Atnaujintas 2007 lapkričio 14 d.
Nr.84
(1581)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Aukso amžius ar infliacija?

Dr. Rūta Gajauskaitė,

kriminologė

Pateiktas Seimui svarstyti biudžetas tiesiog neįtikėtinas – 30 milijardų litų! Jei lygintume su 2005 metais, kai biudžetas buvo 11 milijardų, triskart didesnis! Vadinasi, visos valstybės išlaikomos institucijos gaus triskart didesnį finansavimą!

Antai studentams turėtų tris kartus padidėti stipendijų dydis arba trigubai daugiau mūsų ateities atstovų galėtų ją gauti. Tačiau... nieko panašaus Biudžeto įstatymo projekte nenumatyta. Atvirkščiai, mūsų ateities viltis už mokslą turės mokėti, nes biudžete dotacijos švietimui sumažinamos nuo 25 iki 18 procentų. Tai gal valstybė savo skolas dirbantiems pensininkams grąžins? Irgi ne – nuspręsta skolą grąžinti per 2009-2010 metus, o gal per tą laiką dalis gavėjų numirs ir grąžinti nebereikės. Tačiau jei pensininkai nebūtų tylėję ir dėl nacionalizuotų pensijų būtų pasiskundę Strasbūrui, tai dar ir kompensaciją už moralinę žalą būtų gavę. Pavyzdį reikia imti iš teisėjų – kaip jie užginčijo savo algų sumažinimo priežastį. Juk kažin kaip vyriausybė galėtų įrodyti deklaruojamus finansinius sunkumus, kai tuo pat metu buvo vykdomi ne pirmo būtinumo, o komforto darbai – aikščių renovacija, pilių atstatymas, senų ginklų iš NATO (metalo laužo) supirkimas ar savų šovinių (nepaklausių) fabrikų statyba...

Tai gal pagaliau mūsų minimalius atlyginimus pakels bent jau iki Estijoje esančio lygio, kad sustabdytų duoneliautojų bėgimą iš Lietuvos? Juk jau dabar stinga darbo rankų ir dėl to dairomės pagalbos iš Rytų, užuot šalyje išlaikę aukštos kvalifikacijos darbininkus. Kur tau! Žada prie minimalaus atlyginimo pridrebinti šimtuką litų ir viskas. Žadamas minimalus atlyginimas padidės vos 15 procentų, nors biudžetas trigubas! Įdomu, kur bus panaudoti likę pinigai? Gal vyriausybė šiuo didžiuliu turtu padengs perkamos naftos ar dujų kainos pabrangimą? Tačiau jau kuris laikas grasinama, kad nuo Naujųjų metų pabrangs šiluma, elektra, dujos. Taigi iš mūsų kišenių ne tik pabrangimas bus kompensuojamas, bet ir tuo prisidengus dar ir didesnis pelnas nuplėštas bus. Juk nespėjo pensininkai 70 litų didesnę pensijukę pasiimti, kaip parduotuvėse netgi duonelė kasdieninė pabrango 70 procentų! O pieno produktai? Valstiečiai supirkimo kainų padidėjimo ir nepajuto, užtat perdirbėjai ir pardavėjai iš pirkėjų devynis kailius nulupo. Tas pats tinka ir mėsai. Kad ir kaip skaičiuosi, iš to vargano pensijų padidinimo tik monopolistai per kainų pakėlimą ir pasipelnė, o patys pensininkai dar labiau nuskurdo. Dar ir sugebėti reikia – prisidengiant gyvenimo gerinimu jį dar labiau pabloginti! Tik partinę mokyklą baigusieji taip moka...

Nežiūrint į šią didesnės Lietuvos gyventojų dalies kaskart blogėjančią padėtį, nežiūrint į pačią paskutinę vietą ES statistikos lentelėse, dveji pastarieji metai vadinami Lietuvos Aukso amžiumi. Reikėtų patikslinti – elito Aukso amžiumi. Pusvelčiui išparceliavus Lietuvos turtą svetimiems, atsirado keli tūkstančiai milijonierių! Tai ar svarbu, kad nuskurdo trys milijonai gyventojų? Juk jie laisvai gali keliauti braškių rinkti ar apelsinų skinti svetur, o į Lietuvą atsivešim dar didesnių ubagų iš Rytų, kurie dirbs ir už mažesnį atlygį... Tai jau globalistinis išnaudojimas ir nuo jo duoneliautojai neilgam pabėgs.

Tas elitas, o ne biudžetiniai ubagėliai, ir gauna liūto dalį iš biudžeto įvairiom formom ir dydžiais. Daugiausiai, aišku, iš amžiaus statybų! Antai ką reiškia valdovų pilies atstatymo šimtas milijonų, palyginus su sporto komplekso pusės milijardo suma Kaune? O kur dar Vilniaus stadionas? Antra tiek. Ką reiškia Seimo salės statybos 50 milijonų, su Saugumo komplekso 200 milijonų? Kas žino, kiek Lietuvai kainuoja krašto apsauga? Ypač ta dalis, kur šiltuose kraštuose Lietuvėlę saugo...

Tauta biudžeto padalinimo nežino, nes šis svarbiausias metų įstatymas niekur nebūna skelbiamas. Tačiau Prezidentas žino. Ir šį kartą pareiškė nepasirašysiąs tokio įstatymo. Pažadėjo – patiešijo, nevykdys – negriešys! Argi nebuvo pažadėjęs Kariotiškių sąvartyno problemą išspręsti? Pažadėjo, bet neįvykdė... Buvo pažadėjęs Didžiasalio skurdžiams padėti? Buvo, bet užmiršo... O lietuviškos mokyklos Rytų Lietuvoje? Lietuviškas uždarė, o lenkiškas paliko. Ir ne tik mokyklas – netgi Lenkų universitetą atidarė! Tokio dalyko visame pasaulyje nėra. Tautinės mažumos pačios tai dalykais rūpinasi, o jų etninės valstybės remia mokyklas. Tik viena vienužė Lietuva išlaiko rusų ir lenkų mokyklas, skaityklas, šventyklas ir netgi teatrus! Antai Lenkijoje gyvena 1 milijonas vokiečių, bet neturi net mokyklų, nekalbant apie universitetą. Arba JAV gyvena 7 milijonai lenkų – ir nei mokyklų, nei universiteto lenkiško neturi. O Lietuvoje – kelių šimtų tūkstančių tautinė mažuma turi tokias privilegijas. O gal tai buvusių okupantų palikimas? Štai kur mūsų pinigėliai plaukia – buvusių okupantų išlikusioms privilegijoms išlaikyti ir plėtoti. Štai kodėl mūsų studentai turi patys mokėti už studijas.

Kokį „monkės“ biznį valdžia daro su elektra? Elektros savikaina – 10 centų už 1 kilovatvalandę. Perteklius parduodamas Rusijai, Baltarusijai ir Latvijai po 4 centus, tai yra patiriant 6 centų nuostolį, kurį turime perdengti mes, Lietuvos vartotojai, mokėdami po 33 centus. Per metus tai sudaro 2 – 3 milijardus litų, išpurtytų iš mūsų kišenių tam, kad mūsų kaimynams būtų pigiau. Vienintelė išeitis – negaminti tokios nuostolingos elektros ir nemaitinti ja buvusio okupanto – Rusijos karinės bazės Kaliningrado srityje bei neremti Lukašenkos režimo. Tokia išeitis atsiranda uždarius IAE. Tuomet iš turimų šiluminių jėgainių gautume elektrą po 10 centų. Pridėję dar 5 centus pelnui, mokėtume po 15 centų už kilovatvalandę.

Planuojama naujos AE statyba visai nereikalinga Lietuvos ūkiui, tačiau tą statybą remia tiek Seimo pozicija, tiek opozicija – ir jokios grėsmės Lietuvai nemato. Kai saugumo šefas ir užsienio reikalų ministras – KGB rezervininkai, tai tokia ir Lietuvos energetikos politika, naudinga tik buvusiam okupantui. Argi tokia veikla nelaikytina Rusijos špionažinio darbo naudingu pasiekimu? Betgi anuodu rezervininkai jau išryškinti ir paliko savo šiltus postus, tačiau Rusijai naudinga politika ir toliau vykdoma.

Akivaizdu, kad pagrindinis KGB rezidentas Lietuvoje dar nedemaskuotas ir tą politiką kitomis rankomis plėtoja... Rusijos ir elito (buvusios TSKP nomenklatūros) naudai. Štai kam – Aukso amžius Lietuvoje!

Tuo tarpu nuskurdintiems Lietuvos žmonėms atkakliai kalama mintis apie infliaciją, biudžeto deficitą ir tuo prisidengus atsisakoma netgi pagelbėti nukentėjusiems nuo sausros ar potvynio, nupirkti sergantiems vaikams vaistų nuo kraujo vėžio ar klipatėlių kompensacinei technikai įsigyti, slaugos išlaidoms padengti... Tai ne reprezentaciniai dalykai – daug svarbiau nei prezidento lėktuvas už 50 milijonų.

Taip ir smaugiame Lietuvą tarp Aukso amžiaus ir infliacijos, tarp valdovų ir saugumo rūmų bei neremontuotų mokyklų, tarp atnaujintų aikščių ir prospektų bei renovacijos reikalančių blokinių lūšnų, tarp sporto kompleksų ir klipatėlių protezavimo...

Smaugiama atiduodant auksą – elitui, o infliaciją – tautai. Kiek dar kentėsime? Rinkimai jau kitais metais.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija