Atnaujintas 2007 birželio 27 d.
Nr.49
(1546)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Kaukšėjo plaktukai, ūžė elektriniai įrengimai

Bronius VERTELKA

Šio drožinio autorius – Kintų
vidurinės mokyklos
moksleivis Viktoras Sadauskas

Birželio viduryje visą savaitę Naujamiesčio kaime veikė dešimtoji respublikinė jaunųjų medžio drožėjų stovykla-pleneras „Jaunasis skulptorius“, kurį rėmė Panevėžio rajono savivaldybė ir Panevėžio kredito unija. Projektą rengė visuomeninė organizacija „Menų sala“, subūrusi Naujamiesčio menininkus, o koordinavo Daiva ir Dalius Dirsės, profesionalūs menininkai, tačiau kasdieninę duoną užsidirbantys pedagogine veikla. Žmona ir vyras Dirsės – Naujamiesčio vidurinės mokyklos direktorė bei šios mokyklos dailės, technologijų ir braižybos mokytojas.


Dainų ir šokių pynė

Benjaminas ŽULYS

Jaunieji dainų šventės dalyviai

Suvažiavo daug svetelių

Kulautuvos (Kauno r.) pušynai sukvietė dainos ir šokio mylėtojus, geros nuotaikos žmones į Kauno rajono dainų ir šokių šventę „Tėvynės delnuos“. Šventė buvo skirta tarptautiniams vaikų kultūros metams, tad, suprantama, joje buvo daug moksleivių, kitos jaunuomenės, panorusios pabūti drauge, gražiai pasilinksminti, pašokti, padainuoti.

Kaip kalbėjo šventės globėjas Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, „džiaugdamiesi gyvybingomis šios šventės tradicijomis, pabūkime skambios dainos ir smagaus šokio sūkuryje. Tesuvirpina jis pačias jautriausias sielos stygas, rodo gražų pavyzdį ateities kartoms. Tegul skambi daina ir nuotaikingas šokis nugramzdins nuovargį, pakylės nuo kasdienybės bei įkvėps prasmingiems darbams“. Ši šventė jau 53–ioji.


Atgaivinti Vaižganto skaitymai

Alfas PAKĖNAS

Aktorius Ferdinandas Jakšys
suvaidino monodramą „Vaižgantas“

Birželio viduryje tris dienas vyko Juozo Tumo-Vaižganto kūrybos skaitymai, į žymaus rašytojo ir kanauninko žodžio komuniją subūrę gausybę klausytojų. Literatūrinių vakarų ciklas prasidėjo J.Tumo-Vaižganto muziejuje, kur Vaižganto „Pragiedrulių“, „Dėdžių ir dėdienių“ fragmentus skaitė garsūs aktoriai Regina Varnaitė bei Algirdas Vrubliauskas. Ankstyvąją rašytojo kūrybą, atspindinčią jo paties vaikystę gimtajame Malaišių kaime, šiltą bendravimą su motina, tėvu, jo bundančią meilę gamtai, gyvą jos pajautimą, priminė Aleksandro Stulginskio vidurinės mokyklos jaunieji skaitovai Ineta Subačiūtė, Rokas Pacevičius ir Lina Čėsnaitė.


Žvelgia angelas į dangų

Anykščių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje buvo eksponuojama žinomos menininkės, grafikės, knygų dailininkės Juditos Židžiūnienės tapybos darbų paroda „…Taip žvelgia angelas dangun…“. Birželio 20 dieną bibliotekos bičiuliai buvo pakviesti į susitikimą su darbų autore. Tai jau penktasis renginys iš bibliotekos projekto „Atraskime laiko tobulėti jau šiandien“.

Dailininkė mielai pasakojo apie pirmuosius žingsnius į didįjį meną, apie studijas Vilniaus dailės akademijoje, Vaizduojamosios dailės fakulteto Grafikos katedroje, kur įgijo magistro laipsnį. Judita nuolat tobulina savo įgūdžius kūrybiniuose pleneruose, kuriuos itin mėgsta, nes tik susilietus su gamta gimsta naujos idėjos, vieno ar kito ciklo apmatai.


Įkvėpimo šaltinis – gamta

Joana Staskevičienė teigė,
kad kūrybinių minčių darant
paveikslus ir kuriant eiles
jai suteikia gamta

Zanavykų krašto muziejuje atidaryta dvyliktoji Joanos Staskevičienės, gyvenančios Panoviuose, darbų paroda „Fantazija“. Parodos atidaryme autorė entuziastingai kalbėjo apie kuriamus darbus ir meilę gamtai.

Paveikslus iš įvairių gamtoje surastų medžiagų J.Staskevičienė pradėjo kurti prieš ketverius metus. Iki tol rašiusi eiles ir išleidusi dešimt kūrybos knygelių, netikėtai sumąstė pasidaryti sau paveikslą. Nuo to laiko iš samanų, kriauklių, plunksnų, žuvies kaulų, gintaro, akmenėlių, džiovintų gėlių komponuoja įvairiausius kūrinius. Menininkė parodos atidarymo metu prisipažino, kad ji – gamtos vaikas. Jai gamta suteikia daug kūrybinių minčių ne tik kuriant paveikslus, bet ir rašant eiles. Menininkė sako, kad savo kūriniais nori parodyti, ką galima sukurti iš paprastų dalykų. „Lai ši paroda jums suteikia galimybę pamatyti tai, ką duoda gamta“, – parodos lankytojams linkėjo J.Staskevičienė.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija