Atnaujintas 2007 rugsėjo 12 d.
Nr.68
(1565)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


 

Šiame numeryje:

Žmogaus –
legendos pėdomis

Iš Čečėnijos
dienoraščio

Žemės dalybos

Pagerbiamas
Liongino Šepkos
atminimas

Katalikų svarstymai dėl taikos Artimuosiuose Rytuose

Mindaugas BUIKA

Popiežius Benediktas XVI
sveikinasi su Izraelio prezidentu
Šimonu Peresu

Popiežiaus ir Izraelio prezidento susitikimas

Artėjant Jungtinių Valstijų sostinėje Vašingtone rengiamai tarptautinei konferencijai Artimųjų Rytų taikos proceso klausimu ir popiežius Benediktas XVI, ir Vatikane apsilankęs Izraelio prezidentas Šimonas Peresas tikisi, kad naujos diplomatinės pastangos paskatins užbaigti dešimtmečius trunkantį konfliktą regione. Tuo tarpu Šventojo Sosto diplomatai teigia, kad ten gyvenančių tautų kentėjimų tragiškai spiralei nutraukti reikalingos tvirtos tiek dvišalės Izraelio ir Palestinos arabų, tiek daugiašalės už tarptautinę taiką atsakingų šalių ir jų grupių sutarys bei įsipareigojimai, kurių būtų laikomasi.


Politikai turi valdyti valstybę

Savaitgalio metu lankydamasis Austrijoje popiežius Benediktas XVI, sakydamas pamokslą Mariacelyje, 850 metų senumo piligrimų lankomoje vietovėje, priekaištavo Europos gyventojams už tai, kad jie tapo savanaudiški ir nebenori turėti vaikų. „Europa turi per mažai vaikų. Mes visko norime tik sau ir per mažai tikime ateitimi“, – sakė Popiežius tikinčiųjų miniai per šv. Mišias, kurias pliaupiant lietui aukojo po atviru dangumi. Tačiau Benediktas XVI suteikė vilties sakydamas: „Žemė nebeturės ateities tik tada, kai užges žmogaus širdies jėga ir tos širdies nušviestas protas... Kur yra Dievas, ten yra ateitis“. Penktadienį tik atvykęs į Austriją Popiežius pasmerkė abortus, nes jie yra „visiška priešingybė“ žmogaus teisėms. Popiežius šeštadienį per pamokslą taip pat kalbėjo, kad mokslas turi būti naudojamas geriems tikslams, o ne griovimui. Jeigu žmogus „neskiria gėrio nuo blogio /.../, tada didžiausi ir nuostabiausi mokslo laimėjimai tampa dviprasmiški“, – mano jis. „Jie gali atverti dideles galimybes gėriui, žmonijos naudai, tačiau taip pat, kaip kartais aiškiai matome, jie gali ir sukelti siaubingą grėsmę, sunaikinti žmogų ir visą pasaulį“, – sakė Popiežius.


Aktorius Enrikas Kačinskas: „Svarbu, kad žiūrovai mane bent žino“

Panevėžio Juozo Miltinio
dramos teatro aktorius
Enrikas Kačinskas
Autoriaus nuotrauka

Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorius Enrikas KAČINSKAS ne tik vaidina scenoje, bet turi ir kitų gabumų. Su Aukštaitijos sostinėje gyvenančiu įdomiu žmogumi kalbėjosi „XXI amžiaus“ žurnalistas Bronius VERTELKA.

Suviliojo medžio drožyba

Kas jus pavedėjo meno keliu?

Kada senelė mane nusivesdavo į bažnyčią, aš smalsiai apžiūrinėdavau ten esančias skulptūras. Tai buvo pirmas mano, dar vaiko, prisilietimas prie meno. Vėliau, paėmęs į rankas peiliuką, iš pušies tošies lengvai drožiau laivelius, kurpaitės. Naujamiesčio vidurinėje mokykloje mokytoja dirbusi Blinkevičienė skatino tai daryti. O įstojus į J.Miltinio dramos studiją, maestro lavino meniškai, supažindino su geriausiais Maskvos ir Leningrado muziejais. Susidomėjau senovine indų, kinų kaulo drožyba. Pamačiau, kad iš vieno kaulo įmanoma išdrožti 32 burbulus, kurie gali sukinėtis. Tie stebuklai taip sujaudino, jog grįžęs namo griebiausi medžio drožybos. Iš vieno medžio kamieno pavyko išdrožti tiktai septynis burbulus. Tai buvo metas, kai norėjosi viską perteikti medyje.


Nuo Salduvės iki Klyvlendo

Marija MACIJAUSKIENĖ

Poeto įrašas: „Mano poezijos
sugrįžimo tėviškėn proga –
Mielai Marijai atminimui
1939 m. studento nuotrauka“
Ričardo ŠAKNIO kopija

Kai duotas Visagalio ženklas ateiti į Žemę naujai gyvybei, nei tėvai, nei krikštatėviai ar pasakų laumės nežino to jauno Žemės keleivio skirties. O kraitį kelionei jis jau gavo ateidamas; tik svarbu jį suvokti ir išsaugoti, su kiekviena diena vis atidžiau ieškant patvaresnio grunto, siekiant skirtojo tikslo. Šios mintys atėjo prisiminus išeivijoj, Klyvlende, gyvenusį ir mirusį poetą Balį Auginą. Dar vienas kitas prieškario šiaulietis ar Kauno gyventojas gali prisiminti aukštą, liekną, didelėm akim nenustygstantį jauną žmogų. O gal kas prisimena jį ir kaip Kauno radiofono diktorių, jo balsą?.. Tiesa, rugpjūčio 17 dieną jam būtų sukakę 90 metų. Balys Auginas (Lietuvoje Augustinavičius) kaip ir gyveno, taip ir mirė Klyvlende 2001 m. gruodžio 10 d.


Nežinomas grafikės Marcės Katiliūtės kūrinys

Juozas BRAZAUSKAS,

istorikas, monografijos „Dailininkė Marcė Katiliūtė“ autorius

Marcė Katiliūtė

Šiais metais minime prieškario Lietuvos jaunos, talentingos dailininkės Marcės Katiliūtės (1912-1937) gimimo 95-ąsias ir mirties 70-ąsias metines. Leidykla „Žiemgala“ Kaune 500 egzempliorių tiražu išleido pedagogo ir istoriko iš Panevėžio Juozo Brazausko knygą „Dailininkė Marcė Katiliūtė“. Jos gyvenimas, kūryba ir dabar žavi ir jaudina ne tik meno žmones. Skaitytojams pateikiu mažai žinomą dailininkės, grafikės kūrybos puslapį.


Paroda – dalis miesto šventės

Bronius VERTELKA

Panevėžio prekybos, pramonės
ir amatų rūmų Tarptautinių ryšių
skyriaus vadovė Rima Čiurlienė
atsakinėjo į parodos svečių klausimus
Autoriaus nuotrauka

Panevėžio lengvosios atletikos manieže tris dienas šurmuliavo XII tarptautinė paroda „EXPO Aukštaitija 2007“. Tradiciniu tapęs renginys virto neatsiejama miesto gimtadienio šventės dalimi. Parodos atidaryme, kuris vyko rugsėjo 6-ąją, dalyvavo Seimo Pirmininko pavaduotojas Alfredas Pekeliūnas, Ūkio ministerijos sekretorius Gediminas Miškinis, Panevėžio apskrities viršininkė Gema Umbrasienė, Panevėžio miesto ir rajono merai Vitas Matuzas bei Povilas Žagunis, miesto ir rajono savivaldybių Tarybų nariai.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija