Atnaujintas 2008 balandžio 2 d.
Nr.25
(1618)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Keramikų pavasaris

Benjaminas ŽULYS

Lietuvoje yra apie pusantro šimto profesionalių keramikos meistrų, kuriančių įvairiuose šalies miestuose. Bene daugiausia jų yra didžiuosiuose miestuose. Kauno nacionaliniame M. K. Čiurlionio dailės muziejaus Keramikos muziejuje buvo surengta apžvalginė 56 autorių paroda „Pavasaris 2008“, skirta Keramikos muziejaus 30-ies metų sukakčiai pažymėti. Jai bus skirti visi keramikos renginiai.

Kaip parodos atidaryme papasakojo jos organizatoriai, prieš 30 metų Kaune veikė garsus ir dabar plačiai žinomas Antano Žmuidzinavičiaus dailės kūrinių muziejus, pavadintas Velnių muziejumi. Jo ekspozicijoje buvo daugybė iš įvairių medžiagų padirbdintų raguotųjų kipšiukų. Dar buvo Istorinis karinis (dabar Vytauto Didžiojo), M. K. Čiurlionio muziejai, dar viena kita ekspozicija. Po to ėmė kurtis kiti muziejai. Keramikos muziejus, įsikūręs po Kauno rotušės stogu, priglausdavo ir kai kurias kitas ekspozicijas, tai paįvairindavo jo tematiką, darė jį įdomesniu.

Šios parodos rengėjai – Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno sekcija. Parodoje vyrauja nemažą kūrybinę patirtį turį menininkai, nors yra ir jaunų kūrėjų, žengiančių pirmuosius savarankiško darbo žingsnius. Įdomu, kad tarp keramikų yra nemažai moterų, nors, kaip žinoma, keramika reikalauja nemažai fizinės ištvermės. Tinkamo molio paieškos, jo paruošimas darbui, pagaliau pats kūrybos procesas užima nemažai laiko, reikalauja kantrybės. Parodoje darbai iš porceliano, molio, kitų masių.

Štai po savo darbu „Dvi plytos : „Nuo…iki“ žinomas keramikas Juozas Adomonis parašė: „Plyta… Toks paprastas dalykas, o koks svarbus jo vaidmuo civilizacijoje. Per tūkstantmečius žmonės iš plytų statė būstus, sukūrė daug architektūros paminklų. Plytų aukštakrosnėse išlydytas metalas įgalina pakilti į kosminę erdvę. Dabar žmogus sukūrė ir visažinę kompiuterinę „plytą“ – neribotų galimybių išradimą civilizacijai skleistis“. Autorius parodoje kaip tik demonstruoja dvi plytas – paprastą statybinę ir klavišinę kompiuterinę, sukurtas iš molio.

Kaunietis Julius Rakevičius demonstruoja savo darbą „Šventas Jurgis“, klaipėdietė Isroildžon Baroti – „Topoliai“, menininkas iš Latvijos Juris Bergins – „Autoportretas su vaza“, menininkė iš Kauno Živilė Bardzilauskaitė – „Lietui lyjant, kylant saulei maudosi moterys“. Savo kūrybą pateikė Rūta Šipalytė, Akvilina Kripaitytė, Gražina Švažienė-Degutytė, kiti menininkai.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija