Atnaujintas 2007 rugpjūčio 3 d.
Nr.59
(1556)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Panevėžio vyskupijoje

Zarasų dekanate

Darbščiam ūkininkui – Popiežiaus apaštalinis palaiminimas

Zarasų rajono Avilių bendruomenės
centro pirmininkas Donatas Ragėnas
Autoriaus nuotrauka

Aviliai. Neseniai iš Vatikano į Avilius atkeliavo popiežiaus Benedikto XVI apaštalinis palaiminimas. Avilių Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčioje parapijos klebonas kun. Stasys Tamulionis jį iškilmingai įteikė Avilių bendruomenės centro pirmininkui Donatui Ragėnui. Šiame rašte rašoma: „Jo Šventenybė Benediktas XVI suteikia ypatingą Apaštališką Palaiminimą ponui Donatui Ragėnui, Avilių bendruomenės centro pirmininkui, už rūpestingumą remontuojant ir įkuriant Avilių bendruomenės bei parapijos namus“.

Aviliškį šis Popiežiaus dėmesys labai nudžiugino. Tai kartu ir visos Avilių kaimo bendruomenės įvertinimas. Donatas tikisi, kad bendruomenė, kiekvienas narys dar nudžiugins ne vienu geru darbu. Jie reikalingi mums visiems.

Zarasų rajono Imbrado seniūnijos Avilių kaimo gyventojas D.Ragėnas neseniai atšventė savo jubiliejų. Niekada nepatikėsi, kad šis žvalus, visada jaunatviškas ir energingas vyras jau persirito į antrą amžiaus pusę. Donatas juokauja, kad senti jam neduoda nuolat nesibaigiantys rūpesčiai. Donato ir Janinos šeimoje – penki vaikai. Vyriausioji Daiva jau įsikūrusi Vilniuje, ten ir sūnus Valdemaras. Trumpam nuvažiavę į šalies sostinę, Ragėnai jau gali ir vaikaičiais pasidžiaugti. Kita dukra Vaida šiemet baigia Zarasų „Ąžuolo“ gimnaziją. Tad irgi pakels sparnus iš Avilių. Ingrida, nors ir jaunesnė, bet jau irgi Vilniuje, po pagrindinės mokyklos išvyko iš tėvų namų ir studijuoja vadybos mokslus. Tik jaunesnysis šešiolikmetis Deividas nieko dar neplanuoja. Šiemet jis baigė Antazavės J.Gruodžio vidurinės mokyklos devintą klasę.

Donatas ne tik didelės šeimos tėvas, bet ir ūkininkas. Jo valdose – apie 100 hektarų žemės ir miško. Čia irgi rūpesčių netrūksta. Jam padeda žmona Janina. Ūkio specializacija – pienininkystė, ūkyje yra net 24 karvės. Dabartiniam ūkininkui išgyventi reikia ne tik darbštumo, bet ir sumanumo. Kai daug kas dejuoja, Donatas sako, kad sekasi gerai. Jis rengia projektus, kuriuos įgyvendinus gerėja gamyba.

Ragėnų šeimą gerbia šiame krašte, žmonės jais pasitiki. Prieš penkerius metus susibūrė Avilių kaimo bendruomenė. Išrinktas jos centras, jam patikėta vadovauti D.Ragėnui. Iš pat pradžių Donatas ėmėsi darbo. Daugiau kaip 100 žmonių susibūrė į bendruomenę. Aptarė, kokius reikia nuveikti darbus. Visi buvo vieningos nuomonės, kad reikalingi namai, į kuriuos visi galėtų susirinkti. Donatas su Janina parengė projektą dėl bendruomenės centro namų įrengimo. Šis projektas buvo pateiktas Žemės ūkio ministerijai, jam buvo pritarta ir išskirta 17 tūkstančių litų. Esančios kaime patalpos buvo renovuotos ir įrengti bendruomenės centro namai. Dabar žmonės gali čia susirinkti, pabendrauti. Po to gimė dar vienas projektas dėl stogo dangos pakeitimo. Tikimasi, kad ir jis buvo laimėtas. Reikia, kad sąlygos bendruomenės centro namuose toliau gerėtų. Šį sykį pateiktas projektas Zarasų rajono savivaldybei. Tad tik Ragėnų šeimos dėka Aviliai pasipuošė tokiu pastatu, kuris kiekvieną masina užsukti, kuris buria visą kaimo bendruomenę, kuriame jauku ir gera kiekvienam.

Prieš keturiolika metų Ragėnų šeima ėmėsi globoti tris garbaus amžiaus moteris – seseris. Nenorėjo Janina ir Donatas, kad iš jų kaimas toliau tuštėtų ir atsidurtų aviliškės valdiškuose globos namuose. O ir pačios moterys labai nenorėjo palikti savų namų. Taip keturiolika metų kasdien po keletą sykių aplankydavo visai svetimas jiems moteris, parūpindavo maisto, sutvarkydavo kambarius, išskalbdavo drabužius, patalynę. Šios trys seserys tapo joms kaip giminės. Tiesa, dvi seserys jau palydėtos į smėlio kalnelį. O trečioji sesuo ir šiandien turi puikią galimybę gyventi savuose namuose. Senutė Juzefa Girčienė dėkoja Dievui, kad yra tokių žmonių kaip Janina ir Donatas Ragėnai.

Jonas PETRAITIS

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija