės institute skulptūros paslapčių mokėsi pas Bronių Vyšniauską, Gediminą Jokūbonį ir Konstantiną Bogdaną. Šiandien jis yra vienas rimčiausių kūrėjų. Nuo monumentalių viešų erdvių kompozicijų iki kamerinės plastikos, metalo, akmens, keramikos, bronzos darbai ir atviromis spalvomis raibuliuojantys piešiniai – toks jo darbų spektras. Menininko kūrinių yra Lietuvos dailės ir Panevėžio krašto muziejuose, Panevėžio miesto dailės galerijoje, Baltuosiuose rūmuose Vašingtone, privačiose kolekcijoje Lietuvoje ir užsienyje. J.Lebednykas surengė apie 20 personalinių, dalyvavo daugybėje grupinių parodų.

Panevėžys

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija