Atnaujintas 2008 gegužės 14 d.
Nr.36
(1629)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Dabartiniai autoritetai apie Lietuvos teismų sistemą

Mykolo Romerio universiteto profesorius, buvęs Konstitucinio teismo teisėjas Egidijus Jarašiūnas „Veido“ žurnale aiškinosi, ar iš tikrųjų Lietuvoje nėra teisingumo, ar mes tik nenorime jo matyti („Kaip mąstome – taip ir gyvename“, 2008 03 31, 23 p). Teismams autorius neišsakė nė vieno priekaišto. Straipsnyje kažkodėl buvo pateikti tik itin savanaudiškai ir primityviai vertinančių ir teismus, ir teisę asmenų teiginiai, kaip pvz.: „suinteresuotų asmenų įprastu tapęs kalbėjimas apie „užsakytus“ teismus...“, „teismas... teisingas tik tuo atveju, jei priėmė... palankų sprendimą“; „girtas pilietis, automobiliu suvažinėjęs mažamečius, gali sakyti: „Tai man surengta provokacija“. Stebina tai, kad tokie lėkšti neįvardintų asmenų teiginiai sudaro kone didžiąją straipsnio dalį ir kad profesorius ragina piliečius visus, dėstančius „panašaus pobūdžio „tiesas“, nušvilpti“ ir stebisi, kodėl tokie teiginiai nesulaukia „jokios reakcijos“. Bet ar reikia gaišti laiką ir paneiginėti niekus!? Dar keisčiau, kad remdamasis vien panašiais „argumentais“, autorius piktinasi, kad „taip formuojamas požiūris, kad mūsų teisė ir teisingumas – nieko neverti“. Stebina kone visi profesoriaus argumentai. Tiesa, kai kuriuos iš jų pats autorius vadina nerimtais. Bet kyla klausimas – kam jis tą straipsnį skyrė? Negi patiems kvailiausiems Dž. Orvelo „Gyvulių ūkio“ personažams? Atrodo, kad būtent jiems, kadangi ir klausimai, ir pateikti atsakymai į juos – vienodai nerimti. Pvz., autorius klausia: „Ar teismų darbo neigėjai gali pasiūlyti alternatyvą?“ Ir tuoj pat pažeria „krūvelę“ nerimtų atsakymų apie Linčo ir kitokius neginčytinai netinkamus teismus. Nėra nei Lietuvoje, nei visame pasaulyje pagarbos vertų „teismų darbo neigėjų“, tačiau nestokojame griežtų Lietuvos teismo institucijos kritikų. Būtent jų argumentus derėtų priminti skaitytojui ir juos vertinti. Vien gražių deklaracijų (pvz., „teismo, teisėjo veikla prasminga tik tuo atveju, jei ja įgyvendinamas teisingumas“) nepakanka Lietuvos teisingumui apibūdinti.

Autorius pašiepia teismus kritikuojančius „herojus“ arba „garsius“ asmenis, kuriuos matome televizijoje (jų neįvardindamas), tačiau apie dėmesio vertą argumentuotą teismų kritiką, paskleistą žiniasklaidoje ar įteiktą valstybinėms institucijoms, jis nekalba. Susidaro įspūdis, kad profesorius arba nežino nė vieno pagarbos verto asmens, pagrįstai kritikuojančio mūsų teismus, arba šiuo pašiepimu šantažuoja tiek žinomus asmenis, tiek bet kurį, patyrusį ar pradedantį pilietinės žurnalistikos atstovą, siekdamas visus juos atbaidyti nuo teismų kritikos. Autoriaus pozicija – pakankamai keista, nes tarp teisingumo sistemą viešai kritikuojančių – daugybė garbingų žmonių, pvz., Vytautas Landsbergis, Valentinas Mikelėnas, Darius Kuolys, Kęstutis Girnius, Vytautas Greičius, Petras Ragauskas, Kęstutis Čilinskas, Dainius Žalimas ir kt. Apie numanomą teismų korumpuotumą autorius vengia ir užsiminti. Kodėl? Jei bijo, tai būtų pilietiškiau iš viso neprabilti, o ne vedžioti skaitytoją klystkeliais.

Baltais siūlais, manau, siūtas šio straipsnio tikslas: visais būdais ginti 18-ka metų iš esmės nesutvarkytą teisingumo sistemą. Prieš 5-6 metus tokį tikslą, manau, turėjo buvęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, dabar europarlamentaras Aloyzas Sakalas, dalyvavęs TV laidoje „Korida“. Jam tada talkino visi laidoje dalyvavę advokatai, kurie lyg susitarę liaupsino Lietuvos teismus, ir nebuvo nė vieno teisininko, kuris atstovautų kitokiai nuomonei. Paklausus, kodėl yra nemažai žmonių nepatenkintų Lietuvos teismais, A. Sakalas, gal pamiršęs, kad kalbama apie Lietuvą, atsakė, kad teismų sprendimai visada netenkina lygiai pusės juose besiginčijančiųjų, vienodai tinkantį visoms valstybėms, arba tiksliau – visoms vienodai netinkantį. Tačiau nė vienas teisininkas neįsiterpė, lyg būtų sugrįžusi brežnevinė stagnacija.

Žurnalas „Veidas“ (2008 04 14, Nr. 15) išspausdino A. Šindeikio pokalbį su Vyriausiojo administracinio teismo pirmininku Virgilijum Valančium, gana optimistiškai pavadintą „Teismas dar turi rezervų parodyti savo žmogiškąjį veidą“. V. Valančiui teko atsakinėti į kelis keblius klausimus, tačiau abejoju, kad skaitytojai liko patenkinti ir šio autoriteto atsakymais. Pvz., žurnalisto klausiamas, ar dažnai pilietis laimi prieš valstybę, teismo pirmininkas atsakė kažkodėl į kitą klausimą, o į pateiktąjį klausimą pasakė tik tiek, kad „jei asmens reikalavimai teisiantis su valstybe pagrįsti, teismas, žinoma, sprendžia žmogaus naudai“. (Gal kas nors „išpeštų“ tiesų atsakymą į šį svarbų klausimą?) Paklaustas, kokios yra nepasitikėjimo teismais priežastys ir kaip teisėjai jaučiasi vadinami kyšininkais, V. Valančius esminių trūkumų teismų darbe nenurodė, tik atkreipė dėmesį į teismuose „pasitaikančių“ negerovių sureikšminimą. Teisėjas ne tik neprakalbo apie pasitikėjimo visomis valdžiomis krizę ir jos priežastis, bet ir išvengė kapstymosi po savo „daržą“, t.y. neatsakė į klausimą, kodėl piliečiai nepasitiki teismine valdžia. Išvengęs sąvokų „korupcija“ ir „kyšiai“, V. Valančius paminėjo tik du teisėjams gresiančius pavojus: „kai teisėjas pasikelia į padebesius ir priima sprendimus iš aukšto“ ir kai tampa „amatininku“, kokiu tampa ir chirurgas, nebejaučiantis, kad „žmogui skauda“. Manau, kad teisėjas arba pats neįžvalgus, arba kitus klaidina: arogancija ir sadistiškas beteisio piliečio „spardymas“ teismuose yra korupcijos ir kyšių pasekmės, nes kiekvienas korumpuotas teisėjas, kaip asmuo, degraduoja. Paminėjęs ir neva nepakankamą visuomenės brandumą (Prezidentas metiniame pranešime priešingai vertino visuomenę), V. Valančius mus įspėja apie spaudoje pasitaikantį melą: „Visuomenė taip pat turi suvokti, kuri spauda geltona, kuri ne. Kad ne visada parašytas žodis yra tiesa“. (Tą patį galima pasakyti ir apie teismo sprendime įrašytą „tiesą“. Jaučiu pareigą paliudyti, kad padėtis visai beviltiška, kai melas įrašytas teismo sprendime ir kai šį sprendimą turėjo peržiūrėti paties V. Valančiaus sudaryta Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija: nors ieškovė dar prieš bylos nagrinėjimą į kiekvieną konkretų melą atkreipė dėmesį, teisėjai melo nepastebėjo. Lemtingas „sutapimas“: dviejose ieškovės pralaimėtose bylose – pralaimėtose numanomai politiniu pagrindu – teisėjų kolegijos daugumą V. Valančiaus dėka sudarė tie patys asmenys.)

Į kovą už „tiesą“ įsitraukusi ir didžioji žiniasklaida. Po „Lietuvos žinių“ žurnalistinio tyrimo, pavadinto „Valstybės užvaldymas“ (2008 03 26), „Lietuvos ryto“ komentare „Bėgam – Lietuva užvaldyta“ (2008 03 31) Rimvydas Valatka negrabiai svaidė beveik pamišėliško grotesko akmenis į numanomus „valstybininkų“ priešus ir į Aukščiausiojo Teismo pirmininką Vytautą Greičių. Tik į pastarąjį nežinia už ką. Gal R.Valatka iki šiol kremtasi dėl 2006 metų balandį vykusios gėdingos ir nesėkmingos akcijos, kai buvusiam Prezidento patarėjui Haroldui Šinkūnui ir V.Valančiui su dar dviem teisėjais nepavyko susidoroti su V. Greičiumi? (Dabar bent atsiskleidė, kad ir prie šios akcijos buvo pridėta įslaptinta „valstybininkų“ rankutė.)

Metiniame pranešime Prezidentas pripažino, kad „esame priversti... konstatuoti pasitikėjimo valstybe krizę“, kad „visuomenė nepasitiki politine Lietuvos sistema“ dėl demokratinių „vertybių trūkumo“, kad „visuomenės branda auga daug greičiau nei mūsų politikų atsakomybė ir politinė išmintis... Akivaizdu, kad skelbiama kova su korupcija tėra tik žodžiai, prieštaraujantys praktikai“. Kodėl visi čia aprašyti autoritetai visai nekalba apie tai, kaip atkurti visuomenės pasitikėjimą valstybe, politine Lietuvos sistema? Kodėl jie nekalba apie būtinumą radikalios teisingumo sistemos reformos, įskaitant naują kadrų politiką, orientuotą į esmines teisėjo ir prokuroro vertybines charakteristikas – sąžinę ir drąsą? Kodėl jie siekia „naujo“ teismų įstatymo, kurį parengė ir „tobulina“ arba jie patys, arba panašiai kaip jie kalbantys autoritetai bei atkakliai priešinasi kitam šio įstatymo projektui, įregistruotam Seime? Kodėl visi jie ignoruoja arba niekina dabartinės teismų sistemos kritikus, o savo teiginių nepagrindžia nei svariais faktais, nei nenuginčijamais argumentais, pasitenkindami vien paviršutiniškomis arba juoką sukeliančiomis kalbomis? Atsakymas, manau, paprastas: jie siekia išlaikyti status quo. Tačiau ginti neteisingą bylą – nelengvas užsiėmimas: reikia nekalbėti apie esmę ir surasti įtikinamų argumentų, kai jų nėra.

Prasidėjo žūtbūtinė kova su valdžios klanu už teisingą Lietuvą. Jonas Paulius II pasakė, kad „nėra taikos, kur nėra teisingumo“. Kritiniu mūsų valstybės momentu visi galutinai nesumaterialėję tautiečiai, t. y. visi žmonės „su skaudama sąžine“, atsiliepkime į palaimintojo Jurgio Matulaičio kvietimą – „rikiuokitės ir aukokitės“ – ir prikelkime merdinčią tėvynę.

Antra Vincė Karosienė

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija