Atnaujintas 2007 birželio 27 d.
Nr.49
(1546)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Žvelgia angelas į dangų

Dailininkė Judita Židžiūnienė
ir jos vienas iš angelų

Anykščių rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje buvo eksponuojama žinomos menininkės, grafikės, knygų dailininkės Juditos Židžiūnienės tapybos darbų paroda „…Taip žvelgia angelas dangun…“. Birželio 20 dieną bibliotekos bičiuliai buvo pakviesti į susitikimą su darbų autore. Tai jau penktasis renginys iš bibliotekos projekto „Atraskime laiko tobulėti jau šiandien“.

Dailininkė mielai pasakojo apie pirmuosius žingsnius į didįjį meną, apie studijas Vilniaus dailės akademijoje, Vaizduojamosios dailės fakulteto Grafikos katedroje, kur įgijo magistro laipsnį. Judita nuolat tobulina savo įgūdžius kūrybiniuose pleneruose, kuriuos itin mėgsta, nes tik susilietus su gamta gimsta naujos idėjos, vieno ar kito ciklo apmatai. Menininkės kūrybinis kelias driekiasi ne tik Lietuvoje, bet ir toli už jos ribų: buvo surengtos grupinės ir personalinės parodos Vokietijoje, Rusijoje, Japonijoje ir Prancūzijoje. Nors būta tolimų kelionių, dailininkė labai džiaugiasi ir pakviesta į mažus Lietuvos miestelius, kur mato tikrai smalsias parodos lankytojų akis ir sulaukia įvairiausių klausimų.

Dailininkės kūrybinėje biografijoje yra įrašas, kad ji puikiai piešia pastele, tapo ant medžio, kuria ofortus. Klausėme, o kas gi tai per technika – ofortas? Sužinojome, kad tai begalinio kruopštumo ir didelio laiko sąnaudų reikalaujanti atlikimo technika, kai plienine adata piešiama ant šlifuoto vario ar cinko plokštelės, po to ėsdinama azoto rūgštimi, išgaunant įvairaus sodrumo linijas.

Kalbėdama apie parodą, Judita sakė, kad kiekvienas iš mūsų turi savo angelus, o dailininkai itin gerai juos jaučia ir netgi juokaudami kolegiškai klausia: „O kokie gi tavo angelai?“ Paklausta, kur ieško temų ir įkvėpimo, Judita juokaudama sakė, kad „neisi gi nuo aštuntos iki dešimtos valandos ieškoti įkvėpimo, tiesiog klausai savo širdies balso, o tai kur kas svarbiau nei forma“. Savo vidumi menininkė yra laisva ir nepriklausoma, ir dabar, kai sutinka savo dėstytojus, profesorius, jie sako: „Pagaliau pieši ką nori…“

Kai laukiame svečių, visada ruošiame jiems dovanas. Šio renginio metu bibliotekos viešniai ir atėjusiems į parodą lankytojams bibliotekos darbuotojos padovanojo tarptautinių konkursų laureatės, M.K.Čiurlionio menų mokyklos auklėtinės Paulinos Dūmanaitės nedidelį koncertą. Paulina, apžvelgusi parodą, pati parinko muzikos kūrinius, ir taip suskambo tarsi koks puikus duetas; skambėjo ir muzika, ir paveikslai.

J.Židžiūnienė labai šiltai su visais bendravo, padovanojo gražių akimirkų. Parodos lankytojai atsisveikindami linkėjo menininkei kūrybinės sėkmės, pelnyto pripažinimo Lietuvoje ir už jos ribų.

Judita SKAČKAUSKIENĖ,
bibliotekos Įvaizdžio kūrimo skyriaus vyr. bibliotekininkė

Anykščiai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija