Atnaujintas 2008 gegužės 7 d.
Nr.34
(1627)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Garbusis karininkas

1941 metų Birželio ginkluoto sukilimo prieš sovietus Lietuvoje vienam iš organizatorių ir vadovų generalinio štabo majorui Vytautui Bulvičiui gegužės 5 dieną būtų sukakę 100 metų

Dr. Juozas JANKAUSKAS

Majoras Vytautas Bulvičius

1941 m. Birželio ginkluoto sukilimo prieš sovietus Lietuvoje vienas iš organizatorių ir vadovų generalinio štabo majoras Vytautas Bulvičius gimė 1908 m. gegužės 5 dieną Kunigiškiuose, Keturvalakių vls., Vilkaviškio aps., stambaus ūkininko ir žymaus knygnešio Juozo ir Marijos Bulvičių šeimoje, kurioje augo septyni vaikai. Vyresnysis sūnus Albinas, gimęs 1904 m. rugpjūčio 29 dieną, kaip ir Vytautas, pasirinko kariškio gyvenimą. Jis baigė Karo mokyklą, vėliau tapo karo lakūnu, turėjo kapitono laipsnį. Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą buvo paliktas kariuomenėje, tarnavo Raudonosios armijos (RA) 29 ŠTK aviaeskadrilėje. 1941 m. birželio mėnesį prasidėjus lietuvių karininkų areštams jis iš RA pasitraukė ir slapstėsi. Prasidėjus Vokietijos ir SSRS karui 1941 m. birželio 23 dieną vokiečių aviacijos antskrydžio metu vyresnysis brolis Albinas Bulvičius atsitiktinai žuvo.


„Varpo“ knygnešio ir knygų leidėjo gyvenimo vieškeliu

Vilmantas KRIKŠTAPONIS

Varpininkas laikraštininkas
ir knygų leidėjas Petras Mikolainis

Kaip išgirsti, anot Maironio, nors vieną, bet gyvą žodelį iš praėjusių laikų? Kaip geriau pažinti tą kelią, kuriuo atėjome į šią dieną ir eisime į ateitį? Dažnai vienu ar kitu rūpimu klausimu nedaug pavyksta rasti informacijos, kaip iki šiol nelengva rasti jos ir apie XIX a. pabaigos – XX a. pradžios lietuvių nacionalinio judėjimo dalyvius, tarp kurių ir demokratiškų pažiūrų knygnešys, varpininkas, laikraštininkas ir knygų leidėjas Petras Mikolainis.

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija