Atnaujintas 2008 balandžio 18 d.
Nr.30
(1623)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Trumparegystė…

Atkurtosios Lietuvos Konstitucijoje įrašyta, kad kiekvienas Lietuvos pilietis privalo tarnauti Tėvynei ir ją ginti. Tą Konstituciją referendumu patvirtino visa tauta, todėl jos turi būti laikomasi kaip aukščiausiojo įstatymo.

Deja, valstybės vadovai nesilaiko aukščiausiojo įstatymo – iki šiol nėra paruošę visuotinės karinės tarnybos įstatymo. Jau atgavus laisvę, kareivinės sugriautos, o iki šiol jaunuoliai šaukiami į tarnybą panašiai kaip caro laikais buvo gaudomi rekrūtai. Į kariuomenę patenka tik nelaimėliai – tie, kurie neturi užnugario, o likusi didžioji dalis jaunuolių su pašaipa į juos žiūri. Negana to, kad neištaisė savo aplaidumo klaidų, dar tebegaliojant Konstitucijai, mūsų valdžia skubiai ėmėsi ruošti įstatymą dėl karinės prievolės panaikinimo, atsisakant šauktinių, pakeičiant juos samdomais, „savanoriais“. Motyvas: jau yra šalių, atsisakiusių šauktinių. Be to, tikriausiai galvojama: esame NATO nariai, įstojome į Europos Sąjungą, dabar esame saugūs, o atstovauti NATO ir paradams užteks ir kelių samdomų dalinių, be to, dabar kariauja technika… Norėtųsi paklausti: kas saugiau jaučiasi – mes ar viena iš kultūringiausių ir gražiausių šalių Šveicarija, nepatyrusi karų sugriovimų, okupacijų. Beje, Šveicarijoje kiekvienas pilietis yra parengtas ginti tėvynę ir pakartotinai mokomas naudotis naujausia karine technika. Be to, tebegalioja įstatymas, įpareigojantis kiekviename naujai statomame name įrengti slėptuvę…

Gyvenime nieko nėra pastovaus. Valstybės, jei jos nori išlikti, turi būti pasiruošę viskam. Stebina mūsų valdžios vyrų politinis trumparegiškumas. Anoji Lietuva sugebėjo atstatyti visą kraštą ir išlaikyti kariuomenę ir pašaukdavo ne metams, bet dvejiems. Prisimenu, pašaukia iš kaimo bernužėlį, suglebusį, krypuojantį, kaip ančiuką, o sugrįžta ištiesintas, išprusęs ir drausmingas. Kariškos lietuvių dainos skambėdavo per gegužines ar pobūvius. Jei apie karinę tarnybą galvojama tik kaip apie karinį apmokymą, tai labai klystama: karinė tarnyba turi didelį poveikį jaunimo brandai ir asmenybės ugdymui. Tai grūdinimo bei drausmės mokykla, kuri labai reikalinga šiais laikais, kada kaskart vis daugėja ištižėlių, tinginių.

Dabartinės ir būsimų mūsų valstybės Vyriausybių pareiga ir atsakomybė: laikytis Konstitucijos ir parengti plačią krašto apsaugos programą, į kurią įeitų ne vien karinis-techninis apmokymas, bet kompiuteriai ir pažangiausia įranga. Technikos amžiuje kiekvienas Lietuvos jaunuolis turėtų sugebėti vairuoti ne tik lengvąjį transportą, bet ir karinę techniką. Jaunuoliai turėtų būti paruošiami priešintis stichinėms nelaimėms. Ir toji visuotinė šauktinių tarnyba turėtų tęstis dvejus metus. Programoje turėtų būti skiriama dėmesio jaunimo tarpusavio bendravimui, sportui bei mankštai – tik tuomet galėsime didžiuotis išugdę žmogų, pilietį, patriotą.

Tokia mano kultūringos, modernios Lietuvos vizija. Bet… iškyla klausimas, ar atsiras Lietuvoje žmonių, pasiaukojančių ir dirbančių tėvynės labui?

Jonas JUOZAPAITIS

Šiauliai

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija