Atnaujintas 2007 liepos 27 d.
Nr.57
(1554)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Kas įvykdė provokaciją?

Lietuvos Respublikos Valstybės saugumo departamento Generaliniam direktoriui p. P.Malakauskui

Atviras laiškas dėl Valstybės saugumo departamento darbuotojų organizuotų ciniškų provokacijų prieš politinį kalinį, rezistencijos kovų dalyvį, Vyčio kryžiaus ordino kavalierių, lietuviško šaunamojo ginklo ,,Vytis” kūrėją, buvusį Seimo narį Algird¹ Petrusevičių ištyrimo

Gerbiamas Generalini direktoriau, po Lietuvos apeliacinio teismo nutarties, kuria atmesti Algirdo Petrusevičiaus ir Vygirdo Dudučio apeliaciniai skundai, atvira diskusija dėl šios rezonansinės išprovokuotos bylos lyg ir baigėsi, o abu vyrai, iš kurių vienas yra ypač daug Lietuvai nusipelnęs patriotas, rezistencijos judėjimo dalyvis, buvo nuteisti laisvės atėmimo bausme.

Tačiau anksčiau keltų problemų aktualumas išlieka ir net teismas dėl dalies bylos medžiagos slaptumo nesugebėjo viešai atsakyti į pareikštas dvejones dėl šios bylos pagrįstumo. Pagrindas apkaltinti A.Petrusevičių ir kitus asmenis neteisėtu disponavimu ginklais buvo VSD atlikto operatyvinio tyrimo, kurio kitaip kaip ciniška provokacija pavadinti negalima, metu surinkta medžiaga.

Vien pats faktas, kad prieš tokį iškilų žmogų buvo pritaikytas nusikalstamos veikos imitacijos modelis, kurio paskirtis ir esmė yra patraukti atsakomybėn žinomai nuolat nusikalstančius asmenis, tokius kaip organizuoto nusikalstamumo atstovus, korumpuotus valdininkus ir t.t., yra netoleruotinas ir žeminantis VSD ir visos valstybės vardą. Šiuo atveju susidaro pagrįstas įtarimas, kad minėtas metodas buvo taikomas pažeidžiant jo esmę bei pagrindines taikymo taisykles. Reikia pabrėžti, kad A.Petrusevičius nerodė jokios iniciatyvos parduoti ginklus, o tik po kelerius metus trukusių VSD užverbuoto buvusio bendražygio įkalbinėjimų, kuriuos dabar drąsiai galima vadinti organizuotomis provokacijomis, sutiko jam padėti įsigyti savigynai skirtų ginklų. Šis aspektas byloje neatsispindi dėl tendencingai atrinktos operatyvinės medžiagos.

Raginu Jus, kaip naująjį Valstybės saugumo departamento vadovą, organizuoti tyrimą, kad būtų išsiaiškina, kas ir kokiu tikslu sukurstė, suplanavo, organizavo ir įvykdė šią cinišką provokaciją prieš politinį kalinį, pasipriešinimo sovietinei okupacijai organizatorių Algirdą Petrusevičių, taip pat atidžiai susipažinti su visa surinkta operatyvine medžiaga minimoje byloje, užtikrinti, kad teisėsaugos institucijas pasiektų objektyvi, o ne tendencinga medžiaga iš Valstybės saugumo departamento, spręsti atsakingų už tendencingos medžiagos pateikimą pareigūnų atsakomybės klausimą bei ateityje Valstybės saugumo departamento veiklą nukreipti prieš tikrus Lietuvos valstybės bei visuomenės priešus, o ne prieš žmones, kurie savo viso gyvenimo darbu ženkliai prisidėjo prie Nepriklausomos Lietuvos atkūrimo ir stiprinimo.

Rytas Kupčinskas,
Lietuvos Sąjūdžio tarybos pirmininkas,
Lietuvos Respublikos Seimo narys

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija