Atnaujintas 2007 rugsėjo 19 d.
Nr.70
(1567)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

Svetainė įkurta
2001 m. spalio 3 d.

RUBRIKOS

XXI Amžius


PRIEDAI

Abipus Nemuno

Kristus ir pasaulis

žvilgsniai

pro vita

Sidabrinė gija

Horizontai

Atodangos


ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai


PRIEŠPASKUTINIS NUMERIS

XXI Amžius


REKLAMA LAIKRAŠTYJE

Reklamos kaina - tik 1,00 Lt + PVM

Pageidaujančius prašome kreiptis į Redakciją


 

Šiame numeryje:

V.Putino pokeris

Tautvyda
Marcinkevičiūtė

Kranklys povo
plunksnomis

Žmogaus –
legendos pėdomis

Apie nušerpetojusius
intelektualus

Universitetų
laipteliai

Danguje dar blogiau.
Ką daryti?

Popiežius apie Europos moralios politikos pagrindus

Mindaugas BUIKA

Šventasis Tėvas pasirašo
Vienos miesto garbės knygoje.
Šalia stovi Austrijos sostinės
meras Michaelis Hoiplis

Kontinento vienybė – svarbus pasiekimas

Kaip ir buvo laukta, savo vizito Austrijoje metu susitikęs su šalies politikais, užsienio diplomatinių korpusų bei tarptautinių organizacijų darbuotojais popiežius Benediktas XVI jiems darytame pranešime nubrėžė Europos moralios politikos pagrindus. Esminiai šios politikos elementai yra kontinento vienybės ugdymas, paremtas bendrų krikščioniškų šaknų pripažinimu, žmogaus gyvybės gynimas atmetant aborto ir eutanazijos „teises“, tikėjimo ir proto dialogas, patvirtinant dieviškosios išminties kuriamąjį pradmenį, Europos civilizacijos pasaulinis vaidmuo ir atsakomybė solidarumui su Afrika bei kitais neturtingais regionais.


Jei daug pramogaujama, lauk karo...

Kino, televizijos ir fotografijos
kritikas Skirmantas Valiulis
įsitikinęs, jog stipri Amerika –
vienintelis mūsų saugumo garantas,
galintis apsaugoti Lietuvą
nuo agresyviosios Rusijos
Gintaro VISOCKO nuotrauka

Skirmantas Valiulis – žymus kino, televizijos, fotografijos kritikas, pasižymintis originaliu požiūriu į gyvenimą, aštria plunksna, subtiliu humoro jausmu. Pristatyti visuomenei jo nereikia. Kas nėra skaitęs S.Valiulio recenzijų, klausęsis jo paskaitų, dalyvavęs įsimintinose polemikose?! Kaip ir prieš keletą dešimtmečių, taip ir dabar visos jėgos atiduodamos „trims pagrindiniams banginiams“, be kurių S.Valiulis nebūtų S.Valiuliu, – fotografijai, kinui, televizijai. Ir šiandien jis tebedėsto Vilniaus universiteto Žurnalistikos institute. Pasikeitė tik disciplinų pavadinimai. Dabar dėsto nebe kino istoriją ar fotografijos meną, o audiovizualinės dokumentikos dalykus. Ką jis manąs apie šiandieninę televiziją, studentus ir politiką? Su kino, televizijos ir fotografijos kritiku Skirmantu VALIULIU kalbasi „XXI amžiaus“ žurnalistas Gintaras Visockas.


Lietuviškasis Everestas – Anykščių rajone

Vytautas Bagdonas

Anykščių rajono vicemeras Donatas
Krikštaponis (kairėje) kartu su Vladu
Vitkausku apžiūri vietą Rūkiškio kaime,
virš kurios skriejantys balionu
oreiviai pasiekė du šalies rekordus

Neseniai Anykščių rajone lankėsi žinomas šalies alpinistas Vladas Vitkauskas, kuris miesto koplyčioje bendravo su žurnalistais, rajono vicemeru Donatu Krikštaponiu, Koplyčios renginių organizatore Gražina Kovaite. Pažiūrėję videofilmą apie pasirengimą skrydžiui karšto oro balionu ir pačio skrydžio fragmentą, visi pokalbio dalyviai nuvažiavo į Troškūnų seniūnijos Rūkiškio kaimą. Vienoje vietoje, visai šalia kelio Panevėžys-Raguvėlė-Anykščiai, palydovinė navigacinė sistema užfiksavo, kad V.Vitkauskas ir pilotas Vytautas Samarinas, skrisdami oro balionu iš Šiaulių į Uteną, pasiekė Lietuvos rekordą ir pakilo net į 10,64 km aukštį. Buvo pasiektas ir kitas – skridimo greičio rekordas. Bet apie tuos rekordus papasakosime šiek tiek vėliau.


Viltingos patriotizmo pagerbtuvės Šaukėnuose

Gediminas GRIŠKEVIČIUS

Klebonas kun. Arūnas Urbelis
rugpjūčio 11-ąją pašventino
naująją Šaukėnų vidurinės
mokyklos vėliavą

„...Bet nors dalį tos širdies ir atminimo reikia perduoti jaunimui. Tenesidžiaugia šėtonas, kad, senoliams išmirus, jaunimą lengvai sudoros. Ir pats jaunimas, nepaisydamas kai kurių filosofų ir istorikų „postmodernistinio“ poveikio, vis labiau atsigręžia į tėvynės gyvąją praeitį. Ji gyva senelių patirtyje ir tolimuose Sibiro kapuose, kurie rūpi, kurie vėl svarbūs ir verti aplankyti.


Masalai ir mašalai

Petras KATINAS

Avinėlio sugrįžimas
Jauniaus AUGUSTINO piešinys

Visi susidomėję sekėme Europos krepšinio pirmenybes. Lietuva vis dėlto gavo bronzos medalius ir iškovojo teisę į Olimpiadą. Tačiau pirmenybes lydėjo ir kai kurie nesportiniai netolygumai. Ne tik žiniasklaida, bet ir aukščiausioji Lietuvos valdžia sukėlė didžiulį triukšmą dėl vieno Lietuvos krepšinio sirgaliaus, daugiausia žinomo Sėklos pravarde, sulaikymo Ispanijoje per Europos krepšinio pirmenybes. Premjeras G.Kirkilas, išvykęs į Ispaniją, netgi žadėjo „Sėklos klausimu“ kalbėtis su pačiu Ispanijos premjeru ir parlamento pirmininku. Kaip ten buvo iš tiesų – pranešimai patys prieštaringiausi.

 
Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija