Atnaujintas 2008 gegužės 14 d.
Nr.36
(1629)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Įspūdingas ir prasmingas minėjimas

Algimantas Zolubas

Jubiliato padėkos žodis

Aukso medalis

Balandžio 6 dieną į Vilniaus Karininkų ramovę sugužėjo visuomeninių organizacijų vadovai bei atstovai, daug iškilių asmenybių paminėti skauto laužavedžio, kariškio, dainininko, publicisto politologo, paskaitininko, rašytojo, Lietuvos Laisvės Kovotojų Sąjungos nario Viliaus Bražėno 95 metų jubiliejų. Renginį ruošė Lietuvai pagražinti draugija.

Pasisakydamas įvairiuose renginiuose, V. Bražėnas cituoja palaimintojo Jurgio Matulaičio žodžius: „Rikiuokitės ir burkitės“. Anot Jubiliato, visiems žinoma, kad pavieniui didesnį darbą atlikti sunku ar net neįmanoma, ypač jei tai yra visos tautos ir jos valstybės reikalai. Ir tuos sambūrius ar rikiuotes ragina steigti ne kokių siaurų interesų, o idealų pagrindu, tautos ir jos valstybės tvirtinimo vardan. Jubiliato minėjimas tapo gyvu tokio susibūrimo pavyzdžiu, o jo „kaltininkas“ buvo jis pats. Gausus suėjimas ir taiklūs prasmingi žodžiai, tarti Jubiliatui, liudijo, kad Vilius po dešimtmečius trukusio gyvenimo laisvėje, tačiau toli nuo Tėvynės, iki tol mažai kam pažįstamas, mūsų visuomenėje buvo priimtas kaip labai savas, artimas, pageidautinas visuose patriotiniuose renginiuose mokslo ir mokymo įstaigose. Jo glausta, vaizdinga ir prasminga kalba su humoro trupinėliais iškart patraukia klausytojų dėmesį, teikia betarpiško bendravimo jausmą, išlieka atmintyje.

Gausus sveikintojų būrys aukštai vertino V. Bražėno veiklą Pirmosios Lietuvos respublikos metais, nacių okupuotoje Lietuvoje, išeivijoje bei atgavusioje nepriklausomybę Tėvynėje, linkėjo ilgiausių metų.

Pasitraukė V. Bražėnas iš Lietuvos 1944 metais ne kaip bėglys, o kaip karys, būrio vadas, atsišaudydamas, dalyvavo mūšiuose su sovietais prie Sedos. Į Lietuvą jis sugrįžo 2002 metais. Nesukaupė ir neparsivežė milijonų, nes visą savo išmintį ir energiją sunaudojo Lietuvos laisvinimo bylai bei tai šaliai, kuri jį priglaudė po tėvynę ištikusios negandos.

Jau nuo 1932 metų V. Bražėnas bendradarbiavo spaudoje („Kuntaplyje“, „XX amžiuje“, „Lietuvos aide“, „Skautų aide“ ir kt.), feljetonus pasirašinėdamas Bražviliaus slapyvardžiu. Jo feljetonai buvo skaitomi per radiją, Jaunimo teatre, literatūros vakaruose. Parašė ne vieną skautišką dainą. Jo žodžiais sukurta daina „Atgimė tėvynė“ tapo II skautų stovyklos (1938 m.) himnu. 1937 metais karo mokykloje apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino III laipsnio medaliu, 1938 metais – skautų Lelijos ordinu.

1939 metais, prasidėjus karui, mobilizuotas į Lietuvos kariuomenės ryšių batalioną Kėdainiuose. Vokiečių okupacijos metais talkino pogrindžio organizacijos „Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga“ veiklai. Vokietijoje kartu su kitais atkūrė korporaciją „Vytis“, dainavo Tremtinių operoje Vokietijoje. 1949 metais persikėlė gyventi į JAV. Studijavo Bridžporto inžinerijos institute.

1951-1971 metais buvo Amerikos lietuvių bendruomenės Konektikuto apylinkės valdybos narys, pirmininkas, apygardos politikos komiteto valdybos narys, apygardos pirmininkas. Kelias kadencijas buvo renkamas į Amerikos lietuvių bendruomenės tarybą. Dainavo pirmu tenoru „Aitvarų“ kvartete. Nuo 1977 metų per John Birch Society padalinį American Opinion Speakers Bureau apie 1000 kartų kalbėjo amerikietiškoms ir lietuviškoms auditorijoms, keletą kartų apvažiavo visas JAV valstijas, išskyrus Havajus. V. Bražėnas aktyviai dalyvavo steigiant politines amerikiečių patriotų grupes, per kurias buvo garsinama ir Lietuvos laisvės byla („Lithuanian American anticommunist group“, „Lithuanian Freedom Forum“, „Waterbury Americanism Forum“, „Stamford Forum for American Affairs“), buvo „America’s Future“, „John Birch Society“, „Eagle Forum“, „Larry McDonald Crusade – Stop Finansing Communism“ narys, JAV savaitraščio „Lee Constitution“ redaktorius (1985-1987 m.). 1988-1991 metais ėjo VLIK valdybos vicepirmininko informacijos reikalams pareigas. Rezoliucijų komiteto Baltijos valstybėms vaduoti pirmininko specialusis asistentas. Lietuviškoje ir amerikietiškoje spaudoje rašė informacines apžvalgas apie tarptautinę užkulisinę politiką, dalyvavo daugelyje radijo ir televizijos laidų.

Be išeivijoje išleistų knygų „Normuotos šypsenos“, „Kalorijos ir doleriai“ ir „Sąmokslas prieš žmoniją“ (dvi laidos), rašytojas pakartojo pastarosios knygos leidybą Lietuvoje ir išleido dar dvi knygas – „Nauja pasaulio santvarka? Lietuva ir pasaulis iš JAV dešinės žiūrint“, „Po dvylika vėliavų. Tarp tironijos ir laisvės“. Spaudoje vis pasirodo naujų rašinių, kurie prašosi sudedami į naują knygą.

2003 metais Krašto apsaugos ministerija apdovanojo V. Bražėną Vyčio kryžiaus ordino Riterio kryžiumi, 2004 metais Lietuvos atsargos karininkų sąjunga – medaliu „Už nuopelnus Lietuvai“. Šio minėjimo metu Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga apdovanojo Jubiliatą aukso medaliu.

Iš Floridos atvyko V. Bražėno dukra Lyvija, Amerikos lietuvių bendruomenės atstovė Elona Vaišnienė, Čečėnijos atstovė Lietuvoje Aminat Saijeva. Nors Vilius nelinkęs priiminėti gėlių ir dovanų, tačiau, regis, ne visi sveikintojai pakluso, nes ant stalo susikaupė šūsnis sveikinimų bei padėkų raštų, knygų ir kitokių dovanoms prilygstančių daiktų, gėlės ant stalo nebetilpo. Paragavęs skautų iškepto pyrago ir dilgėlių arbatos, Jubiliatas dėkojo susirinkusiems už aukštą vertinimą ir sveikinimus.

Įspūdingas V. Bražėno gimtadienio minėjimas, ypač Jubiliato, mons. Alfonso Svarinsko ir sesers Nijolės Sadūnaitės tarti žodžiai įvairių pavojų lietuvių tautai ir jos valstybei akivaizdoje, virto forumu, skatinančiu dirbti Tėvynei, melstis už Tėvynę. Skambėjo muzika ir dainos, prie kurių sodriu balsu prisidėjo Jubiliatas. Paskui dar buvo dalijami autografai, fotografų ataka...

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija