Atnaujintas 2008 gegužės 14 d.
Nr.36
(1629)

Krikščioniškos minties, kultūros ir visuomenės laikraštis

RUBRIKOS

ARCHYVAI

2001 metai
2002 metai
2003 metai
2004 metai
2005 metai
2006 metai
2007 metai
2008 metai

Juvelyrikos klasika

Benjaminas ŽULYS

Kaunietė Regina Rinkevičienė tituluojama lietuviškos juvelyrikos klasike. Ši juvelyrė savo darbais ne vieną dešimtmetį džiugina meno mylėtojų akį ir širdį. Nedidelę savo darbų dalelę – šimtą paskutiniojo dešimtmečio kūrinių ji pateikė personalinėje parodoje, eksponuotoje galerijoje „Aukso pjūvis“, įsikūrusioje Kaune, Verslo lyderių centre (V. Putvinskio g. 53). Ekspoziciją autorė pavadino „Kaip žydėjimas vyšnios“. Joje – sagės, auskarai, koljė, juvelyriniai diržai, kitokie darbai. Kaip teigė šio žanro žinovė Violeta Krištopaitytė, R. Rinkevičienė yra ne taikomosios (praktinės), o meninės juvelyrikos krypties atstovė. Jos kūriniai kupini moteriškumo, lyrizmo ir paslapties, juose atsispindi dvasinių atradimų nuotaika ir džiaugsmas. Visa tai paryškina daug kur įžvelgiami augalinio ornamento – koralų, miško, jūros žolių, plunksnos bei šerkšno – motyvai. Menininkė įkvėpimo semiasi iš gamtos, ypač iš jūros. Ji surado originalią sidabro apdorojimo techniką ir ja kuria savitu braižu paženklintus dirbinius. Be sidabro, autorė mėgsta vadinamuosius lietuviškus metalus – varį, žalvarį, su jais brangiuosius ir pusiau brangius akmenis – lazuritą, granatą, chrizolitą, turkį, agatą, žadeitą, kalnų krištolą, koralus, melchiorą. Ji mėgsta gintarą, kriaukles, dažnai naudoja emalę. Be abejo, reikia gerai žinoti šių metalų savybes ir jas taikyti kūryboje, kad viskas atrodytų taip žaviai ir gracingai.

Pati menininkė sako, kad jai labai patinka sidabras, kurį derinant su kitomis medžiagomis galima perteikti įvairias nuotaikas, jų niuansus. Aukso ji beveik nenaudoja, nes, jos manymu, jis esąs prabangos, didybės ženklas. Kai kurie menininkės darbai yra išties unikalūs. Tai, pavyzdžiui, dekoratyvinėje „Koralo lėkštėje“ įkomponuotas 600 gramų gintaro grynuolis, pusės kilogramo gintaro grynuolis kūrinyje „Jūržolių supamas“. Šie kūriniai kainuoja po 9000 litų. Įspūdingi ir neapdoroti gintaro bei sidabruoto melchioro darbai „Įstrigęs jūržolėse“, apyrankė „Karalienė su turkiu“, koljė „Agatas“, padirbdintas iš sidabruoto melchioro, agato ir krištolo; iš žalvario, melchioro bei citrino sukurtas dekoratyvinis diržas įvertintas 4500 litų. Žinoma, ne vien pinigai kelia kūrinio vertę... Galima drąsiai teigti, kad ne vienu R. Rinkevičienės kūriniu galėtų pasipuošti ir aukščiausią padėtį visuomenėje užimanti ponia. Menininkė sako, kad pavadinimą savo kūriniams ji duodanti tik tada, kai darbas baigtas. Tai atpalaiduoja mintį kūrybai.

R. Rinkevičienė 1966 metais baigė Talino dailės institutą, įgijo metalo plastikos specialybę. Jos darbai puošia buvusios Sovietų Sąjungos įstaigas ir institucijas, nemažai jų yra ir Lietuvoje.

Kaunas

 

Atgal | Pirmasis puslapis | Redakcija