Atnaujintas 2008 sausio 25 d.
Nr.7
(1800)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Betliejaus vaikų atminimo diena

Jozefa Krystyna Szlykovicz,

medicinos daktarė, psichiatrė

Iškilminga maldininkų eisena

Maldininkai Aušros Vartų koplyčioje

Gruodžio 28 dieną Vilniuje pirmą kartą iškilmingai pažymėta Erodo nužudytų Betliejaus kūdikių paminėjimo diena. Tą dieną buvo nepaprastai slidu, keliai ir šaligatviai priminė stiklą. Iš anksto organizuotą minėjimą galėjo sužlugdyti blogas oras. Tikriausiai dėl šios priežasties daug kas atsisakė minties dalyvauti minėjime. Bet ar visi? Netikėtai daug dalyvių, pasitikėdami savo Angelais Sargais, o ypač Gyvybės Motina, Aušros Vartų Marija, rankomis susikabinę, atsiremdami į sienas ar lazdas žingsniavo į Šventosios Dvasios bažnyčią, o paskui iškilminga eisena prie stebuklingo Gailestingumo Motinos paveikslo Aušros Vartuose.

Ypatinga yra šventės simbolika. Erodas nužudė Betliejaus kūdikius tuojau po Kristaus gimimo, t.y. I amžiuje. O XX ir XXI amžiai nužudo vaikus, pradėtus motinų įsčiose. Erodas nenorėjo, kad gyventų pasaulio Atpirkėjas, o kai kurie tėvai ir sveikatos įstaigų atstovai nenori priimti didžiausios Sutvėrėjo dovanos – žmogiškos asmenybės, vienintelės ir nepakartojamos, kurią Sutvėrėjas pašaukė būti laiminga ir daryti laimingais kitus.

Apie gyvenimo dovanos svarbą geriausiai liudija pačių tėvų ir motinų, kurie jį atmetė, kančia ir sąžinės graužimas. Ar jie suvokia, kad amžinybėje jų laukia susitikimas su nužudytais vaikais? Rašau tai kaip gydytoja psichiatrė, kuri nuolat susiduria su šia problema ir kuriai tenka raminti skausmą dėl sužeistos motinystės ir tėvystės asmenų, turėjusių abortą. Tada vienintelė viltis – pasitikėjimas Dievo Gailestingumu, kuris Susitaikymo Sakramente atleidžia net tokią sunkią nuodėmę, ir suvokimas, kad kūdikis irgi jiems atleido, bei gerų darbų darymas šio kūdikio vardu.

Nuo pat apvaisinimo momento žmogus turi nemirtingą sielą, todėl jo nužudyti niekam nevalia. Jei tėvai tai suvoktų ir priimtų šią tiesą, gal neišdrįstų nužudyti šios, pačios mažiausios ir bejėgės būtybės, esančios, atrodo, pačioje saugiausioje vietoje – prie motinos širdies. Genetikos tyrimai liudija, kad genai, esantys motinos ir tėvo lytinėse chromosomose, perteikia vaikui visas jo būsimas savybes: lytį, temperamentą, gabumus ir net akių ir plaukų spalvą. Nuo pat pradėjimo momento tai jau yra žmogus, turintis visas būsimas savybes ir pradedantis savo spartų vystymąsi. Jis jau paveldėjo iš tėvų visas jų savybes.

Kad pabrėžtų pirmųjų žmogaus gyvenimo momentų svarbą, Bažnyčia švenčia Dievo Motinos Nekaltą Prasidėjimą, kaip jos pirmąją gyvenimo dieną po šv. Onos širdimi.

Betliejaus kūdikių nužudymo dieną paminėjome, kaip padėkos už gyvenimo dovaną dieną. Dėkojame Sutvėrėjui už motinas, kurios panorėjo mus gimdyti, ir už tėvus, kurie rūpinosi mūsų kasdieniais poreikiais, už jų tarpusavio meilę ir meilę šeimai. Taigi tai buvo ne tik atsiprašymo už baisius nusikaltimus diena, bet ir padėkos už gyvybės dovaną, kurią gavome nuo Dievo, suvokimas. Tuo tikriausiai reikėtų paaiškinti tokį didelį tikinčiųjų aktyvumą, kurių nesulaikė nei slidus kelias, nei nepalankus oras. Ypač jaudinančiai atrodė pagyvenę žmonės, kurie nekreipdami dėmesio į kojų skausmą žygiavo su rožiniais ir žvakėmis rankose prie Aušros Vartų Dievo Motinos paveikslo. Jiems pagarba už pasiryžimą ir pasitikėjimą Dievo Apvaizda, kuri neapvylė ir šį kartą – buvo išvengta nelaimingų įvykių.

Drąsūs moterys ir vyrai, lietuviai ir lenkai (procesijos metu rožinis buvo kalbamas abiem kalbom), dėkojame Jums! Dėkojame už vyskupo Juozo Tunaičio palaiminimą ir už jo pažadą dalyvauti kitais metais (šiemet dėl ligos vyskupas negalėjo dalyvauti). Labai nuoširdžiai dėkojame kun. Viktorui Bogdevičiui, Šventosios Dvasios parapijos klebonui, be kurio sutikimo ir pritarimo nebūtų įvykusios šios gražios iškilmės. Ypač dėkojame kun. Marekui Gladkiui, Šventosios Dvasios parapijos vikarui ir gyvybės gynėjų bendrovės globėjui, už gražų pamokslą ir procesijos vedimą.

Labai nudžiugino savo dalyvavimu kun. Tadeušas Jasinskis, laikraščio „Spotkania“ („Susitikimai“) redaktorius. Dėkojame jam už talkinimą ir tikimės tolesnio bendradarbiavimo.

Už procesijos užbaigimą Aušros Vartų koplyčioje nuoširdžiai dėkojame mons. Janui Kasiukevičiui, šios koplyčios klebonui.

Gailestingajai Dievo Motinai pavedėm pradėtos gyvybės gynimą Lietuvoje ir pasauly, atiduodami Jai į rankas save, savo artimuosius ir visus savo darbus.

Paskutiniu ir reikšmingu akordu buvo suplikacijos giedojimas – atsiprašymas Kūrėjo už jo teisių negerbimą.

Gilūs šio vakaro įspūdžiai buvo priežastim, dėl kurios kun. Marek Gladki paragino visus dalyvius tęsti ateityje šias apeigas ir įtvirtinti jas Vilniaus miesto tradicijoje.

Erodo nužudyti kūdikiai ir nepagimdytų vaikų žudymas kyla iš to paties šaltinio – „melo tėvo“ ir „žudiko nuo pat pradžios“, kaip jį apibūdino Jėzus, šėtono. Todėl gruodžio 28 dieną Kūdikių atminimo šventė yra minima visame pasaulyje, kaip maldos už pagarbą gyvenimui ir atsiprašymo už abortų nusikaltimus diena.

Pradėtų vaikų minėjimai vyksta įvairiomis formomis. Los Angeles mieste (Kalifornija, JAV) miesto pagrindine Sunset gatve eina procesija. Policija sustabdo gatvės judėjimą ir saugo, kad niekas procesijai netrukdytų. Procesijos metu nešami šūkiai: „Erodas nužudė kūdikius, o dabar juos žudo tėvai ir gydytojai“, „Abortai – tai žudymas“, „Įvaikinimas vietoj abortų“ ir pan. Procesijai vadovauja vyskupas su kunigais, kalbamas rožinis. Procesijos pabaigoje bažnyčioje aukojamos šv. Mišios. Po šv. Mišių platinama medžiaga apie gyvybę, kaip didžiausią dovaną, ir teikiama informacija apie numatomas priemones, skirtas gyvybės gynimui.

Panašūs renginiai organizuojami daugelyje Lenkijos bažnyčių. Gdanske, kur jau 18 metų procesijoms vadovauja arkivyskupas Tadeusz Godowski, šv. Mišių metu vyksta dvasinio įvaikinimo pasižadėjimas. Procesija baigiasi suplikacijos giedojimu prieš Dievo Motinos paveikslą.

Vilniaus Šventosios Dvasios bažnyčios parapija, taip pat Gyvybės gynėjų bendrija kviečia procesijos dalyvius ir visus norinčius kiekvieną trečiadienį 15 valandą į šv. Mišias, o po jos į Švenčiausiojo Sakramento adoracijos valandą gyvybės intencija.

Vilnius

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija