Atnaujintas 2008 sausio 25 d.
Nr.7
(1800)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Kunigiškius vėl puošia kryžius

Vytautas Bagdonas

Kunigiškius vėl puošia kryžius –
dar gražesnis, meniškesnis
už anksčiau čia stovėjusį...

Atgimimo metais Svėdasų krašto muziejaus, atidaryto Anykščių rajono Svėdasų seniūnijos Kunigiškių kaime, kiemelį papuošė medinis kryžius. Vietiniai žmonės, panorėję savo sodžių papuošti kryžiumi, pasirinko būtent senosios, dar carizmo laikais statytos Kunigiškių pradžios mokyklos, pavadintos rašytojo kanauninko Juozo Tumo-Vaižganto vardu, kiemą. Buvusi pradžios mokykla- muziejus yra visai šalia kelio, prie pastato plyti erdvi aikštė, kur mėgsta susiburti ir kunigiškiečiai – taigi vieta kryžiui parinkta tikrai gera.

Kunigiškiečių pastangomis ir aukomis pastatytą kryžių 1989 metų rugpjūčio 20-ąją pašventino Panevėžio vyskupijos vyskupas Juozas Preikšas, kurį lydėjo tuometinis Svėdasų šv. arkangelo Mykolo parapijos klebonas kun. Vladas Rabašauskas (dabar Kupiškio dekanato dekanas, kanauninkas), Panevėžio vyskupijos bažnyčių kunigai bei pačios vyskupijos kurijos dvasininkai.

Nors kunigiškiečiai savo sodžiaus simboliui negailėjo dėmesio ir rūpesčio, kryžiui dvidešimtojo jubiliejaus sulaukti nebuvo lemta. Į medį įsimetė puvinys, kryžius sutrešo, pradėjo kelti grėsmę, bet kuriuo metu galėjo nuvirsti… Pasitarus su tuometiniu Svėdasų parapijos klebonu kun. Rimantu Kauniečiu buvo nuspręsta kryžių nugriauti, supjaustyti ir sudeginti. Taip ir buvo padaryta 2006-aisiais…(Beje, tokio pat likimo susilaukė ir tais pačiais metais statytas, tą pačią dieną vyskupo J. Preikšo pašventintas Vaitkūnų kaimo kryžius...)

Kunigiškiečiai, atsisveikinę su kryžiumi, davė pažadą ir sau, ir parapijos ganytojui, kad būtinai Kunigiškius vėl papuoš nauju kryžiumi. Duotas žodis garbingai ištesėtas. Praėjusių metų pabaigoje muziejaus kiemelyje, senojo vietoje, atsirado naujas kryžius – žymiai aukštesnis, dailesnis. Materialiai ir moraliai paremiant daugeliui kaimo gyventojų, naująjį kryžių sumeistravo visiems žinomas kunigiškietis, „auksinių rankų“ meistras, uolus katalikas, Svėdasų bažnyčios pastoracinės tarybos narys, bažnytinio choro dalyvis Jaroslavas Vetenkis.

Sausio 5-osios vidurdienį kunigiškiečiai, pasimeldę Svėdasų bažnyčioje, susirinko prie naujojo kryžiaus. Naująjį simbolį pašventino Svėdasų šv. Arkangelo Mykolo parapijos klebonas kun. Vydas Juškėnas. Pirmojo kryžiaus statymą prisiminusi kunigiškietė, buvusi pedagogė, kraštotyros entuziastė Genovaitė Kovienė išreiškė viltį, kad naujasis kryžius puoš kaimą žymiai ilgiau nei ankstesnis kryžius. Visiems, prisidėjusiems prie naujojo kryžiaus sukūrimo, statymo, nuoširdžiai padėkojo kryžiaus meistras Jaroslavas Vetenkis.

Pašventinus kryžių, visi susirinko jaukioje ūkininkų Genovaitės ir Broniaus Kovų troboje, kur bendravo prie suneštinių vaišių stalo. Kai kuriems neseniai čia įsikūrusiems kunigiškiečiams tai buvo puiki proga artimiau susipažinti su šio kaimo senbuviais. Be to, į kryžiaus šventinimo iškilmes suvažiavo kraštiečiai, išsisklaidę po visą Lietuvą. Su tikinčiaisiais tądien pabendravo ir parapijos ganytojas kun. Vydas Juškėnas, bažnyčios vargonininkas Stanislovas Šeškevičius, Svėdasų seniūnijos seniūnas Valentinas Neniškis. O Kunigiškių muziejuje ta proga buvo atidaryta fotografijų ir spaudinių parodėlė iš muziejaus fondų, pasakojanti apie kryžiaus šventinimą 1989-ųjų vasarą. Neilgai trukus parodėlė pasipildys medžiaga apie naujojo kryžiaus šventinimą...

Autoriaus nuotrauka

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija