Atnaujintas 2008 balandžio 18 d.
Nr.30
(1623)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

„Caritas“ savanoriai – už tvirtą katalikišką šeimą

Alvyra Grėbliūnienė

Lazdijų dekanato „Caritas“
skyriaus vadovė Aldona
Valiukevičienė seminaro
dalyvius pakvietė rožinio maldai

Kun. Vaidotas Labašauskas
priima atnašas

Pirmąjį balandžio šeštadienį Dzūkijos šventovėje, legendinėje Kryžių koplyčioje vyko seminaras Lazdijų dekanato parapijų „Caritas“ skyriaus savanoriams. Jo tema – ,,Šeima – socialinio gyvenimo pamatas“. Seminarą organizavo Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ pagal jų vykdomą savanorių mokymo programą. Referentė Aušra Adomavičiūtė perdavė vyskupijos „Caritas“ direktoriaus kun. Arvydo Liepos padėką seminaro dalyviams už tą meilę, kurią gauna iš Dievo ir dalijasi su kitais.

Pranešimą skaitė lektorius kun. teol. lic. Vaidotas Labašauskas. Jis priminė, kad žmogus nėra nei pasaulio, nei savęs autorius – viską sukūrė Dievas. Visi buvome pašaukti prieš savo valią ir mums buvo nubrėžtas tikslas. Dalyvauti Dievo kūrybos plane ir vykdyti Jo valią yra pašaukti ir vyras, ir moteris. Tik jie per Santuokos sakramentą savo meilės ryšyje gali duoti naują gyvybę. Pagal Dievo planą gimusiam kūdikiui prižiūrėti, vaiką auginti, globoti, auklėti ir mokyti, rūpintis ne tik jo kūnu, bet ir siela privalo abu santuokos ryšiu įsipareigoję tėvai – šeima. Tėvų teisė ir pareiga auklėti vaikus yra pirmaeilė ir neatimama. Kunigas kalbėjo, kad „šeimos židinys yra tinkamiausia vieta ugdyti dorybėms. Čia išmokstama pasiaukojimo, sveiko mąstymo, savitvardos – tų tikrų laisvės sąlygų. Tėvai privalo išmokyti vaikus teikti pirmenybę vidiniams ir dvasiniams, o ne medžiaginiams ir instinktų valdomiems dalykams“. Tėvų pareiga yra evangelizuoti savo vaikus ir ugdyti jų tikėjimą. Lektorius pabrėžė, kad kai valstybės neskiria reikiamo dėmesio šeimai, o rūpinasi tik ekonomikos augimu, tai pasekmės nieko gero nežada, ir pateikė pavyzdį, kad ES prognozuojamas dvigubai mažesnis ekonomikos augimas nei JAV, nes ES moterys augina po 1,5 vaiko, o viena amerikietė – 2,1. Perspektyviausios šalys – Indija ir Kinija, nes jose didžiausias gimstamumas. Lektorius kvietė melstis už šeimas, nes ji yra vienas iš daugelio pašaukimų, Dievo duotų žmogui. Po paskaitos lektorius atsakė į pateiktus klausimus.

Pranešimą „Šeima – meilės artimui įgūdžių bei vertybių nuostatų ugdymo mokykla“ skaitė lektorė vyskupijos Šeimos centro vadovė Lina Braukylienė. Ji priminė C. S. Lewiso knygą ,,Keturios meilės“, kurioje meilė skirstoma į keturias atmainas: ,,tai prisirišimas, draugystė, Erotas ir artimo meilė“. Pirmosios trys yra prigimtinės – Dievo duotos, o ketvirtoji – artimo, susieta su ta Meile, kuri yra Dievas. „Meilė – ne tai, jog mes pamilome Dievą, bet kad jis mus pamilo“ (1 Jn 4, 10). Lektorė aiškino, kad jei šeimos nepasiruošę po erotinės meilės draugiškai meilei, daugelis iš jų skiriasi ir vėl ieško naujos erotinės meilės. Šeimos centro vadovė akcentavo, kad šeimoje sutuoktinių ryšys yra svarbiausias, meilė tėvams ir vaikams turi nueiti į antrą planą, tik tada bus stipri šeima. Lektorė pakvietė šeimas dalyvauti įvairiose programose, kurios padeda stiprinti, saugoti ir išlaikyti katalikiškas šeimos vertybes ir paragino būti aktyviems ir reikalauti iš valdžios institucijų didesnės paramos ir palaikymo šeimai.

Kalbėdamas seminaro dalyviams Lazdijų dekanato dekanas kan. Vytautas Prajara priminė kardinolo A. J. Bačkio žodžius, kad Lietuva išgyvena didelę dvasinę krizę, nes ją išgyvena ir šeima. Tarp Seimo narių daug išsiskyrusių, susidėjusių, šeimos politikos klausimai nesprendžiami. Mitingai ir deklaracijos jau nieko negali padaryti. Kanauninkas ragino jungtis bendrai maldai, kuri kartu su šv. Mišių auka yra labai galingas ginklas. Jis priminė, kad jau nuo pernai metų rudens kiekvieno mėnesio pirmą šeštadienį 12 valandą Kryžių koplyčioje aukojamos šv. Mišios už šeimas ir gyvybę ir pakvietė paraginti šiai maldai kitus, įsijungti patiems ir atvykti į šventovę. Kartu kanauninkas pakvietė gegužės 11 dieną aktyviai dalyvauti Sekminių ir birželio 29 dieną Petrinių atlaiduose, vyksiančiuose Kryžių koplyčioje.

Prieš šv. Mišias Lazdijų dekanato „Caritas“ skyriaus vadovė Aldona Valiukevičienė seminaro dalyvius pakvietė rožinio maldai. Šv. Mišias aukojo ir pamokslą sakė Keturvalakių parapijos klebonas kun. V. Labašauskas. Jis priminė, kad Dievas suteikė žmogui, vieninteliam iš visos kūrinijos, galimybę nugalėti mirties baimę ir gyventi amžinai. Tam jis paaukojo savo Sūnų Jėzų Kristų. Šv. Mišiose atnašas aukojo atskirų dekanato parapijų „Caritas“ grupių atstovai. Po seminaro visi susirinko į Šventežerio parapijos namus, kur vyko bendra agapė. Čia daugiausia įdėjo triūso ir padovanojo širdžių šilumos Šventežerio „Caritas“ grupės moterys. Agapėje gimė naujos idėjos, planai, užsimezgė pažintys...

Vilkaviškio vyskupijos „Caritas“ referentė A. Adomavičiūtė džiaugdamasi pavykusiu renginiu dėkojo dekanato „Caritas“ skyriaus vadovei A. Valiukevičienei, surinkusiai tiek daug savanorių, dekanui kan. V. Prajarai – už nuoširdų priėmimą ir rūpestį, Lazdijų parapijos klebonui kun. G. Urbštui – už supratimą ir visokeriopą paramą, Šventežerio ir kitų parapijų „Caritas“ grupių vadovams ir dalyviams.

Kryžiai, Lazdijų rajonas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija