Atnaujintas 2007 birželio 27 d.
Nr.49
(1546)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Atgaivinti Vaižganto skaitymai

Alfas PAKĖNAS

Aktorius Ferdinandas Jakšys
suvaidino monodramą „Vaižgantas“

Dainuoja Violeta Rakauskaitė

Aktorius Algirdas Vrubliauskas
skaitė Vaižganto kūrybą

Birželio viduryje tris dienas vyko Juozo Tumo-Vaižganto kūrybos skaitymai, į žymaus rašytojo ir kanauninko žodžio komuniją subūrę gausybę klausytojų. Literatūrinių vakarų ciklas prasidėjo J.Tumo-Vaižganto muziejuje, kur Vaižganto „Pragiedrulių“, „Dėdžių ir dėdienių“ fragmentus skaitė garsūs aktoriai Regina Varnaitė bei Algirdas Vrubliauskas. Ankstyvąją rašytojo kūrybą, atspindinčią jo paties vaikystę gimtajame Malaišių kaime, šiltą bendravimą su motina, tėvu, jo bundančią meilę gamtai, gyvą jos pajautimą, priminė Aleksandro Stulginskio vidurinės mokyklos jaunieji skaitovai Ineta Subačiūtė, Rokas Pacevičius ir Lina Čėsnaitė. Atsiminimais apie vaikystėje matytą gyvą Vaižgantą pasidalijo dailininkė Taida Balčiūnienė. Tikras atradimo džiaugsmas Vaižganto skaitymų dalyviams buvo Violeta Rakauskaitė – garsi XX a. aštuntojo dešimtmečio lietuvių estrados dainininkė, vėliau ištekėjusi už žymaus mokslininko Aleksandro Štromo ir kurį laiką gyvenusi užsienyje. Tačiau jos dainos Lietuvoje nepamirštos iki šiol – žmonėms sukėlė jaunystės metų nostalgiją, papuošė ir papildė literatūrinius skaitymus. Pats Vaižgantas labai mėgo, ypač operos, dainininkes ir savo nuoširdžiose, gaivališkai parašytose recenzijose vadino jas lakštingalomis. Šįkart estrados dainininkė Violeta atliko dainas pagal Kęstučio Genio ir Bulato Okudžavos žodžius.

J.Tumas-Vaižgantas mėgo ne tik Kauno senamiestį, bet ir Žaliakalnį, kur lankydavosi pas čia gyvenančius rašytojus ar pažįstamus žmones. Čia jis Klimų namuose, Vaižganto gatvėje, praleido du paskutiniuosius savo gyvenimo mėnesius, gydėsi Aukštaičių gatvėje įsikūrusioje Šv. Luko ligoninėje. Todėl kiti du Vaižganto skaitymų vakarai buvo surengti Žaliakalnyje – „Aušros“ bibliotekoje ir Juozo Grušo muziejuje. „Aušros“ bibliotekoje birželio tradicinis „literatūrinis ketvirtadienis“ buvo skirtas būtent J.Tumui-Vaižgantui. Aktorė Liucija Zorūbaitė, trumpam sugrįžusi į saulės įkaitintą miestą iš savo tėviškės Lazdijų rajone, saulės nugairintu veidu ir, pasak jos pačios, „sukapota mašalų“, tuose kraštuose ypač varginančių žmones ir gyvulius, skaitė Vaižganto laiškus Bronei ir Petrui Klimams bei vaizdų „Iš kaimo buities“ fragmentus. Aktorė prisipažino, kad tėviškėje birželio vakarais, kvepiant žydinčioms liepoms, labai gera skaityti Vaižgantą, kuris pats mylėjo kaimą, jautė jo gyvastį. Jam gamta buvo pasaulio Kūrėjo šventykla, į kurią žengiama basomis kojomis ir be kepurės. Bibliotekoje susibūrę Žaliakalnio bendruomenės žmonės klausėsi ne tik Vaižganto kūrinių ištraukų, bet ir jo amžininkų spalvingų atsiminimų.

Juozo Grušo muziejaus kiemelyje, šviečiant jau vėstančiai pavakario saulei, aktoriaus Algirdo Vrubliausko skaitomos Vaižganto kūrybos klausėsi didžiulis pulkas žmonių. Čia vyko baigiamasis „Vaižganto skaitymų“ akordas. Po kupliu, didžiuliu J.Grušo užaugintu beržu, uždarajame muziejaus kiemelyje, prie tvoros savo skanius parfumus skleidžiant žydinčiai liepai, buvo prisimintas „Vaižganto skaitymų“ pradininkas rašytojas Rimantas Budrys, vaižgantiškos dvasios žmogus, tikras romantikas, lietuviškos gamtos dainius, kuriam šių metų sausį būtų suėję 77 metai. Deja, rašytojas beprasmiškai ir netikėtai žuvo 2001-ųjų rudenį, palikęs mums daug knygų, parašytų su meile gamtai. Jis nebuvo tokios plačios skalės kaip Vaižgantas, bet buvo taip pat autentiškas, įdomus, kėlęs aikštėn tai, kas mūsų tautoje gražu ir tauru, mokęs mylėti ir žmogų, ir medį, ir žvėrį.

J.Grušo sode kalbėjo ir kiti 1996-1999 metais Viešojoje bibliotekoje, įsikūrusioje Ąžuolyne, vykusių „Vaižganto skaitymų“ dalyviai – Daina Kazlauskienė ir kompozitorius Giedrius Kuprevičius. D.Kazlauskienė, daugelio kultūros žmonių tebeprisimenama ir tebemylima už kadaise pagarsėjusį gyvojo žodžio almanachą „Ąžuolynas“, papasakojo apie „Vaižganto skaitymų“ ištakas, kitus dalyvius, perskaitė Vaižgantui skirtą mažai kam žinomą poeto Antano Miškinio eilėraštį. Savo kūrybą skaitė iš Aukštaitijos kilęs poetas Vladas Vaitkevičius. Skaitymuose dalyvavo dainininkai – Violeta Rakauskaitė ir verslininkas Kazimieras Jakutis, atlikęs dainas „Aukštaitijai ir Vaižgantui“ – pagal garsiųjų aukštaičių Antano Miškinio ir Jono Strielkūno eilėraščius.

Vėliau skaitymų dalyviai sugužėjo į J.Grušo muziejaus Barboros Radvilaitės salę, kur aktorius Ferdinandas Jakšys-Vaižgantas, apsirengęs kunigo sutana, suvaidino išeivijos dramaturgo Kosto Ostrausko monodramą „Vaižgantas“.

Tikimasi, kad atgaivinti „Vaižganto skaitymai“ vėl taps patrauklia ir J.Tumo-Vaižganto kūrybą populiarinančia tradicija.

Kaunas

Birutės KAIRAITYTĖS nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija