Atnaujintas 2007 lapkričio 14 d.
Nr.84
(1581)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Audrius Puipa – gyvenimo ir meno virtuozas

Spalio 19 dieną M. Žilinsko dailės galerijoje atidaryta paroda „Audrius Puipa (1960–1997): gyvenimo ir meno virtuozas“. Paroda skirta 10–osioms piešėjo mirimo metinėms.

Eksponuojamai darbai, tiek metalo raižiniai, tiek ir lieti akvarele, žavi savo kruopštumu, preciziškumu ir šiluma. Dauguma jų yra buitiški, vyrauja paprasti lietuviško kaimo vaizdai. Kas sakė, kad praeities istorija fiksuojama tik nuotraukose? A.Puipos darbai įamžina istoriją, nykstančią kaimo (Šešuolėlių) kultūrą, žmogaus, dažnai suvargusį, kūną, išraiškas. Visa tai – Lietuvos praeitis, kuri modernėjančioje visuomenėje tampa vis svarbesnė ir įgauna nepaprastą vertę. Kituose darbuose tikrovė susipina su fantazija ir į gyvenimo vargus leidžia pažvelgti su šypsena ir suprasti, kad žmogus privalo turėti savo „saugesnį, šviesesnį pasaulį viduje“. Darbuose ne tik įamžinta gyvenimo scena, bet ir paties autoriaus prirašytas prierašas, paaiškinantis, kodėl šis paveikslas toks, kas jame pavaizduota, kiek laiko buvo praleista piešiant ar išsamesnė kokio nors personažo charakteristika.

Galerijoje taip pat eksponuojami A.Puipos piešti aktai, dauguma jų nespalvoti, kuriuose atskleidžiama kiekvienos moters gyvenimo istorija, išgyvenimai. Parodoje yra ir nuotraukos, režisuotos su kitais žymiais menininkais Vyteniu Jankūnu, Vytautu Kalinausku ir kt., atkartojant žymius pasaulinės reikšmės kūrinius (pvz., „Marato mirtis“). Taip pat eksponuojamos nuotraukos iš jaunystės, studijų laikų. Nuotraukos originalios, kai kurios pageltusios, sudūlėjusios, su senoviškais aplūžusiais rėmeliais, alsuojančios praeitimi.

Darbai Kaune bus eksponuojamai iki lapkričio 18 dienos. Parodos aplankymas – tai žingsnis mėginant pažinti ne tik autentišką Audriaus Puipos kūrybą, bet ir patį dailininką.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija