Atnaujintas 2007 lapkričio 16 d.
Nr.85
(1582)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai

Vėlinių žvakės negęsta

Petras KATINAS

Vienas šmaikštus žurnalistas šį kartą visai nešmaikštaudamas pasakė, kad dėl nesibaigiančių avarijų keliuose ir siautėjančių įžūlių vairuotojų kaltės bei jų nebaudžiamumo Lietuva tapo šalimi, kurioje Vėlinių žvakės negęsta ištisus metus. Iš tiesų vien per keturias išeigines Vėlinių dienas, kai žmonės lankė savo artimųjų kapus, automobilių avarijose žuvo net 14 žmonių, 118 buvo sužeisti. Policijos duomenimis, Vėlinių dienomis įvyko 84 avarijos – tai yra net savotiškas savaitės rekordas. Todėl nieko stebėtino, kad Lietuva pagal avarijų skaičių keliuose tvirtai pirmauja visoje Europos Sąjungoje. Per paskutiniuosius 16 metų Lietuvoje automobilių avarijose žuvo 13,4 tūkst. žmonių, 109,23 tūkst. buvo sužeisti. Vien pernai autoavarijose žuvo 759 žmonės. Lapkričio 7-ąją Lietuvą pribloškė dar viena nelaimė – Aleksandrijos kaime suįžūlėjęs policininkas tiesiog sutraiškė tris ketvirtos klasės mokinukus, einančius iš mokyklos. Vadinamasis karas keliuose nusineša vis daugiau gyvybių. Ir tai vyksta todėl, kad visuomenė labai sunkiai serga – prarado atsakomybės jausmą, jau nekalbant apie artimo meilę, atjautą, pagaliau elementarų padorumą. Tvirtai įsigalėjo principas: griebk, kiek gali, tempk į savo gūžtą, kiek paneši.

Valdžia oficialiai pranešė žinią, kad jai kiekvienas Lietuvos žmogus labai brangus, o kiekviena priešlaikinė mirtis, žūtis keliuose ar gatvėse, nužudymas biudžetui kainuoja net 1,3 milijono litų! Netgi nesitiki, kad mes, žmoneliai, pasirodo, esame tokia brangi prekė. Susisiekimo ministerija paskelbė, kad parengė programą, pagal kurią netrukus bus sumažintas avarijų skaičius keliuose, padidintas saugumas ir t.t. Tik kas iš to?! Jau ištrimitavus apie tą programą avarijų skaičius didėja tiesiog geometrine progresija. Keisčiausia, kad tai vyksta šalyje, kurios keliai nepalyginti geresni nei pas visus artimiausius kaimynus. Absoliučiai nieko nepadeda ir skiriamos baudos praradusiems bet kokį saiką ar sąžinę kelių chuliganams. Dabar skelbiama, kad už mokesčių mokėtojų pinigus nupirkti automatiniai radarai, fiksuojantys greičio viršijimą, papildys valstybės biudžetą 140 mln. litų, taip pat sumažins keliuose žuvusiųjų skaičių net 40 proc., o kitame dešimtmetyje dar papildomai 30 proc. Žodžiu, bus saugu ir smagu. Deja, vargu ar tų radarų užregistruoti greičio viršytojai, kuriems bus išrašytos baudos, taip žymiai papildys valstybės kasą. Žinoma, reikia bausti tuos, kurie sėdėdami už vairo absoliučiai nesiskaito su savo ir kitų žmonių gyvybėmis. Bet vargu ar tiktai baudomis, netgi smarkiai padidintomis, galima pagerinti susiklosčiusią tragišką situaciją keliuose ir gatvėse. Žiniasklaidoje mirga pranešimai apie tokius kelių banditus, kurie įvairiomis piniginėmis baudomis jau nubausti kelis ir keliolika kartų. Kai kuriems paskirtų baudų sumos jau pasiekė dešimtis tūkstančių litų. Tik kas iš to – jie paprasčiausiai jų nemoka.

Baisiausia ir keisčiausia tai, kad mūsų išrinktasis Seimas užsiima kuo tiktai nori, o dėl tragiškos padėties keliuose pernelyg nesuka galvos. Todėl susidaro įspūdis, jog kažkam tokia būklė yra naudinga. Ypač matant, kaip skubos tvarka priiminėjami visokiausių privilegijų patiems sau įstatymai, koks triukšmas kilo dėl kažkokios būtybės, sumaniusios pakeisti lytį. Pagaliau ko norėti iš praradusių paskutinius sąžinės likučius kelių chuliganų, jeigu jiems pavyzdį rodo ne kokie nors smulkūs valdininkėliai, o patys aukščiausi valdžios pareigūnai. Tą pačią dieną, kai Skuodo rajone, Aleksandrijos kaime policininkas sutraiškė vaikučius, net keli dienraščiai paskelbė straipsnius apie tai, kad premjeras ir socdemų vadas G.Kirkilas nekreipia dėmesio į didžiules spūstis sostinės gatvėse ir su palyda didžiuliu greičiu iš Turniškių valdžios draustinio atskrieja į tarnybą per 10 minučių. Nei premjero, nei jo žiburėliais spindinčios palydos nestabdo net raudoni šviesoforų signalai. Kai naujasis Seimo narys teisininkas Kęstutis Čilinskas pareiškė, kad demokratinėse šalyse nei premjerai, nei kiti aukščiausieji valdžios asmenys taip nesielgia ir laikosi eismo taisyklių kaip ir visi paprasti žmonės, bemat švyturėlių ir sirenų gynėjas Vadovybės apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas R.Mockevičius paaiškino, kad ir demokratiškose valstybėse aukštų pareigūnų kortežai nebekreipia dėmesio į eismo taisykles ir „baisiai elgiasi“.

Nors ir labai nenoromis, Seimo vadai nusprendė lapkričio 15 d. pradėti svarstyti įstatymo pataisas, kuriomis gali būti apribotas švyturėlių ir sirenų naudojimas, o už nepagrįstą teisėtai turimų specialiųjų garso ir šviesos signalų naudojimą siūloma bausti administracine tvarka. Bet net jeigu ir būtų priimtas toks įstatymas, kas išdrįs „administracine tvarka bausti“ premjerą, Seimo pirmininką ar Prezidentą. Vargu ar tokių atsiras. Bet ką čia kalbėti apie aukščiausiuosius! Štai Kauno savivaldybės tarybos narys, milijonierius Tautvydas Barštys, sukęs ratus savo asmeniniu sraigtasparniu virš sostinės, ėmė ir nutūpė pačiame Vingio parko centre. Ir niekas nieko. Kitaip ir būti negali. Nes tokie kaip T.Barštys irgi priklauso „šventųjų karvių“ luomui. Tad valdžios pateptieji, užuot rodę sektiną pavyzdį, ne tiktai kelia pavojų aplinkiniams, bet ir akivaizdžiai demonstruoja atsainų požiūrį į eismo saugumą.

Šiaip ar taip po Aleksandrijos kaimo tragedijos atsitiko neregėtas Lietuvoje dalykas – atsistatydino net du „pateptieji“ – vidaus reikalų ministras Raimundas Šukys ir policijos generalinis komisaras, vienas iš sociologinių apklausų reitingų pirmūnų Vytautas Grigaravičius. Apie tai jie abu pareiškė po pokalbio su Prezidentu. Tiesa, po policininko sukeltos avarijos Aleksandrijos kaime ministras R.Šukys iškart pareikalavo policijos generalinio komisaro galvos, o jos negavęs grasino atsistatydinsiąs pats. Ir štai dabar nulėkė abiejų galvos. Tačiau vargu ar atėjusios kitos šių žinybų galvos ką nors pakeis. Pernelyg jau toli nueita, ypač valdžių ir valdžiukių nebaudžiamumo keliu. Gali daryti ką nori, nė plaukas nuo galvos nenukris. Argi nukrito tas plaukas, pavyzdžiui, nuo amžinojo ministro ir valdančiosios partijos veikėjo J.Oleko galvos, kai jis Vilniaus–Klaipėdos magistralėje sutraiškė du žmones? Pagaliau, tikėtis, jog policijos darbas pagerės atėjus naujiems vadams, vargu ar verta. Juk ne kas kitas, o to Skuodo policininko – vaikų žudiko Sauliaus Pauliko tėtušis, irgi valdininkas, prasitarė, kad jo atžala apskritai niekam tikęs – nenorėjo nei mokytis, nei dirbti, todėl nuėjo į policiją. Beje, dėl policininkų mokslų irgi neverta sukti galvos. Jeigu reikės, tai be vargo nusipirks kokios nors Rusijos aukštosios mokyklos diplomą, kaip padarė ir dauguma policininkų viršininkų. Apskritai jau visiems turėtų būti aišku, kad Lietuvos teisėsauga ir teisėtvarka, priklausoma nuo valdančiojo klano interesų, visiškai degradavo, todėl apie kelių žudikų sutramdymą negali būti ir kalbos.

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija