Atnaujintas 2008 balandžio 16 d.
Nr.29
(1622)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Nešė kaimui šviesą

Margionyse tebeplevena režisieriaus Juozo Gaidžio dvasia

Rūta Averkienė

Margionių kaimo kapinaitėse
prie J. Gaidžio kapo
Autorės nuotrauka

Balandžio 10 dieną sukako 100 metų, kai gimė Margionių Strazdelis – kaimo šviesuolis, poetas ir „režisoris“ Juozas Gaidys. Tądien nedidukėse Margionių kaimo kapinaitėse jo šviesų atminimą pagerbė ne tik jo vaikai, bet ir visi, kuriems šis žmogus buvo artimas ir brangus, kam teko jį artimiau pažinti, kas vertina jo unikalią kūrybą. Kaimo dainininkės giedojo Juozo Gaidžio giesmes, kurios skambėdavo prieš kiekvieną klojimo teatro spektaklį, ir malda pagerbė Margionių klojimo teatre vaidinusius ir šiame atilsio kalnelyje besiilsinčius kaimo artistus.


Lietuviai tremtyje

Dr. Aldona Kačerauskienė

Lietuvos Sąjūdis tęsia knygų tremties temomis pristatymą. Neseniai įvyko Algio Rupainio „Laisvės keliai ir klystkeliai“ (2005), „Kur teka Angara“(2007) ir Aloyzo Rupainio „Šuolis į laisvę“(2006) knygų sutiktuvės. Visų jų bendras vardiklis – lietuviai tremtyje. Visada įdomiau skaityti knygą, kai žinai ką nors apie autorių.


Naujas Lietuvos gyventojų, nukentėjusių nuo sovietinio genocido, vardyno tomas

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras išleido tęstinio leidinio „Lietuvos gyventojų genocidas” trečiąjį tomą. Naujasis šio leidinio, populiariai vadinamo vardynu, tomas skirtas 1948 metų represijų aukoms. Tada nukentėjo apie 60 tūkst. žmonių. Daugiausia Lietuvos piliečių išvežta 1948 m. gegužės 22 dieną, per vadinamąją operaciją „Vesna” („Pavasaris“), kai buvo ištremta daugiau kaip 40 tūkst. žmonių. Tais metais buvo įkalinta, nužudyta partizanų ar kitaip represuota apie 20 tūkst. žmonių.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija