Atnaujintas 2007 rugpjūčio 31 d.
Nr.65
(1562)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Rudenėjant...

Petras KATINAS

„Panoramos“ savaitraščio vyr. redaktorė Jurga Tvaskienė, rašydama apie prasidėjusią rinkimų kampaniją bei partijų ir partijėlių „tuoktuves“, vadinamas tų partijėlių koalicijomis, pastebėjo, kad Seimo pirmininko V.Muntiano pilietininkams negarantuotą, bet šiokį tokį užnugarį suteikia draugės Kazimiros „valstiečiai-liaudininkai“ (o gal priglaus ir vadinamieji socialdemokratai?). Nes anie, anot J.Tvaskienės, lyg Kristoforas vaikelį per rinkimų barjerą perneša vieną kitą atsilikėlį. Kitaip tariant, priglaudžia visus, aišku, kurie gali šį tą atlikti partijos naudai. Štai kaip mikliai į savo gretas vėl priėmė buvusį „darbietį“ Joną Jagminą ar „pilietininką“ sveikatos apsaugos ministrą E.Turčinską. Pirmasis, aišku, visada dar nuo jaunumės buvo aktyvus partinis kadras ir dar milijonierius, o antrasis, darbuodamasis sveikatos fronte, turintis ryšių su turtingais farmacininkais, prieš rinkimus irgi bus naudingas. Aišku, pravers ir J.Jagmino milijonai. Na, o tai, kad iš buvusio sąjungininko socialliberalų – Naujosios sąjungos vado Seimo ekspirmininko A.Paulausko pavyko pervilioti ryškiausią šios partijos „žvaigždę“, visų nuskriaustųjų ir badmiriautojų rūpintojėlę V.Blinkevičiūtę, buvo smūgis žemiau juostos A.Paulauskui. Beje, pastarasis vis dar tiki visokių „Baltijos tyrimų“ ir panašių kontorų skelbiamais duomenimis, kad dabar A.Paulausko socialliberalai pagal populiarumą yra trečioji Lietuvos partija, po socdemų ir Tėvynės sąjungos... Todėl žurnalistai šaiposi, jog ta visuomenės apklausa, matyt, vyko vieno iš socialliberalų šulų Seimo nario Gedimino Jakavonio prabangioje pirkelėje, kurioje anas skelbia savo pagonybės idėjas, o ne vado A.Paulausko pamokslus.

Bet vadinamosiomis apklausomis tiki vis mažiau rinkėjų. Rinkimų rezultatus lemia visai kiti dalykai. Juk kas gi tikėjo, kad per praėjusius rinkimus didžiausią grobį gaus vienas iš Rusijos statytinių, o kiek anksčiau dar vienas tų pačių rusų „charizmatiškas“ populistas taps net Lietuvos prezidentu. Aišku, nuolatinis tų apklausų rezultatų skelbimas atlieka tam tikrą vaidmenį formuojant rinkėjų nuomonę ir keliant sumaištį jų protuose. Juk daugelis nuolat reitingų lentelių viršuje matydami visus tuos pačius nepakeičiamus kadrus, dabar kažkodėl pradėtus vadinti valstybininkais, balsuoti už kitus, esančius apklausų sąrašų apačioje, nemato prasmės. Kaip ir dalyvauti rinkimuose. Taip galima paaiškinti, kodėl vis mažiau žmonių ateina prie balsadėžių. Tad kas gi gali paneigti, kad kažkas užsako „reikiamas“ apklausų rezultatų nuolatines publikacijas, aišku, ne už dyka. Bet apie tai – atskira kalba.

Vasaros pabaiga, tiksliau, istorinio pirmojo masinio antisovietinio mitingo prie Adomo Mickevičiaus paminklo Vilniuje pasmerkiant Molotovo-Ribentropo paktą dvidešimtmečio paminėjimas vėl gerokai sujudino visuomenę. Netgi ne mažiau nei premjero G.Kirkilo sukurta darbo grupė VSD karininko Vytauto Pociūno žūties aplinkybėms atskleisti. Po dvidešimties metų to mitingo iniciatorių keliai išsiskyrė. Tiesa, tai įvyko kur kas anksčiau. Galima drąsiai tvirtinti, kad ištikimiausia principams išliko ses. Nijolė Sadūnaitė, kun. R.Grigas. Kiti du disidentai – A.Terleckas ir V.Bogušis, švelniai kalbant, nuklydo į lankas. Sunku suvokti, kaip A.Terleckas, tarsi koks jaunėlis A.Paleckis, prisiglaudė po „neteisėtai nušalinto“ R.Pakso sparnu. Na, o buvęs „modernusis krikščionis“, dabar lyg ir liberalcentristas V.Bogušis tapo vienu aršiausių Tėvynės sąjungos kritikų ir juodintojų, netgi lenkiančiu pačius uoliausius nomenklatūrininkus. Net vyriausiasis Valdovų rūmų statybos prižiūrėtojas A.Brazauskas neseniai teikėsi pripažinti, kad „konservatoriai yra Lietuvos partija; šiandien ji opozicijoje, o galbūt rytoj bus valdančiojoje pusėje“. Aišku, pensininkas Nr. 1 to nenorėtų.

Ir apskritai vadinamųjų socialdemokratų gretose netekus vado vyksta šiai „demokratinio centralizmo“ partijai nebūdingi dalykai. Štai naujasis partijos vadovas ir premjeras G.Kirkilas prasitarė, kad sostinėje vertėtų pakeisti valdančiųjų koaliciją. Tam lyg ir pritaria pats A.Brazauskas, pažymėjęs, kad jis visą laiką buvo prieš Vilniaus socdemų bendradarbiavimą su paksininkais ir ta dabartinė koalicija yra nevykusi. Tik kas iš to. Garsiojo senelio anūkėliui Algirdui Paleckiui nė motais panašūs G.Kirkilo ir A.Brazausko postringavimai. Užsimaukšlinęs kaubojišką skrybėlę jis švenčia pergalę. Mat naujai sudaryta socdemų partijos Etikos ir procedūrų komisija panaikino anksčiau paskelbtą nuobaudą „sūnui palaidūnui“, kuria buvo nurodyta dvejus metus nepretenduoti į vadovaujančius partijos postus. Naujoji partinės etikos komisija nusprendė, kad A.Paleckis už partijos vardo žeminimą nubaustas neteisėtai, pažeidžiant partijos statutą. Tad nežinia, ar tas Etikos ir procedūrų komisijos naujasis vadas Kęstutis Virbickas nebeklauso savo vadų, ar žino, kad G.Kirkilas su A.Brazausku, skelbdami apie savo nepasitenkinimą dėl anūkėlio suokalbio su R.Paksu, tai daro tiktai dėl akių. Tokie dalykai nomenklatūrinės partijos politiniuose žaidimuose įprasti. Be to, sostinės vicemeru padarytas A.Paleckis turi tvirtą užnugarį tarp Vilniaus ir Vilnijos krašto kitataučių. Tai irgi svarbus veiksnys, nes nuo pat nepriklausomybės atkūrimo LKP-LDDP, dabar socdemai, taip pat ir paksininkai bei „valstiečiai“ broliaujasi su liūdnosios Lietuvos „autonomininkais“.

Bet visos tos politinės intrigos ir pokiliminiai žaidimai – tik juokas prieš tai, kas laukia atėjus rudeniui ir žiemai. Jau visiškai akivaizdu, kad daugumai piliečių, išskyrus, žinoma, „elitą“, teks susiveržti diržus iki paskutinės skylutės. Daugeliui žmonių pieno produktai taps tikrais delikatesais. Bet ir tai dar ne viskas. Premjeras G.Kirkilas įspėjo, kad Rusijos „Gazprom“, supykęs dėl priimto sprendimo mažumėlę apriboti šio rusiško monstro padalinių Lietuvoje „Dujotekanos“ ir „Lietuvos dujų“ pelnus, pakels dujų kainą Lietuvai iki 312-320 dolerių už 1000 kubinių metrų. Tokiu atveju ir elektros kaina išaugs mažiausiai 15 proc. Nesinori net pagalvoti, kas laukia paprastų Lietuvos žmonių artėjant rudeniui ir žemai.

P.S. Viena Lietuvos televizija parodė reportažą apie kažkur Sibiro gūdumoje gyvenančią apsukrią mulkintoją, pasivadinusią šamane, kuri esą patarinėja garsiems Rusijos, Amerikos, netgi Indijos politikams bei verslininkams. Žinoma, ir Lietuvos. Esą mūsų politikai ir verslininkai atsigabena tą šamanę į Lietuvą ir gauna iš jos vertingų patarimų, kokiais būdais galima patekti į valdžią ar prisipildyti kišenes milijonų. Tarp tų šamanės klientų buvo minimas ir R.Paksas. Bet ką daryti „žmonėms iš gatvės“, nesuduriantiems galo su galu. Kokie šamanai jiems padės?

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija