Atnaujintas 2007 spalio 10 d.
Nr.76
(1573)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Paskelbtas Jotvingio premijos laureatas

Antanas Šimkus

Poetas ir vertėjas Almis Grybauskas

Poetas Benediktas Januševičius

Savaitgalį Druskininkuose vykusio tarptautinio literatūros festivalio „Poetinis Druskininkų ruduo 2007“ laureatu tapo poetas ir vertėjas Almis Grybauskas. Jam suteiktas garbingas 23-ojo „Jotvingio“ titulas ir piniginė premija, kuri tradiciškai skiriama daugiausiai per metus poezijai nusipelniusiam žmogui. Šių metų „Jotvingis“ premijuotas už rinktinę „Apžvalgos spiralė“.

„Jau du dešimtmečius „Poetinio Druskininkų rudens“ šventė ne tik sukviečia skaityti žinomus Lietuvos ir užsienio poetus, bet ir apdovanoja labiausiai per metus pasižymėjusius žodžio meistrus“, – sakė vienas iš festivalio organizatorių Kornelijus Platelis.

A.Grybauskas yra šešių poezijos knygų autorius. Rinktinės „Apžvalgos spiralė“ savitas poetinis braižas, kupinas kultūrinių, istorinių aliuzijų, ironiško požiūrio, neabejotinai leidžia kūrėją vadinti vienu iškiliausių šio meto poetų. Jotvingio premijos laureatas iš čekų, lenkų, ukrainiečių, slovakų, vokiečių kalbų yra išvertęs 22 knygas. 2000-aisiais už geriausią metų vertimą apdovanotas PEN klubo diplomu.

Festivalio komisija „Jaunojo Jotvingio“ premiją šiemet skyrė poetui Benediktui Januševičiui už dvi per metus išleistas poezijos knygas – „0+6: Eilėraščiai-daiktai“ ir „Raugintu krauju“. Jo eilės pasižymi žaidimu garsais, vizualiniu jų perteikimu, o dramatiški išgyvenimai atskleidžiami pasitelkiant šiuolaikišką, gatvės žargonu papildytą kalbą.

Sekmadienio vakarą vienas iš didžiausių Lietuvos kultūrinių renginių „Poetinis Druskininkų ruduo“ persikėlė į Vilnių, Šv. Kotrynos bažnyčią. Unikalioje sostinės meno erdvėje vilniečiai galėjo išgirsti svečių iš užsienio poezijos skaitymus, taip pat – šių metų „Poetinio Druskininkų rudens 2007“ laureatų kūrybą.

Astos PLECHAVIČIŪTĖS nuotraukos

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija