Atnaujintas 2008 balandžio 2 d.
Nr.25
(1618)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Paveiksluose – kančia ir prisikėlimo viltis

Marius GLINSKAS

Kauno kunigų seminarijoje Verbų sekmadienio išvakarėse atidaryta personalinė jonaviečio dailininko Vytauto Stankevičiaus darbų paroda. Ekspozicijoje – dvi dešimtys paveikslų bibline tematika, taip pat bandymai ant kartono įprasminti pokario, tremties, partizaninio judėjimo akimirkas, natiurmortai.

„Girdėjau, kad autorius šiek tiek bijojo mus užkalbinti, esą tokie stori tie seminarijos mūrai. Tačiau išdrįso, ir štai dabar, artėjant Velykoms, galime pasidžiaugti nepaprasta ekspozicija“, – sakė seminarijos rektorius mons. Aurelijus Žukauskas. Įteikęs autoriui padėkos ženklą – angelo statulėlę ir sieninį kalendorių su Lietuvos bažnyčių atvaizdais – jis pakvietė klierikus, dailės mylėtojus apžiūrėti seminarijos koplyčioje-konferencijų salėje ant naujutėlių stovų užkeltus paveikslus.

Autorius – suvalkietis, nuo Pilviškių. Tapybos mokėsi privačiai, žavėjosi rusų realizmu. V. Stankevičius sovietmečiu buvo emigravęs į Vakarus, dirbo įvairius „ne meniškus“ darbus, kad galėtų aplankyti garsius Europos muziejus, pasigrožėti Leonardo da Vinčio, Rembranto, Van Gogo kūriniais, Vatikane jam teko susitikti su popiežiumi Jonu Pauliumi II. Ilgėliau apsistojo Anglijoje, kur septynerius metus plušo statybose ir laisvalaikiu tapė. Kelionių įspūdžiai, patirti socialiniai kontrastai atsispindi jonaviečio vadinamuosiuose viduramžių cikluose, gatvės žmonių, emigrantų portretuose. Gerai išstudijavęs Vakarų šalių istoriją, dailininkas dabar gilinasi į Lietuvos praeities peripetijas, svajoja užpildyti dailininkų dar neužpildytą nišą – pavaizduoti tautos genocidą, pokario žaizdas, partizaninį judėjimą. „Norėčiau savo paveiksluose atspindėti konkrečius, žmonių atmintyje išlikusius įvykus“,- sako V. Stankevičius.

Pirmuosius neseniai atidarytos parodos lankytojus ypač sudomino dar nebaigtas ciklas Kristaus kančių kelio tema. Jie stebėdamiesi suskaičiavo, kad paveiksle „Pirmas parpuolimas“ autorius pavaizdavo net 120 žmonių, tarp kurių ir Žmogaus Sūnaus artimieji, kiti Evangelijos personažai.

Dėkodamas seminarijos rektoriui už angelą netrukus savo 60-metį švęsiantis jonavietis papasakojo savo jaunystės epizodą. Panašus angelas, tik baltas, jam buvo pasirodęs sapne. Priėjęs, palietęs petį ir taręs: „Neturi ką veikti? Tai piešk. Piešk ir tau seksis“. Po kelių savaičių iš artimųjų dovanų gavęs dažų pradėjo tapyti. Atrodo, jam tikrai sekasi...

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija