Atnaujintas 2007 spalio 17 d.
Nr.78
(1575)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Meniškųjų bendruomenių kūryba

Rūta AVERKIENĖ

Pelekiškė Teresė Jankauskaitė
prie savo keramikos darbų

Varėnos kultūros centro parodų salėje atidaryta ir iki spalio 18 dienos veiks meniškųjų Zakavolių ir Pelekiškės kaimų bendruomenių kūrybos darbų paroda. Atidarant šią parodą, jos autoriams atstovavo keramikė iš Pelekiškės Teresė Jankauskaitė. Menininkė trumpai pristatė kitus autorius ir pasidalijo keramikos darbų degimo krosnyje subtilybėmis. Kūrybinę dvasią palaikė tądien koncertavusi Varėnos muzikos mokyklos mokytojo Irmanto Čepaičio vadovaujama gitaristų grupė.

Džiugu, kad nykstančių senųjų dzūkų kaimelių, tokių, kaip Zakavolių ir Pelekiškės, autentiką ir grožį pastebėjo jautrios, meniškos sielos žmonės. Senose šių kaimo pirkiose suradę antrąsias tėviškes, kuriose ne tik gyvena, poilsiauja, bet ir iš senųjų Dzūkijos klodų semiasi energijos savo kūrybai, jie subūrė bendruomenes ir kartu šiuos kaimus prikėlė naujam gyvenimui.

Savo kūryba Zakavolius, Pelekiškę ir visą Varėnos kraštą garsina keramikai, tapytojai, skulptoriai, fotografai, aktoriai, poetai. Visus juos vienija kūrybos ir bendrumo dvasia. Ši jungtinė bendruomenių paroda – jau trečioji. Prieš tai menininkai savo kūrybinius projektus du kartus pristatė Merkinėje.

Šį kartą parodoje eksponuojami Teresės Jankauskaitės, Petro Pretkelio, Janinos Pretkelienės, Donato Juzėno, Gražinos Juzėnienės, Valdemaro Paberuolio, Algirdo Juzėno, Adolfo Bucevičiaus keramikos, tapybos, fotografijos, medžio darbai. Pristatydamas parodą Varėnos lankytojams, rajono savivaldybės mero pavaduotojas Alvydas Valeiša pastebėjo, kad tokių projektų, kai kaimų bendruomenės rengia bendras parodas, Lietuvoje nėra. Jis sakė, kad šiuose kaimuose menininkai puikiai įsiliejo į bendruomenes ir jose tapo savi.

Parodos atidarymo proga autorius sveikino Merkinės seniūnas Gintautas Tebėra. Jis sakė, kad seniūnijoje yra 10 kaimų bendruomenių, tačiau šios – ypatingos. Jų gyventojai – tikri gamtos, kūrybos vaikai. Varėnos turizmo ir verslo informacijos centro direktorius Algirdas Juškevičius palinkėjo, kad Pelekiškėje ir Zakavoliuose niekuomet negestų kūrybos ugnis. Gal menininkus kūrybai įkvepia Sraujos upelis, o gal netoliese tyvuliuojantys gražuoliai Laujos ir Bedugnio ežerai?

Varėna

Autorės nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija